Κουρμούσης: Για τον Εξωδικαστικό θα καταθέσουν 59.000 οφειλέτες

Κουρμούσης: Για τον Εξωδικαστικό θα καταθέσουν 59.000 οφειλέτες

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Με τις βελτιώσεις που ψηφίσθηκαν το Δεκέμβριο του 2018, ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών έγινε πιο λειτουργικός και σε αυτή τη χρονική περίοδο 59.000 εταιρείες και επαγγελματίες ετοιμάζονται να υποβάλλουν αιτήσεις υπαγωγής, ενώ 6.500 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτημα ρύθμισης των οφειλών τους και 1.600 εταιρείες έχουν επιτυχώς ολοκληρώσει τη διαδικασία. 

Τα παραπάνω τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι έως το τέλος του μήνα, με την ψήφιση του νόμου για ρύθμιση οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία με 120 δοσεις, θα βοηθηθούν επαγγελματίες και επιχειρηματίες nα ρυθμίσουν τα χρέη τους, ενώ στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς και οι πρόνοιες του νέου νόμου για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη.

Η έκταση των προβλημάτων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών αποδείχθηκε και από το πλήθος του κόσμου που συγκεντρώθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με θέμα “120 Δόσεις προς ΔΟΥ & ΕΦΚΑ- Κόκκινα Δάνεια- Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Χρεών Επαγγελματιών και Αγροτών”.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ειναι ο κ. Κουρμούσης, που σημειωτέον για δεύτερη φορά στο τελευταίο τετράμηνο έρχεται στη Θεσσαλονίκη, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του ΕΕΘ, για να ενημερώσει τους επαγγελματίες για τις δυνατότητες που έχουν, εξωδικαστικά, να ρυθμίσουν τα χρέη τους,

Από πλευράς ΕΕΘ σύντομους χαιρετισμούς εκφώνησαν ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και ο οικονομικός επόπτης κκ. Γιώργος Ηλιάδης και Κώστας Ιακώβου, ενώ για την εκδήλωση ήρθαν από την Αθήνα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς και ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. 

Ο κ. Κουρμούσης τόνισε ότι στις πολύ σημαντικές βελτιώσεις του Εξωδικαστικού ήταν: 1) Η μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από 27 σε 3 ουσιαστικά. 2) Η αύξηση των χρεών προς ρύθμιση, από έως 50.000 ευρώ , στις 300.000 ευρώ για επιχειρήσεις και στις 250.000 ευρώ, συνολικά, για επαγγελματίες. 3) Η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο, σε πρώτη φάση και, σε επόμενο χρόνο, να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία με το Δημόσιο σαν μέτρο πίεσης προς τις τράπεζες αν είναι απρόθυμες να προχωρήσουν σε ρύθμιση.

Τι διεκδικούν οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ

Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλισμένων- Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης κ. Χάρης Ευθυμιάδης ο οποίος είπε ότι οι Ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ έχουν οργανωθεί, πανελλαδικά, κάτω από 20 Κινήσεις  και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, αφορούν περίπου 2 εκατομμύρια άτομα.

Ο κ. Ευθυμιάδης είπε ότι οι οφειλές των ασφαλισμένων πρέπει να επανυπολογιστούνε ως ποσοστό επί του εισοδήματος των επαγγελματιών . Μίλησε για οφειλές που αιτούνται για περιόδους που οι Ασφαλισμένοι- Ανασφάλιστοι δεν είχαν ιατροφαρμακετική περίθαλψη, χρέη που σε περίπτωση ρύθμισης κεφαλαιοποιούνται.

Ο Σύλλογος ζητάει να διαγραφούν από τις απαιτήσεις τόκοι και προσαυξήσεις, στο σύνολό τους, γιατί τα χρέη είναι “πλασματικά” και προκύπτουν από τα υψηλά πωνοτόκια.

Τέλος, αυτό που ζητά η συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων είναι, οι τόκοι να αρχίσουν να “μετράνε” μετά την ψήφιση του νέου νόμου των 120 δόσεων, με το επιτόκιο να μην ξεπερνάει το 2%.

Διευκρινίσεις για τον Εξωδικαστικό

Μετά τον κ. Κουρμούση, τεχνικά ζητήματα που αφορούν σε νομικές και οικονομικές λεπτομέρειες του Εξωδικαστικού απάντησαν οι:

Ουρανία Σαλπιστή, Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, ενεργή συντονίστρια στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό.

Σοφία Τσιπτσέ, Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ρίζος Δημητρόπουλος, Νομικός Σύμβουλος του ΕΕΘ

Γιάννης Σωπασής, τ. Γεν. Διευθυντής ΙΚΑ – Επιστημονικός Σύμβουλος ΕΕΘ

Γιάννης Δόβελος, Λογιστής- Φοροτεχνικός, Επιστημονικός Σύμβουλος ΕΕΘ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top