Αρβανιτίδης: Τραβάτε το χαλί κάτω από τα πόδια της κυκλικής οικονομίας

Αρβανιτίδης: Τραβάτε το χαλί κάτω από τα πόδια της κυκλικής οικονομίας

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, αρμόδιος τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, μίλησε σήμερα ως ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση αποβλήτων.

Ο κ. Αρβανιτίδης ξεκίνησε την ομιλία του στηλιτεύοντας για άλλη μια φορά την απαράδεκτη τακτική της Κυβέρνησης της ΝΔ να μην θέτει σε διαβούλευση όλα τα άρθρα των Νομοσχεδίων που καταθέτει και τις ταχύρρυθμες διαδικασίες που θέλει να περνάνε αυτά στη Βουλή. Συνέχισε λέγοντας ότι για να είναι αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες οι «πράσινες» πολιτικές, πρέπει να εμπλέκουμε δημιουργικά τους πολίτες και για το Κίνημα Αλλαγής, η συνδιαμόρφωση κάθε «πράσινης» πολιτικής είναι αδιαπραγμάτευτη.

“Οι πολίτες δικαίως ζητούν, μεγαλύτερο έλεγχο για περιβαλλοντική συμμόρφωση των επιχειρήσεων και αυξημένη συμμετοχή και συνδιαμόρφωση στις αποφάσεις της πολιτείας και το Κίνημα Αλλαγής απαιτεί συνδιαμόρφωση και όχι απλή συμμετοχή μέσα από μια τυπική διαδικασία.

Η κυβέρνηση επιμένει επίσης σε μια ξεπερασμένη λογική, την οποία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, τον Αύγουστο του 2020, για την δημιουργία «…τουλάχιστον 3-4 μονάδων παραγωγής ενέργειας από υπολείμματα…». Και έρχεται σήμερα, με το άρθρο 63 του Νομοσχεδίου, να αναθέσει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας «τα πάντα όλα» για την δημιουργία δικτύου Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων…

Δεν αντιλαμβάνεται ότι έτσι κατ’ ουσίαν… αυτό-υπονομεύετε τους φιλόδοξους στόχους της ανακύκλωσης; «Τραβάτε το χαλί κάτω από τα πόδια» στην Κυκλική Οικονομία. Οι σύγχρονες αρχές της Κυκλικής Οικονομίας καθιστούν πλέον αναχρονιστική την καύση, πλην ελαχίστων τελικών υπολειμμάτων, που θα μπορούσαν να διατεθούν στην ήδη υπάρχουσα βιομηχανία”. Συνέχισε λέγοντας ότι από την μια πλευρά, η κυβέρνηση επιβάλλει ποινές στα Συστήματα Ανακύκλωσης, εάν δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους.

“Ωστόσο, η διαδικασία που προβλέπεται είναι μακρόσυρτη και γραφειοκρατική, με συνέπεια ένα ανεπαρκές σύστημα να μπορεί να λειτουργεί για αρκετά χρόνια μέχρι να ανακληθεί η άδειά του.

Τα κεντρικά ζητούμενα μιας πολιτικής για την διαχείριση των αποβλήτων πρέπει να είναι :

  • Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας,
  • Η περιβαλλοντική προστασία αλλά και
  • Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών
  • Η εξειδίκευση αυτών των στόχων έρχεται τόσο μέσα από μια Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία που χρειάζεται την κατάλληλη επικαιροποίηση, όσο και μέσα από έναν άλλο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων αλλά και τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Αποβλήτων, και ασφαλώς τα τοπικά σχέδια κάθε δήμου.

Για το Κίνημα Αλλαγής, οι στόχοι αυτοί πέρα από την κλασσική έννοια της Ανακύκλωσης και την εφαρμογή επιτέλους των χωριστών ρευμάτων συλλογής, θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την κομποστοποίηση.

Για να δούμε επιτέλους τι δεν πάει καλά και είμαστε η τελευταία χώρα σε Ανακύκλωση στην Ευρώπη”.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του προτείνοντας :

  • Να ενεργοποιηθούν άμεσα όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού
  • Να υπάρξει συνεργασία της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και της κυβέρνησης, με φορείς της κοινωνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας για την επέκταση της χωριστής συλλογής και ανακύκλωση αστικών αποβλήτων.
  • Να υπάρξει ένας ισορροπημένος γεωγραφικά σχεδιασμός ώστε η περιοχή της Δυτικής Αττικής και του Δυτικού Πειραιά να μην κληθούν να σηκώσουν μονομερώς το βάρος επίλυσης του προβλήματος διαχείρισης των αποβλήτων του ευρύτερου λεκανοπεδίου Αττικής.
  • Να ληφθεί υπόψιν η σοβαρή και πολύ αξιόλογη δουλεία που έχει κάνει σε επίπεδο προτάσεων για την Κυκλική Οικονομία η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Κλείνοντας τόνισε ότι για να μην καταλήξει η προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος των αποβλήτων σε Σισύφειο έργο, το νέο «έξυπνο» σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων θα πρέπει:

  • Να αποτελέσει ευκαιρία ενίσχυσης της συνεργασίας και βελτιστοποίησης του σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα.
  • Να εντείνει τις δράσεις πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.
  • Να αξιοποιήσει την εκτεταμένη πρόσφατη και όχι παλαιά Ευρωπαϊκή εμπειρία και τεχνολογία, ώστε να επιτυγχάνει το βέλτιστο περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτέλεσμα.
  • Να θέτει συγκεκριμένους ρεαλιστικούς στόχους με εξασφαλισμένους πόρους και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα.

Δείτε την ομιλία του κ. Αρβανιτίδη:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top