ΤΑΙΠΕΔ: Mέσα στο Σεπτέμβριο προσφορές για το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης – διαγωνισμοί για Αγία Τριάδα και Ποσείδι

ΤΑΙΠΕΔ: Mέσα στο Σεπτέμβριο προσφορές για το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης – διαγωνισμοί για Αγία Τριάδα και Ποσείδι

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Το ΤΑΙΠΕΔ ανοίγει βηματισμό για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων στη Βόρειο Ελλάδα. Ως τέλος Σεπτεμβρίου κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολη, ενώ μέσα στο  Α’ Εξάμηνο 2023 ξεκινάει η φάση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Επίσης, εντός 2022, υπογράφεται η πώληση του ακινήτου στη Νέα Ηρακλείτσα  Καβάλας, ενώ ξεκινάει η διαδικασία αξιοποίησης του κάμπινγκ στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης και ακολουθεί, στο Α’ τρίμηνο του 2023, η διαδικασία για το κάμπινγκ στο Ποσείδι Χαλκιδικής.

Τα ανωτέρω δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου κ. Δημήτριος Πολίτης από την ημερίδα «Δημιουργώντας νέες ευκαιρίες βιώσιμης και περιφερειακής ανάπτυξης στη χώρα: η αναπτυξιακή στρατηγική του Υπερταμείου και των εταιρειών του σε RealEstate, Υποδομές και Logistics», που διοργάνωσε η ΕΕΣΥΠ στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 θα ξεκινήσει η περίοδος παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Στην παρούσα φάση ολοκληρώνεται από το ΤΑΙΠΕΔ ο φάκελος  που πρέπει να σταλεί προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, δήλωσε ο  κ.  Πολίτης.

Από την ημερίδα με θέμα «Νέες ευκαιρίες βιώσιμης και περιφερειακής ανάπτυξης στη χώρα: η αναπτυξιακή στρατηγική του Υπερταμείου και των εταιρειών του σε RealEstate, Υποδομές και Logistics». Ο κ. Πολίτης ειδικά αναφέρθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται στη βόρειο Ελλάδα.

Σίγουρα ως το τέλος Σεπτεμβρίου , είπε ο κ. Πολίτης, θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το 67% της α.ε. του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ενώ σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των βορειοελλαδικών λιμένων, ετοιμάζεται για να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ο φάκελος για την παραχώρηση του «Φίλιππος Β», του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας.

Διαγωνισμοί για τα κάμπινγκ σε Αγία Τριάδα και Ποσείδι

Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων ο δ/νων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι ως το τέλος του χρόνου θα υπογραφεί η πώληση του ακινήτου στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας, καθώς έχει ελεγχθεί ο φάκελος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ ως το τέλος του 2022 εκκινεί  και η αξιοποίηση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, ενώ έπεται η διαδικασία για το κάμπινγκ στο Ποσείδι Χαλκιδικής.

 Για να επισπευσθούν δε οι χρόνοι της διαγωνιστικής διαδικασίας,  οι διαγωνισμοί θα είναι μίας φάσης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν απευθείας δεσμευτικές προσφορές και όχι, σε στάδια, με προηγούμενη εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος.

Όπως είπε ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ, οι διαδικασίες για το ακίνητο της Αγίας Τριάδας έχουν μεγαλύτερη ωριμότητα. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έχει περάσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης και θα βγει σε διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Εάν όλα πάνε καλά, ως το τέλος του 2022, θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός . Ο διαγωνισμός για το Ποσείδι αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο Α’ τρίμηνο του 2023.

Στόχος η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων στην Περιφέρεια

Τρείς κρίσιμε επισημάνσεις έκανε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Πολίτης. “Στοο ΤΑΙΠΕΔ”, είπε, έχουμε επιταχύνει τους ρυθμούς με τους οποίους κινούμαστε και για εμάς πλέον έχει πολύ μεγάλη σημασία, το «time to market». Οι επενδυτές δεν μπορούν να περιμένουν, για να προχωρήσουν σε αναπτύξεις.

“Επίσης, πλέον, πέραν από τις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις- αξιοποιήσεις, όπως π.χ. ήταν η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, σημασία μεγάλη δίνουμε και στις μικρότερες περιφερειακές ιδιωτικοποιήσεις επειδή δημιουργούν πολλαπλασιαστικό όφελος στις τοπικές κοινωνίας.

Τρίτο , το ΤΑΙΠΕΔ, εκτός από την αξιοποίηση των ακινήτων και των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων  που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, λειτουργεί πια και ως project manager για να αξιοποιηθούν assets άλλων φορέων του δημοσίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρώην στρατόπεδο Γκόνου, που δεν ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά την προετοιμασία αξιοποίησης ανέλαβε η Μονάδα PPF του Ταμείου”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top