Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα

Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα

Ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε -και ισχύουν από σήμερα Παρασκευή – τα ακόλουθα μέτρα:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς στις μέρες των γιορτών υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και  μεγάλος συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους. Αυτό αφορά και τους κλειστούς χώρους που σχετίζονται με τη διασκέδαση και τα γυμναστήρια. Ακόμα και για να εισέλθεις στον χώρο, να πας στο τραπέζι σου, υπάρχει ισχυρή σύσταση να χρησιμοποιείται η μάσκα.

-Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95.

-Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και γενικότερα των εορτών. Οι εκδηλώσεις, που θα γίνονταν από τους Δήμους, δεν θα πραγματοποιηθούν.

-Για τους  επισκέπτες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα, πέρα από την υποχρέωση να  έχουν αρνητικό PCR 72 ωρών ή rapid 24 ωρών, υπάρχει ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την είσοδο τους στην χώρα. Και αυτό επειδή υπάρχουν δείγματα ότι σε πολλούς εμφανίζεται η νόσος μετά από το PCR  ή το rapid.

-Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων τις δύο τελευταίες μέρες, αφορούν κυρίως μικρότερες ηλικίες, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αύξηση συνδυάζεται με την διασκέδαση. Άρα, θα πρέπει να γίνονται,  κυρίως από τους νέους, τεστ πριν από κάποια κοινωνική εκδήλωση, αλλά μετά για να προστατεύσουν τους γονείς τους ή παππούδες τους.

Διευκρινίζεται ότι:

-Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην Εκκλησία, καθώς επίσης και το rapid το οποίο υπάρχει. Όπως και στα θέατρα, στα σινεμά, στους χώρους ψυχαγωγίας, παραμένει η μάσκα.

-Στα θεματικά πάρκα θα υπάρχουν οι κανόνες και το πρωτόκολλο που λειτουργούν. Αλλά δεν θα μπορούν να γίνονται μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις.

Η πιθανότητα λήψης περαιτέρω μέτρων στο επόμενο διάστημα

-Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θεωρούνται επαρκή από τώρα έως τις 3 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η Επιτροπή θα συνεδριάσει  στις 27 Δεκεμβρίου και θα εισηγηθεί -με βάση τα νέα δεδομένα- αν χρειαστεί να προστεθούν κι άλλα μέτρα.

-Για το δεκαπενθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά, η Επιτροπή έχει εισηγηθεί μια σειρά από μέτρα. Θα είναι μέτρα περιοριστικά τα οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπουν είτε σε ειδικά είτε σε γενικά lockdown. Θα αφορούν την διασκέδαση, για την οποία θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια αναφορικά με το ωράριο. Θα αφορούν  επίσης τις εκδηλώσεις – κυρίως τις αθλητικές-  την τηλεργασία, καθώς επίσης και γενικότερα μέτρα, για τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

– Στις 27 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Επιστημόνων. Στη Συνεδρίαση θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης, θα γίνει εισήγηση των μέτρων που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά και η Επιτροπή θα κρίνει εάν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου.

-Το πώς θα γιορταστούν τα Χριστούγεννα -αν δηλαδή θα τηρηθούν ή όχι τα μέτρα- θα είναι σίγουρα κριτήριο και στις εισηγήσεις των ειδικών στις 27 και στις αποφάσεις, που θα ληφθούν για το επόμενο διάστημα.

-Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά. Αυτή είναι η βούληση της κυβέρνησης. Αν χρειάζεται θα εξεταστεί επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου  από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Τα μηνύματα, ωστόσο, από τη λειτουργία των σχολείων είναι ότι δεν έχουν συμβάλει ιδιαίτερα στη διασπορά της Covid και άρα είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά.

-Δεν υπάρχει συζήτηση, ούτε εισήγηση που να σχετίζεται με SMS.

Το αναμενόμενο κύμα της «Όμικρον» και τα νέα δεδομένα

Η χώρα μας βίωσε την ένταση του τετάρτου κύματος της «Δέλτα» και τις τελευταίες εβδομάδες είχε αρχίσει η αποκλιμάκωση. Στο μεταξύ, ωστόσο, υπήρξε εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» σε πολλές χώρες και- όπως ήταν φυσικό- βρίσκεται ήδη και στη χώρα μας. Τις τελευταίες τρεις μέρες, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Μέχρι σήμερα, τα στοιχεία που έχουμε για την «Όμικρον» -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- αναφέρουν ότι  η μεταδοτικότητά της είναι πάρα πολύ υψηλή. Άρα αναμένεται περαιτέρω αύξηση σε αριθμό κρουσμάτων, αλλά ο πιο ουσιαστικός δείκτης είναι οι νοσηλείες και πόσο η αύξηση αυτή των κρουσμάτων αντανακλάται και σε πίεση στο Σύστημα Υγείας.  Σε ό,τι αφορά τη νοσηρότητα που προκαλεί η «Όμικρον»,  υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στη Βρετανία και την Νότια Αφρική και δείχνουν μικρότερη πιθανότητα βαριάς νόσησης σε σύγκριση με τη μετάλλαξη «Δέλτα». Αλλά πιο σαφή εικόνα θα έχουμε τις επόμενες 10 με 15 ημέρες.

Η πορεία των εμβολιασμών

Χθες η χώρα μας ξεπέρασε τα 16.900.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.395.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,4% του γενικού πληθυσμού και 80,2% του ενήλικου πληθυσμού.

-Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.150.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 54% των δικαιούχων, και ακόμη 1.200.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 20,6% των δικαιούχων. Συνολικά, δηλαδή ένα ποσοστό 75%. Στο μεταξύ κλείνονται ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί περισσότερα από μισό εκατομμύριο ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Στην ηλικιακή κατηγορία των 60 και άνω από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 90%, ενώ κάτω από τα 60 έτη το 63,8%.

-Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει την αναμνηστική δόση νωρίτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχει μειώσει και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για αυτήν στους 3 μήνες. Έτσι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ένατη θέση, με ποσοστό 30% επί του γενικού πληθυσμού, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι στο 23%.  Στον ενήλικο πληθυσμό βρίσκεται στο 35%, ενώ ο μέσος όρος των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. είναι στο 28%.

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η Δημόσια Υγεία από το 2019 μέχρι σήμερα έχει ενισχυθεί με 12.000 επικουρικό προσωπικό, 2.000 επικουρικούς γιατρούς, 2.100 μόνιμες προσλήψεις ιατρών. Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. από 557, που παρέλαβε η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, έχουν γίνει 1.300 και καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για την αύξησή τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε επιτάξεις υπηρεσιών, έχουν ενταχθεί στο Ε.Σ.Υ. 700 απλές κλίνες του ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει ετοιμότητα και για τις ιδιωτικές δομές που υπάρχουν στην Αθήνα.

Μείωση της ανεργίας στο 13% κατά το Γ΄ τρίμηνο 2021

Μείωση της ανεργίας στο 13% κατά το Γ΄ τρίμηνο 2021 από 15,8% το προηγούμενο  και 16,2%, κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, κατά το Γ΄ τρίμηνο του 2021:

-Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 615.390 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 16,0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 18,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

-Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.118.332, άτομα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα Κράτη Μέλη, λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες.

-Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.329.768 άτομα. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.130.103 άτομα. Το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Όπως επισημαίνουν πηγές, τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ισχυρή ανάπτυξη που υπάρχει φέτος στη χώρα μας, παρά τις δυσκολίες που ακόμη υπάρχουν λόγω της πανδημίας. Επισημαίνεται ότι, κατά το Γ΄ τρίμηνο, η αγορά εργασίας επηρεάστηκε από την εφαρμογή ειδικών κανόνων λειτουργίας στις επιχειρήσεις καθώς και από την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, στο σύνολο της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζαούτης: 33 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα – 98 ύποπτα

Μεταλλάξεις: 17.237 κρούσματα της Δέλτα – 26 της Όμικρον

Επιδημιολογικός χάρτης: 903 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – 2.625 στην Αττική

Κορωνοϊός: 6.667 νέα κρούσματα – 71 θάνατοι – 655 διασωληνωμένοι

Γ. Γεραπετρίτης: Οι τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του α’ εξαμήνου του 2022

Όμικρον: Αποτελεσματικές οι τρεις δόσεις της AstraZeneca

Στην Αγίας Σοφίας Καλαφάτης – Ζέρβας – Ταχιάος: «Φεύγουν οι λαμαρίνες – Ανασαίνει η πόλη»

Παναγιωτόπουλος: Άλλες δυο κοπέλες τον καταγγέλλουν για «ροζ» βίντεο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top