Μητσοτάκης: Στήριξη στο λιγνίτη ως το 2028- αύξηση της εξόρυξης κατά 50%

Μητσοτάκης: Στήριξη στο λιγνίτη ως το 2028- αύξηση της εξόρυξης κατά 50%

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Για την επόμενη διετία θα αυξηθεί κατά 50% η εξόρυξη του λιγνίτη λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, ενώ είναι βέβαιο ότι ο νέος σταθμός της ΔΕΗ, η ‘Πτολεμαίδα 5’ που θα ενεργοποιηθεί το φθινόπωρο, θα λειτουργεί με λιγνίτη ως το 2028 πιθανότατα, ενώ αν χρειαστεί θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι νεότερες από τις παλιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η ‘Μελίτη’ και ο ‘Αγ. Δημήτριος 5’.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  από την τελετή εγκαινίων του μέγα- φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στα Λιβερά Κοζάνης, ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, σε μία «γιορτή για την πράσινη ενέργεια», που όμως αναπόφευκτα σφραγίστηκε από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Κι’ όπως φάνηκε, η κυβέρνηση εκτός από τα μέτρα κατά της ακρίβειας, με τις επιδοτήσεις στις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αναγκάζεται να κάνει αναπροσαρμογές στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, χωρίς όμως «σε καμία περίπτωση να αλλάζουν οι στόχοι του», όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Βέβαια, από τη στιγμή που η νέα μονάδα της ΔΕΗ, η ‘Πτολεμαϊδα 5’, θα λειτουργήσει ως το 2028 με λιγνίτη, κάποιος μπορεί να εικάσει ότι η κυβέρνηση προβλέπει ότι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, θα έχουν μεσοχρόνιες επιπτώσεις, τουλάχιστον για τα επόμενα 5-6 χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης τόνισε, ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη λειτουργία και μίας νέας , πλωτής, δεξαμενής αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, ενώ πρόσθεσε ότι θα προχωρήσουν ταχύτατα τα των αδειοδοτήσεων των ΑΠΕ αλλά και των χωροταξικών τακτοποιήσεων.

Έτοιμος ο νόμος για τα αιολικά στη θάλασσα

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη, με σχέδιο νόμου, για τα Αιολογικά Πάρκα στη Θάλασσα , τα οποία θα γίνουν σε περιοχές που θα δεν θα ανταγωνίζονται άλλες δραστηριότητες των τοπικών πληθυσμών και δεν θα παρεμβαίνουν, διαταράσσοντας, στο φυσικό περιβάλλον.

Μέσα στον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μαζί με τους ειδικούς συμβούλους που έχουν προσληφθεί , τις προβλέψεις του πρώτου Κλιματικού Νόμου που είναι ουσιαστικά έτοιμος σε επίπεδο σύνταξης.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός, διαβεβαίωσε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδη, ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει το σχεδιασμό της Π.Δ.Μ. για το «πράσινο υδρογόνο».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε σε τρία σημεία:

  • Ο λιγνίτης, υπό διαφορετικές, κανονικές συνθήκες, είναι ακριβότερος από το φυσικό αέριο, η τιμή του οποία αυξήθηκε συγκυριακά και προσωρινά.
  • Τα περί βίαιης απολιγνιτοποίησης είναι μύθος, η διαδικασία απολιγνιτοποίησης ήταν από χρόνια προδιαγεγραμμένη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα λέει σήμερα, είχε μειώσει κάθετα την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.
  • Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top