Κατατίθεται στις αρχές της εβδομάδας τροπολογία για περαιτέρω βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού

Κατατίθεται στις αρχές της εβδομάδας τροπολογία για περαιτέρω βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού

Στο πλαίσιο της λήψης σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και τη διευκόλυνση των οφειλετών, με ιδιαίτερη μέριμνα, όπως υπογραμμίζουν πηγές, για την προστασία των πιο ευάλωτων, ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα εργαλεία, στο πλαίσιο του οποίου υπήρξαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήδη, αξιοποιώντας το εργαλείο αυτό, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών.

Στις αρχές της εβδομάδας με την κατάθεση τροπολογίας από το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση του εργαλείου αυτού, καθώς προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Υποχρέωση των διαχειριστών δανείων να αιτιολογούν την ενδεχόμενη μη συναίνεσή τους στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος και να την αναρτούν δημόσια στην πλατφόρμα.

-Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή.

-Ένταξη και νέων κατηγοριών οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

-Κατάργηση της ποινής προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και μείωση του επιτοκίου ρύθμισής τους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top