Βαρτζόπουλος: Μακροχρόνια ευνοϊκά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας από Βουλγαρία

Βαρτζόπουλος: Μακροχρόνια ευνοϊκά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας από Βουλγαρία

Η δυνατότητα εισαγωγής διασφαλισμένων ποσοτήτων ηλεκτρικού ρεύματος από τη νέα επένδυση ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική ενέργεια, που ετοιμάζει η αρμόδια κρατική βουλγαρική εταιρεία, είναι μια εξαιρετική εξέλιξη, τόνισε σήμερα ο βουλευτής ΝΔ Β΄Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και Υπουργού Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ, ότι «η Βουλγαρία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα βάσει 20ετούς συμβολαίου» δημιουργούν ευοίωνες προϋποθέσεις μακροχρόνιας αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους, υπογράμμισε ο Βουλευτής μιλώντας στο FlashRadio.

Υπάρχουν βέβαια νομικά και τεχνικά ζητήματα προς επίλυση, αλλά η σύναψη πολυετών διμερών συμφωνιών αγοράς ισχύος ( PPA) μεταξύ ελληνικών εταιριών ηλεκτροπαραγωγής και του αρμόδιου βουλγαρικού φορέως λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.  Η ύπαρξη εξασφαλισμένης αγοράς θα επιτρέψει και θα επιταχύνει από βουλγαρικής πλευράς την κατασκευή νέου σύγχρονης τεχνολογίας αντιδραστήρος στο Μπέλενε και φυσικά θα εγγυηθεί οικονομικότητα, σταθερότητα και προβλεψιμότητα του ενεργειακού κόστους για δεκαετίες στην Ελλάδα.

Η προοπτική αυτή, κατέληξε ο κ. Βαρτζόπουλος, ενισχύεται ουσιαστικά από τα εν εξελίξει έργα του ΑΔΜΗΕ για την αναβάθμιση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικών φορτίων μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας (1.350 MW από Βουλγαρία προς Ελλάδα και 800 MW αντιστρόφως).

(Φωτογραφία αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γεραπετρίτης: Λάθος αρχής και εθνικό σφάλμα να μην παρέχουμε πλήρη στήριξη στην Ουκρανία (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: «Πάμε βόλτα τα όνειρά μας» στη μνήμη του Άλκη Καμπανού

Μητσοτάκης σε μαθητές: Σύντομα θα απαλλαγείτε από τις μάσκες εντός της τάξης (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Έκλεβαν τσάντες και πορτοφόλια από περαστικούς και ΙΧ

Πάνω από 2.700 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα από την έναρξη της εισβολής (VIDEO)

ΣΕΠΕΕ: Απαγορεύονται εισαγωγές από Ντονετσκ και Λουχάνσκ

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top