ΤΕΕ/ΤΚΜ: Πρώτος των πρώτων στις εκλογές ο Γιώργος Τσακούμης

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Πρώτος των πρώτων στις εκλογές ο Γιώργος Τσακούμης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Πρώτος των πρώτων στις εκλογές του ΤΕΕ / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, με 1.036 ψήφους, αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή εκλογική διαδικασία ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Γεώργιος Τσακούμης, μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος και, σύμφωνα με την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του οι μηχανικοί, επόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σε ότι αφορά στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να σημειωθεί η πολύ μεγάλη αύξηση της δύναμης της ΔΚΜ, της παράταξης που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία και η οποία τα τελευταία 15 χρόνια έχει αποδειχθεί πολύ ισχυρή στους Μακεδόνες μηχανικούς.

Πιο συγκεκριμένα, η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών πήρε το 47,05% των ψήφων, όταν σε πανελλαδικό επίπεδο η ίδια παράταξη έλαβε 39,66%, ποσοστό επίσης υψηλό και μάλιστα διαχρονικά.

Τσακούμης: Μαζί με όλους τους μηχανικούς στη μάχη για τον κλάδο

Κάνοντας μία πρώτη δήλωση στο GRTimes.gr κ. Τσακούμης, σαν επικεφαλής της ΔΚΜ, τόνισε: «Είμαστε αφ’ ενός πάρα πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά  κι’ αφ’ ετέρου συναισθανόμαστε βαρύ το καθήκον απέναντι στους συναδέλφους καθώς θα πρέπει να ανταποκριθούμε στην μεγάλη εμπιστοσύνη που μας δείξανε. Υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε μαζί με όλους τους μηχανικούς τη μάχη για τον τεχνικό κόσμο, τις δουλειές μας, το μέλλον του κλάδου και των μηχανικών. Η κυβέρνηση έλαβε ορισμένα θετικά μέτρα όσον αφορά τον τεχνικό κόσμο, αλλά πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν».

Στην Κεντρική Μακεδονία η ΔΚΜ, αύξησε τη δύναμή της κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, από στις εκλογές του 2016 είχε ποσοστό 37%. Με τα ποσοστά που φέτος πέτυχε, είναι βέβαιο ότι θα καταλάβει 27-28 έδρες στην Περιφερειακή Αντιπροσωπεία των 60 συνολικά εδρών, από 22 που έχει ως σήμερα. Επίσης, σίγουρα θα καταλάβει 5 έδρες από τις 11 της Διοικούσας Επιτροπής, έναντι των 4 ως σήμερα.

Πως τα πήγαν οι άλλες παρατάξεις

Κάνοντας μία αρχική ανάλυση των αποτελεσμάτων, μπορεί κανείς να πει ότι η «τριάδα» της Ανασυγκρότησης- Δύναμης- Πρωτοβουλίας, αν και στη δεύτερη θέση με 699 ψήφους, έχασε σημαντικά ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές στις οποίες όμως δεν είχαν συμμετάσχει σαν κοινό σχήμα.

Στην τρίτη θέση με 678 ψήφους ήρθε η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ, ΔΗΣΥΜ. 

Η Συμμαχία για Ένα Προοδευτικό ΤΕΕ, που είναι η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, με 441 ψήφους, πήρε ποσοστό 8,9%, μένοντας ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με την επίδοση του 8,5% που είχε το 2016 η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία, όπως τότε ονομαζόταν.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σε αυτές τις εκλογές δεν συμμετείχαν οι Μηχανικοί της Εκπαίδευσης.

Η πρώτη πεντάδα της ΔΚΜ

Από τη ΔΚΜ στην πρώτη πεντάδα εκλέχθηκαν κατά σειρά οι : Γεώργιος Τσακούμης με 1.036 ψήφους, Μανώλης Μπελιμπασάκης με 936, Φώτης Κουβουκλιώτης με 725, Απόστολος Πρόϊος με 665 και Ηλίας Περτζινίδης με 602 ψήφους.

Σημειώνεται ότι όλοι οι ψήφοι έχουν καταμετρηθεί αλλά τα αποτελέσματα θα είναι οριστικά μόνο αφού τα ελέγξει και ανακοινώσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Στη συνέχεια θα συγκληθεί η 60μελής Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας και, από τα μέλη της Αντιπροσωπείας θα εκλεγούν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής.

Τετραετής η θητεία της νέας Δ.Ε.

Η νέα Διοίκηση του ΤΕΕ, Κεντρικού όπως και Περιφερειακών Τμημάτων, θα έχει μεγαλύτερη θητεία, τεσσάρων και όχι τριών ετών όπως έως σήμερα, σύμφωνα με το άρθρο 223 του ν. 4635/2019, ενώ οι εκλογές στο εξής θα γίνονται το μήνα Μάϊο.

Πάρις Μπίλιας : Επιβράβευση των προσπαθειών μας, το εκλογικό αποτέλεσμα

Εξαιρετικά για την παράταξη του, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των εκλογών, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλιας.

Μιλώντας στο GRTimes.gr,  ευχαρίστησε όλους  τους συναδέλφους του που στήριξαν τη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών, από την οποία προέρχεται και ο ίδιος και εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως αυτοί που θα εκλεγούν στα καινούργια όργανα θα δικαιώσουν τις προσδοκίες των συναδέλφων του.

«Είναι μια επιβράβευση όλων των προσπαθειών που κάναμε τα τελευταία 4 χρόνια, σε δύσκολες συνθήκες οικονομικά να στηρίξουμε τους συναδέλφους μηχανικούς, είτε με σεμινάρια, είτε με ημερίδες, είτε με προτάσεις προς την πολιτεία που διευκολύνουν την άσκηση του επαγγέλματος, από τη μια πλευρά και από την άλλη, την ανάπτυξη της πατρίδας μας» σημείωσε ο κ.Μπίλιας. Χαρακτήρισε τέλος ικανοποιητική τη συμμετοχή στις εκλογές, δεδομένου ότι αυξήθηκε από την τελευταία φορά.

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Οι πρώτοι σε σταυρούς στη Θεσσαλονίκη

Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα (τα τελικά θα εκδοθούν από την εφορευτική επιτροπή, μετά τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους), στις εκλογές του ΤΕΕ:

Ψήφισαν 4868

Έγκυρα: 4729

Άκυρα 78

Λευκά 61

Ακολουθούν οι ψήφοι που πήρε η κάθε παράταξη και οι τρεις πρώτοι σε σταυρούς από την κάθε μια:

Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (Δ.Κ.Μ)  2225 ψήφοι

 • Τσακούμης Γεώργιος Μ. 1036
 • Μπελιμπασάκης Εμμανουλήλ Κ. 936
 • Κουβουκλιώτης Φώτιος Α. 725

Ανασυγκρότηση Μηχανικών=ΔΥΝΑ.ΜΗ Δυναμικοί Μηχανικοί – Πρωτοβουλία Μηχανικών 699 ψήφοι

 • Αντιβαλίδης Παναγιώτης Χ. 286
 • Μήτρου Δημήτριος Ε. 206
 • Νάνος Ιωάννης Α. 133

Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών – Κεντρικής Μακεδονίας (ΔΗΣΥΜΚΜ) 678 ψήφοι

 • Παπαστεργίου Μιχαήλ Ν. 238
 • Μαρνέλλος Γεώργιος Ε. 226
 • Πατάβρας Ελευθέριος Α. 170

Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ  441 ψήφοι

 • Κρύου Κωνσταντινιά Β. 91
 • Τσουμαλάκος Νέστορας Σ. 84
 • Τσιώνας Ιωάννης Α. 75

Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών 275 ψήφοι

 • Μπαλτίκας Βασίλειος Ν. 75
 • Τσιτίνης Δημήτριος Π. 68
 • Αβραμόπουλος Σωτήριος Κ. 66

Ενωτική Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών 184 ψήφοι

 • Σαμδάνης Κωνσταντίνος (Ιταλός) Β. 49
 • Κολότσιος Αθανάσιος Γ. 48
 • Τσελεπίδης Σάββας Β. 36

Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων (ΑΚΜΗ) 121 ψήφοι

 • Χομσιόγλου Ηλίας Δ. 63
 • Τσιάφης Χρίστος Ι. 54
 • Μανσούρ Γκάμπριελ Φ. 46

Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (Ελ.ΕΜ) 106 ψήφοι

 • Χηράκη Ελένη Ν. 72
 • Τσουρέκας Δημήτριος Α. 34
 • Πανταζίδης Παναγιώτης Χ. 36

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top