Θεσσαλονίκη: Νέο κύμα λουκέτων στην εστίαση – “Αναστενάζει” ο κλάδος σε Καλαμαριά και Τούμπα

Θεσσαλονίκη: Νέο κύμα λουκέτων στην εστίαση – “Αναστενάζει” ο κλάδος σε Καλαμαριά και Τούμπα

Ρεπορτάζ: Βάσω Βεγίρη

Νέο κύμα λουκέτων στην εστίαση καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε κάποιες από τις λεγόμενες “καλές” από άποψη εισοδηματικών κριτηρίων περιοχές της πόλης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσον αφορά το νέο αυτό κύμα λουκέτων στην εστίαση αποτελεί η Καλαμαριά, και μάλιστα το πιο κεντρικό της τμήμα στον πεζόδρομο και κοντά στη Μητρόπολη Καλαμαριάς, όπου το τελευταίο διάστημα έκλεισαν με μικρή χρονική διαφορά συνολικά τέσσερα καταστήματα εστίασης σε πολύ κοντινή μεταξύ τους απόσταση, εκ των οποίων τα δύο δημοφιλείς ταβέρνες-μεζεδοπωλεία. Όπως επισημαίνει μάλιστα στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας, η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην περιοχή της Τούμπας και σε άλλες περιοχές περιφερειακά του κεντρικού Δήμου, ενώ ακόμη και στο κέντρο της πόλης μαγαζιά εστίασης ανοίγουν, κλείνουν ή αλλάζουν “χέρια”  εν ριπή οφθαλμού.

“Αναστενάζει” ο κλάδος στην Καλαμαριά

Ειδικότερα όσον αφορά την Καλαμαριά, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έκλεισε πρόσφατα στο τμήμα του κεντρικού πεζόδρομου κάτω από τη Μητρόπολη-οδό Μεταμορφώσεως η ταβέρνα “Λαβασάς-Meat The Fish”, ενώ έχει προηγηθεί πρόσφατα το λουκέτο στο μεζεδοπωλείο-καφενείο “Το Κεντρικόν” στην οδό Χιλής απέναντι από τη Μητρόπολη, σε πολύ κοντινή απόσταση. Επίσης έβαλαν πρόσφατα,όμως, λουκέτο άλλα τρία καταστήματα απέναντι από την προαναφερόμενη ταβέρνα “Λαβασάς”, εκ των οποίων το ένα ήταν πιτσαρία, το δεύτερο pastry shop και μόνο το τρίτο δεν ανήκε στην εστίαση αλλά λειτουργούσε μέχρι πρότινος ως φαρμακείο.

 

Η εξέλιξη αυτή όπως σημειώνει ο κ.Φιλοκώστας αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη των σχετικών προβλέψεων της Ένωσης, λόγω του υπέρογκου κόστους της ενέργειας, της επίσης μεγάλης  αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και της μείωσης της πελατείας καθώς η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός πλήττουν άμεσα φυσικά και τα νοικοκυριά, δηλαδή τους πελάτες. Κατά συνέπεια όσοι επιχειρηματίες του κλάδου μπορούσαν να κλείσουν τα βιβλία τους με το τέλος της περσινής χρονιάς το έκαναν και έβαλαν λουκέτο στα καταστήματά τους, καθώς ακόμη και εάν διατηρούν αρκετή πελατεία τα κοστολόγια πλέον είναι απαγορευτικά. Για τα μικρά μαγαζιά που απασχολούν μέχρι και πέντε έως επτά άτομα, όπως προσθέτει ο κ.Φιλοκώστας, είναι αδύνατον να επιβιώσουν εάν δεν υπάρξει και προσωπική ενασχόληση του ιδιοκτήτη, ο οποίος θα πρέπει σήμερα να κάνει τα πάντα στο μαγαζί του και να ξέρει να μαγειρεύει, να σερβίρει κ.ο.κ.

Όπως τονίζει, μάλιστα, χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, μόνο το 20% των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί αυτή τη στιγμή με υγιείς οικονομικούς όρους και όλοι οι υπόλοιποι μαζεύουν χρέη προς το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα….

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top