Μεταλλεία Κασσάνδρας: Διεκόπη βιαίως η συνεδρίαση του Δήμου Αριστοτέλη – Στις καλένδες η συζήτηση για την ΜΠΕ

Μεταλλεία Κασσάνδρας: Διεκόπη βιαίως η συνεδρίαση του Δήμου Αριστοτέλη – Στις καλένδες η συζήτηση για την ΜΠΕ

Άδοξο και πρόωρο τέλος είχε η χθεσινή (22/9) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη με θέμα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του επενδυτικού σχεδίου της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» για τα μεταλλεία Κασσάνδρας.

Ομάδα ατόμων παρέστη στο Δημοτικό Συμβούλιο και διέκοψε τη συνεδρίαση με φωνές και συνθήματα, με αποτέλεσμα η πολυαναμενόμενη συζήτηση της μελέτης να παραπεμφθεί στις καλένδες.

Η ανακοίνωση του Δήμου Αριστοτέλη για τη διακοπή της συνεδρίασης:

«Μία μικρή μειοψηφία μερικών δεκάδων πολιτών, με φωνές και συνθήματα υποχρέωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη, να διακόψει τη συνεδρίασή του.

Επιβάλλοντας τη διακοπή λειτουργίας του εκλεγμένου θεσμικού οργάνου που εκπροσωπεί 20.000 Δημότες οι λίγοι στέρησαν την ευκαιρία του συνόλου των πολιτών και των εκλεγμένων εκπροσώπων τους, να υποβάλουν ερωτήματα και να λάβουν απαντήσεις σχετικές με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επί του επενδυτικού σχεδίου της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» από τους εκπροσώπους της ίδιας της εταιρείας που έχει την ευθύνη σύνταξης της μελέτης και από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια η γνωμοδότηση του Δήμου επί της Μελέτης.

Το γεγονός ότι υπάρχουν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που δείχνουν ανοχή στη μετατροπή της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου σε χάβρα, ας το κρίνουν οι δημότες του Αριστοτέλη.

Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί σε νέα ημερομηνία και η γνωμοδότηση του Δήμου Αριστοτέλη θα εκδοθεί όπως θεσμικά προβλέπεται από τους πραγματικούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους.

Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα της γνώμης του, αλλά όχι της εξωθεσμικής επιβολής της. Καμία μειοψηφία, που θέλει να γυρίσει πίσω την κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη, δεν θα υποκαταστήσει τη θεσμική και δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου που εκπροσωπεί όχι λίγους, αλλά όλους.

Ας καταλάβουν οι εμπνευστές και υποκινητές τέτοιων συμπεριφορών, ότι παρεμποδίζοντας τη δημόσια υποβολή ερωτημάτων στους εκπροσώπους της «Ελληνικός Χρυσός», υπηρετούν μόνο το συμφέρον της εταιρείας που δήθεν επικρίνουν και τη συσκότιση των προβλημάτων της Μελέτης, που δήθεν καταγγέλλουν».

Βαλιάνος: «Ποιον εξυπηρετεί αυτή η εξέλιξη;»

«Παρεμποδίστηκε η προσπάθειά μας να τεθεί μία σειρά σημαντικών ερωτημάτων στους εκπροσώπους της εταιρείας. Ποιον εξυπηρετεί αυτή η εξέλιξη; Τι κατάφεραν, εκτός από τη συσκότιση;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, σε σχόλιό του στο GRTimes.

Όσον αφορά στην ουσία του θέματος, την ΜΠΕ του επενδυτικού σχεδίου για τα μεταλλεία Κασσάνδρας, ο κ. Βαλιάνος είπε πως ο Δήμος Αριστοτέλη έχει μια πρώτη εικόνα και πως θα τοποθετηθεί επί του ζητήματος, αφού θέσει επί τάπητος μία σειρά περιβαλλοντικών, εργασιακών και άλλων προϋποθέσεων.

Πάνας: «Να δούμε τι συμβαίνει με τη χρηματοδότηση της επένδυσης»

«Ως κόμμα, ήμασταν παραδοσιακά υπέρ της επένδυσης στη Χαλκιδική. Ωστόσο, είχαμε τις επιφυλάξεις μας και είπαμε “όχι” στην τελευταία κύρωση της Επενδυτικής Συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”, καθώς δεν κάλυπτε βασικά εργασιακά, τοπικά και περιβαλλοντικά ζητήματα», επεσήμανε στο GRTimes ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας, ερωτηθείς για το θέμα πριν φτάσουμε στη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση.

«Δυστυχώς, ενάμιση χρόνο μετά, δικαιωνόμαστε για τη στάση μας, καθώς τα ερωτήματα που είχαμε θέσει παραμένουν αναπάντητα. Βλέπουμε την επένδυση στις Σκουριές να μην προχωρά, να γίνονται απολύσεις αντί προσλήψεων και ο κόσμος εύλογα ανησυχεί. Είναι σημαντικό να δούμε τι συμβαίνει με τη χρηματοδότηση της επένδυσης και γιατί το αρμόδιο υπουργείο δεν ζητά τις απαραίτητες εξηγήσεις», εξήγησε ο κ. Πάνας.

Φάμελλος – Μάλαμα: «Η αναθεωρημένη ΜΠΕ θίγει το δημόσιο συμφέρον»

Τις ενστάσεις τους για την ΜΠΕ εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, και η βουλευτής Χαλκιδικής του κόμματος, Κυριακή Μάλαμα.

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, με το υπ. αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/82402/5601/05-08-2022 ξεκινάει την διαδικασία διαβούλευσης και γνωμοδοτήσεων για την αναθεωρημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ελληνικός Χρυσός, στην βάση της νέας σύμβασης παραχώρησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που ψήφισε με νόμο (4785/2021) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εν μέσω lockdown και με την Βουλή υπολειτουργούσα.

Τότε είχε τονιστεί ότι η νέα αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση επιτρέπει στην εταιρία να απαλλαγεί κι από τις ελάχιστες υποχρεώσεις που έθετε η προηγούμενη σύμβαση κι η εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2011. Είχε τονιστεί, επίσης, ότι με την νέα σύμβαση η εταιρία απαλλάσσεται από την υποχρέωση καθετοποιημένη μεταλλουργίας, με το δημόσιο να χάνει φορολογικά έσοδα.

Κυρίως, όμως, επιχειρούσε να απαλλάξει η νέα σύμβαση την εταιρία από ενδεχόμενες ρήτρες για το ψέμα της μεθόδου μεταλλουργίας που έλεγε επί 10 χρόνια, ισχυριζόμενη ότι θα εφαρμόσει μια μέθοδο ασφαλή και περιβαλλοντικά ανώδυνη, η οποία όμως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε.

Με την χαριστική ρύθμιση της νέας σύμβασης επιχειρούσε να ξεπεράσει, έτσι, η Ελληνικός Χρυσός και την απόφαση – κόλαφο του ΣτΕ και το πλαίσιο της Διαιτησίας, αποφάσεις για τις οποίες είχε λάβει σοβαρές πρωτοβουλίες συμμόρφωσης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι οι διαδοχικές ηγεσίες του ΥΠΕΝ επί της διακυβέρνησης του.

Σήμερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανοίγει την διαβούλευση για να επισφραγίσει όλα αυτά που η εταιρία υπαγόρευσε στην νέα σύμβαση.

Μέσα στην αναθεωρημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επισφραγίζεται η κατάργηση της υποχρέωσης της μεταλλουργίας, επισφραγίζεται η απώλεια εσόδων για το δημόσιο από την εξαγωγή του ακατέργαστου μεταλλεύματος στο εξωτερικό, επισφραγίζεται η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας στο Δήμο Αριστοτέλη, υποβαθμίζονται oι απαιτήσεις μέτρων προστασίας περιβάλλοντος για τους χώρους απόθεσης επικινδύνων και μη επικινδύνων αποβλήτων.

Μειώνονται, τα αποδεκτά όρια ποιότητας των υγρών αποβλήτων, χαρακτηρίζονται τα εξορυκτικά απόβλητα ως μη επικίνδυνα, παραβλέπεται η ανάγκη προστασίας από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, καταργείται η υποχρέωση κατασκευής συνδετήριας στοάς, επιβαρύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το δημόσιο οδικό δίκτυο, επισφραγίζεται η απώλεια θέσεων εργασίας, επισφραγίζεται όμως και κάτι ακόμα.

Η πρόθεση της εταιρίας να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις εξορυκτικές της δραστηριότητες στο δάσος του Κακάβου καθώς και εντός των Τοπικών Κοινοτήτων Ολυμπιάδας, Στρατονίκης, Σταγείρων, Νεοχωρίου, Δημοτικής Κοινότητας Μεγάλης Παναγίας, ήδη αδειοδοτήθηκαν πάνω από 157 νέες ερευνητικές γεωτρήσεις, σε μία τεράστια έκταση της παραχωρηθείσας μεταλλευτικής περιοχής, σε άμεση γειτνίαση με χωριά.

Η δική μας στάση παραμένει αυτή που καταγράφηκε δημόσια και κατά την διάρκεια της συζήτησης της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης, όπου τεκμηριώσαμε την κάθετη διαφωνία μας με την επιδείνωση των όρων της εξόρυξης και το πλήγμα που επιφέρουν οι αλλαγές στο δημόσιο συμφέρον. Την ίδια θέση επαναλαμβάνουμε και τώρα».

Κουφίδης: «Θα συζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο του Επιμελητηρίου»

Για το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ρωτήθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, ο οποίος εξήγησε στο GRTimes:

«Παρότι τα μεταλλεία δεν υπάγονται στο Επιμελητήριό μας, το εν λόγω ζήτημα απασχολεί τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και την κοινωνία της Χαλκιδικής. Το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμη, αλλά αυτό θα συμβεί στο επόμενο συμβούλιο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής».

Τάσιος: «Σταθερά ανοικτός διάλογος» στα δεδομένα της ΜΚΠΕ

Στην ανάγκη να υπάρξει σταθερά ανοικτός διάλογος στα δεδομένα της ΜΚΠΕ στάθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

«Με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έγινε υποχρεωτική και η προσθήκη των κοινωνικών επιπτώσεων (ΜΚΠΕ). Γνωρίζουμε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε ανοικτό διάλογο με δύο τράπεζες, για κοινοπρακτικό δάνειο, για την εξασφάλιση των πόρων που απαιτούνται για την επένδυση», δήλωσε αρχικά ο κ. Τάσιος, σημειώνοντας ότι μετά τις εγκρίσεις, προβλέπονται συγκεκριμένα ποσά όχι μόνο για περιβαλλοντικά τέλη, αλλά και για την αντιμετώπιση κοινωνικών επιπτώσεων, βάσει των αυστηρών όρων της ΕΕ.

«Είναι σημαντικό για τον τόπο μας και για όλους όσους ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στη Χαλκιδική, να υπάρχει σταθερά ανοικτός διάλογος στα δεδομένα της ΜΚΠΕ», πρόσθεσε ο κ. Τάσιος μιλώντας στο GRTimes.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιράν: Στο αίμα «πνίγεται» η εξέγερση της μαντήλας – Στους 36 οι νεκροί και σκληρή προειδοποίηση του στρατού (VIDEO)

Χαλκιδική: Στον ανακριτή ο 24χρονος που κατηγορείται για βιασμό 14χρονης

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος με όρους ο 55χρονος για το «χέρι» σε 8χρονη

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο με παράτυπους μετανάστες ακινητοποίησε η αστυνομία (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΕΛΑΣ: Κανένα «φρένο» στις ΟΠΠΙ–Εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο εκπαιδευτικός-κατηγορούμενος για την πορνογραφία ανηλίκων

ΣΒΕ- 86η ΔΕΘ: Πάνω από 800 Β2Β συναντήσεις αραβικών με ελληνικές εταιρείες

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top