Στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα Τρίτη στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), στο Νταβός της Ελβετίας.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα Σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου Mubadala, Χαλντούν Χαλίφα Αλ Μουμπάρακ.

Στις 19:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον ιδρυτή και διευθυντή Επενδύσεων του επενδυτικού φορέα Bridgewater Associates, Ρέι Ντάλιο.

Στις 19:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Jigsaw, Τζάρεντ Κοέν.

Στις 20:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον εκτελεστικό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας μεταφοράς και αποθήκευσης πρώτων υλών Trafigura, Τζέρεμι Γουίρ.

Στις 21:00 ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει και θα κάνει μία από τις τρεις εισαγωγικές τοποθετήσεις, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σε δείπνο με αντικείμενο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τον παγκόσμιο ρόλο της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα βήμα προόδου της χώρας

Στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα αναφέρθηκε με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως αποτελεί ένα ακόμη βήμα προόδου της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Καθιστά παράλληλα εφικτό, όπως επισημαίνει, τον εθνικό στόχο να ενταχθεί η χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023 και να κλείσει μια πολυετής οικονομική δοκιμασία.

«Η νέα Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα αποτελεί ένα ακόμη βήμα προόδου της χώρας. Η ελληνική οικονομία αξιολογείται θετικά για 10η συνεχή φορά στο διάστημα που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία. Αρχικά για τον τρόπο που αμύνθηκε στην πανδημία. Και, τώρα, για τη δράση της απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη απελευθέρωση από τα δάνεια του ΔΝΤ και τις αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων, η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Και καθιστά, πλέον, εφικτό τον εθνικό στόχο η πατρίδα μας να ενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα το 2023. Κλείνει, έτσι, οριστικά μία πολυετής οικονομική δοκιμασία», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Υπογραμμίζοντας επίσης πως αποδίδουν οι κοινές προσπάθειες πολιτών και Πολιτείας, επισημαίνει: «Και η διεθνής αναγνώριση μας δίνει κουράγιο να επιμείνουμε στην προστασία της κοινωνίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Χωρίς πανηγυρισμούς, αλλά με αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης. Με σκληρή και μεθοδική δουλειά. Παρά τη δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα αλλάζει και βαδίζει μπροστά με αυτοπεποίθηση. Συνεχίζουμε!».

Κ. Μητσοτάκης: Οι δημοκρατίες απειλούνται από σειρήνες που προσφέρουν εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα

«Έχω πίστη στη γενιά σας ότι δεν θα επαναλάβετε τα λάθη του παρελθόντος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην 146η τελετή αποφοίτησης του Boston College, στη διάρκεια της οποία αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα φέτος και στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη του τιμή να μιλάει από αυτό το βήμα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέσα σε μία εβδομάδα πέταξε δύο φορές για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς στις 16 Μαΐου συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την επόμενη ημέρα μίλησε στο Κογκρέσο. «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ μαζί σας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για την Δημοκρατία και την απειλή του λαϊκισμού. «Η γενιά μου σκέφτηκε πως θα ήταν εύκολη η Δημοκρατία αγνοώντας ότι θέλει συνεχή προσπάθεια», υπογράμμισε, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «οι δημοκρατίες απειλούνται από σειρήνες που προσφέρουν εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα».

Επιπλέον μίλησε για τα social media και την επιρροή τους στις μέρες μας, ενώ είπε ότι ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο προκαλεί πόνο και απειλεί με παγκόσμια ύφεση, ενώ μίλησε και για την κλιματική αλλαγή.

Απευθυνόμενος στους αποφοίτους του Boston College είπε πως είναι δικό τους καθήκον η επανεφεύρεση της δημοκρατίας και τους ζήτησε να μη χάσουν την πίστη τους ότι μπορούν να αλλάξουν το μέλλον.

Έκανε μάλιστα αναφορά σε στίχους από τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που λένε ότι «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα» αλλά και στην «Ιθάκη» του Καβάφη που λέει ότι «σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι».

«Να κάνετε καλύτερο τον κόσμο, να χαίρεστε τη ζωή και να αναζητάτε την ευτυχία», συνέχισε και αφού ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία, υπογράμμισε ότι τίποτα δεν θα τους φέρει πιο κοντά στην ευτυχία από τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, υπενθυμίζοντας τραγούδι των Beatles που λέει ότι «στο τέλος η αγάπη που λαμβάνεις είναι αυτή που δίνεις».

Οι τουρκικές παραβιάσεις είναι εκτός του κλίματος που διαμορφώθηκε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη

Για σπασμωδική ενόχληση της Τουρκίας εξ αιτίας της γενικότερης αναβάθμισης της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στο briefing των πολιτικών συντακτών, ενώ χαρακτήρισε την πρόσφατη υπερπτήση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών κοντά στην Αλεξανδρούπολη μια πολύ προκλητική ενέργεια.

«Αντιμετωπίστηκε πολύ άμεσα με διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο πρέσβη, αλλά και με ενημέρωση των εταίρων και συμμάχων μας», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου και επέμεινε: «Δεν πρόκειται να επιτύχουν κάτι, ούτε ασφαλώς και να μας αποπροσανατολίσουν από την σθεναρή υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

Σε ερώτηση, δε, για το κατά πόσον εν μέσω αυτού του κλίματος μπορεί να γίνει συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός είναι πάντοτε ανοιχτός σε συνομιλίες, ωστόσο ενέργειες, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις είναι εκτός του κλίματος που διαμορφώθηκε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη. «Εμείς πάντοτε θέλουμε να συνομιλούμε, ωστόσο, θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες, όπως αυτοί των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα δεν φοβάται να συνομιλεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για πολύ καθαρή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από την πλευρά των ΗΠΑ.

Κληθείς να σχολιάσει σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού, πρόωρων εκλογών, αλλά και αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απήντησε ότι πρόκειται για «σενάρια εκτός τόπου και χρόνου». Συμπλήρωσε πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και ότι χρέος της κυβέρνησης είναι να κοιτά την δουλειά της, αλλά και πως να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον επίκειται παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός στην υψηλή τιμή των καυσίμων, ο κ. Οικονόμου επέμεινε πως «στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού πάντοτε θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αυξήσεις στις τιμές. Κάθε νέο περιθώριο, που δημιουργείται θα αξιοποιείται για να στεκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας».

Σε ερώτηση για τις βρετανικές αιτιάσεις περί των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η ιστορία δεν αμφισβητείται και ότι είναι σαφές πως ο τρόπος αρπαγής τους συνιστά βίαιη αφαίρεση και κλοπή. Επιβεβαίωσε, δε, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσει κινητικότητα και πρωτοβουλίες, ώστε τα Γλυπτά να επιστρέψουν εδώ που ανήκουν.

Πολύ σημαντική μεταρρύθμιση το ν/σ του υπουργείου Οικονομικών με κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρήσεων

Στην ενίσχυση τόσο της αγροτικής οικονομίας, όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποβλέπει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που εισάγει κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών, τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επεσήμανε πως «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, ενταγμένη στο Εθνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που στοχεύει στην αύξηση του μέσου μεγέθους της ελληνικής πολύ μικρής, μικρής και μεσαίας επιχείρησης, στην τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους, στην ανάπτυξη και στη βιωσιμότητά τους.

Ανάμεσα στ άλλα με το νομοσχέδιο:

-Εισάγουμε τον θεσμό της συνεργασίας των επιχειρήσεων.

-Βελτιώνουμε διατάξεις φορολογικών κινήτρων που υπήρχαν σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.

-Ενισχύουμε την αγροτική οικονομία και προωθούμε τη συνεργασία φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Στο πλαίσιο αυτό, παρέχεται σημαντική έκπτωση φόρου εισοδήματος, ύψους 30% για 9 χρόνια στη νέα εταιρική σχέση που θα προκύψει από τη συνεργασία ατομικών, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ακόμη ευνοϊκότερα είναι τα κίνητρα στην περίπτωση συνεργασιών φυσικών προσώπων κατ’ επάγγελμα αγροτών, καθώς η απαλλαγή αυτή θα ανέρχεται στο 50%. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά σε επαγγελματίες αγρότες μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων, όπως οι ομάδες παραγωγών, καθώς και σε επαγγελματίες αγρότες που συνάπτουν δεσμευτικές συμβάσεις με επιχείρηση-αγοραστή για την απορρόφηση των προϊόντων τους στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας, χορηγείται απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον το 75% των προϊόντων παραγωγής τους πωλείται μέσα στο πλαίσιο των συνεργασιών αυτών», είπε ο κ. Οικονόμου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top