Στο διεθνές φόρουμ του Νταβός ο Κ. Μητσοτάκης – Βασικός στόχος η προσέλκυση επενδύσεων

Στο διεθνές φόρουμ του Νταβός ο Κ. Μητσοτάκης – Βασικός στόχος η προσέλκυση επενδύσεων

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και ο παγκόσμιος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν το αντικείμενο δείπνου, στο οποίο συμμετείχε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο πρωθυπουργός, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, έδωσαν απαντήσεις στις τρεις κύριες, εισαγωγικές ερωτήσεις που τέθηκαν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα: «Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε ενστερνιστεί την πράσινη ατζέντα ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του κυβερνητικού σας προγράμματος, αποτελώντας παράδειγμα υπεύθυνης ηγεσίας στην περιοχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλλαγές στα ενεργειακά μας συστήματα και μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο εκτροχιασμού όσον αφορά την προσπάθεια της Ευρώπης να πετύχει τους κλιματικούς στόχους της. Σε αυτό το νέο παγκόσμιο πλαίσιο, πώς μπορεί η Ευρώπη να παραμείνει ένα παγκόσμιο μοντέλο υπεύθυνης ηγεσίας;».

Οι πηγές επισημαίνουν πως στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πράσινη μετάβαση και η υλοποίηση της πράσινης ατζέντας αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που προκαλεί στους πολίτες η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εξ αρχής τοποθετήσει τις πράσινες πολιτικές στην καρδιά της ατζέντας της, έχοντας ως γνώμονα αφενός την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αφετέρου τα απτά οφέλη για τους πολίτες, ενώ παρέθεσε ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποιεί και δρομολογεί στρατηγικής σημασίας επενδύσεις για τη διεύρυνση και αναβάθμιση των υποδομών της, ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την ΕΕ.

Συναντήσεις του πρωθυπουργού κατά την πρώτη μέρα του Φόρουμ στο Νταβός

Συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε χθες το απόγευμα στο Νταβός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και η κατάσταση στην Ουκρανία, κι έγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 και 31 Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συναντήσεις με ανώτατα στελέχη επενδυτικών φορέων και μεγάλων επιχειρήσεων, με αντικείμενο τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα. Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, Mubadala, Χαλντούν Χαλίφα Αλ Μουμπάρακ, έγινε ανασκόπηση της συνεργασίας των δύο πλευρών και εξετάστηκαν ώριμα project που προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας συνεπενδύσεων, η οποία έχει διευρυνθεί ουσιαστικά φέτος. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σχέση φιλίας και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ο κ. Αλ Μουμπάρακ τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «ξεχωριστό στρατηγικό εταίρο» για τα ΗΑΕ, προσθέτοντας πως την τελευταία διετία έχει σημειωθεί «εντυπωσιακή» πρόοδος στις διμερείς σχέσεις.

Στη συνάντηση με τον ιδρυτή και διευθυντή Επενδύσεων της Bridgewater Associates, Ράι Ντάλιο, συζητήθηκε εκτενώς η μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η ανάδειξη παραδοσιακών και νέων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και οι ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας χάρη στο υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Ντάλιο αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Τζάρεντ Κοέν, διευθύνοντα συμβούλιο της Jigsaw, η οποία αποτελεί δημιούργημα της Alphabet. Συζητήθηκαν οι διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις.

Ακολούθησε συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Trafigura, Τζέρεμι Γουίρ, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για την προοπτική ενεργειακού μετασχηματισμού της ελληνικής ακτοπλοΐας, στο πλαίσιο της ευρύτερης ολιστικής στρατηγικής για στροφή προς πράσινες μορφές ενέργειας τόσο στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις όσο και στις υποδομές ελληνικών νησιών.

«Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης»

Όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια, όπως το κάνει αποτελεσματικά μέχρι σήμερα.

Επίσης κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως γίνεται αντιληπτή η ενόχληση της τουρκικής ηγεσίας η οποία εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή, λόγω της απολύτως επιτυχημένης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου έθεσε όλα τα ζητήματα και ενίσχυσε σημαντικά τη διεθνή θέση της χώρας.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον Τούρκο πρόεδρο που με τις άκρως προκλητικές δηλώσεις του επιδιώκει την όξυνση. Η κυβέρνηση ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών και δεν θα μπει σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Παράλληλα δεν πρόκειται -όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας- να πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης κατ’ επιλογήν της άλλης πλευράς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο στην Τουρκία, ούτε να μπούμε σε μια διαδικασία αντιδικιών. Δεν ακολουθούμε την οξύτητα, ούτε επιλέγουμε να αντιδράσουμε με τον τρόπο που η άλλη πλευρά θέλει να μας επιβάλει. Έχουμε τη δική μας πολιτική και τις δικές μας θέσεις που είναι απολύτως καθαρές και επαναλαμβάνονται κάθε φορά σε όλα τα διεθνή φόρα.

–Δεν είναι η καλύτερη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και είναι κρίμα. Δεν πρόκειται -όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών- να δεχτούμε την παραβατικότητα. Θα μείνουμε πάντα στις πάγιες θέσεις μας, θα υπερασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα προβάλλουμε προς τη διεθνή σκηνή και τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας την τουρκική παραβατικότητα για να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δέχεται απειλή.

–Η συμπεριφορά της Τουρκίας, αντικειμενικά, ενισχύει την τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων. Ότι δηλαδή το casus belli δεν είναι κενό περιεχομένου και ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή. Αν η Τουρκία επιθυμεί πραγματικά να υπάρχει μία διαδικασία ελληνοτουρκικού διαλόγου, εμείς πάντοτε είμαστε ανοιχτοί. Παρά τις διαφορές μας, η επιλογή μας είναι να συνομιλούμε. Δεν μπορείς όμως να συνομιλείς όταν, την ίδια στιγμή γίνεται υπέρπτηση πάνω από ένα νησί.

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα είχε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στη φορολογική επιβάρυνση μισθωτών το 2021

Μία ακόμη έκθεση διεθνούς οργανισμού επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα και το κοινωνικό πρόσημο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, υπογραμμίζουν πηγές. Πρόκειται για την έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και επισημαίνει την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών μέσα από τη σημαντική ελάφρυνση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης. Ειδικότερα αναφέρει:

–Η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στη φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, την περίοδο 2019-2021. Μείωση που ανέρχεται στο 3,7%, έναντι μέσου όρου μείωσης 0,3% διεθνώς. Μάλιστα, τη στιγμή που τα 2/3 των χωρών του ΟΟΣΑ αύξησαν τη φορολόγηση της μισθωτής εργασίας το 2021, η Ελλάδα συνέχισε να τη μειώνει.

-Η Ελλάδα καταγράφει σημαντική μείωση της φορολόγησης των μισθωτών και στους τρεις τύπους νοικοκυριών που εξετάζει ο ΟΟΣΑ (εργαζόμενος χωρίς παιδιά, οικογένεια με παιδιά με έναν μισθωτό και μονογονεϊκή οικογένεια).

-Ο μέσος φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα διαμορφώνεται, πλέον, στο 22,4% το 2021, χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που ήταν 24,6%. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα, ο μισθός ενός εργαζομένου, μετά από φόρους και παροχές, είναι υψηλότερος ως ποσοστό του ακαθάριστου μισθού του, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν- όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- ότι η κυβέρνηση παρά τις πρωτόγνωρες, εξωγενείς δυσκολίες των τελευταίων ετών, τηρεί τις δεσμεύσεις της και υπηρετεί με αξιοσημείωτη συνέπεια και μεθοδικότητα τον στρατηγικό της στόχο για ουσιαστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών, με έμφαση στη μεσαία τάξη. Πρόκειται για μια πολιτική, που περιλαμβάνει δεκάδες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως, μεταξύ άλλων, είναι η μείωση του φόρου εισοδήματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Σημειώνεται ότι η φορολογική επιβάρυνση για τους άγαμους το 2014 ήταν στο 40,4%, το 2015 στο 34,7%, το 2016 στο 36,1%, το 2017 στο 40,8%, το 2018 στο 40,9%, το 2019 στο 40,8%, το 2020 στο 38,9% και το 2021 στο 36,7%.

Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρώπης

Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο τις ευρωπαϊκές αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα, υπογραμμίζουν πηγές. Επισημαίνουν ότι «δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να δεχτούμε η χώρα μας να αποτελεί πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών. Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή απέναντι στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και συχνά γίνονται αιτία για τον άδικο χαμό μεταναστών. Ούτε μπορεί η Ελλάδα και η Ευρώπη να εκβιάζονται από την Τουρκία με το μεταναστευτικό, με την μη τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και το άνοιγμα της στρόφιγγας των μεταναστευτικών ροών από τα παράλια της Μ. Ασίας και τον Έβρο κατά το δοκούν».

Σε ό,τι αφορά τον Έβρο -όπως τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος- όλους αυτούς του μήνες υπάρχει πίεση. Ας γνωρίζουν όλοι εντός και εκτός συνόρων, ότι η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκεί φυλάσσοντας τα σύνορα της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο. Ούτε στον Έβρο ούτε στα νησιά μας.

Τριάντα εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό ρομποτικής στα σχολεία

Προχωρά, με την οριστικοποίηση της προκήρυξης, το έργο προμήθειας των σετ ρομποτικής για τα σχολεία, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης, τεχνολογικά προηγμένης, δημιουργικής διαδικασίας μάθησης. Το έργο προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ υλοποιείται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με νέα εργαλεία μάθησης, νέα προγράμματα σπουδών, εργαστήρια δεξιοτήτων, σύγχρονο εξοπλισμό, – όπως δήλωσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως- τα παιδιά μας αποκτούν πολύτιμα εφόδια για ένα καλύτερο σήμερα, ένα πιο αισιόδοξο αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά περισσότερα από 177.000 σετ ρομποτικής για παιδιά 4-15 ετών νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου, προσαρμοσμένα ανά ηλικιακή ομάδα και μαθησιακές ανάγκες. Το έργο ενισχύει στην πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, ενώ συμπληρώνει και άλλες δράσεις στην ίδια κατεύθυνση όπως το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα.

Η εκπαιδευτική ρομποτική έχει ενταχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων από τη φετινή σχολική χρονιά μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, σε Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο, ενώ προβλέπεται και στοχευμένη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις καινοτόμες αυτές διδακτικές μεθόδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την ΕΕ

Συναντήσεις Μητσοτάκη με επιχειρηματικούς και επενδυτικούς παράγοντες στο Νταβός

Συνάντηση Γ. Οικονόμου με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Vera Jourová

Τελλόγλειο Ίδρυμα: Πανελλήνιος διαγωνισμός ζωγραφικής στη μνήμη του ζωγράφου Λουκά Βενετούλια

UNICEF: Κατηγορεί τις πλούσιες χώρες πως θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά όλου του κόσμου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top