AUKUS: Η σύμπραξη ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας για θέματα ασφαλείας

AUKUS: Η σύμπραξη ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας για θέματα ασφαλείας

Με αρκτικόλεξο στο οποίο παραπέμπει στα αρχικά των χωρών της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, οι Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσαν τη στρατηγική συνεργασία των τριών υπερδυνάμεων μέσα από την νεοσύστατη ομάδα εργασίας, ΑUKUS.

Οι τρεις χώρες ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους η οποία έχει ως στόχο την ανταλλαγή υψηλών τεχνολογιών και τεχνογνωσίας συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων με πυρηνική ενέργεια.

Όπως επισήμαναν οι τρεις ηγέτες, η συνεργασία AUKUS σκοπεύει να «προασπίσει τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών».

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Αυστραλός πρωθυπουργός, στην συνέχεια μίλησε ο Μπόρις Τζόνσον και τελευταίος πήρε τον λόγο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Στην ενημέρωση οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν την Αυστραλία να αποκτήσει υποβρύχια με πυρηνική ενέργεια, με τον Σκοτ Μόρισον, ωστόσο, να επιμένει πως τα νέα υποβρύχια που θα πάρει η χώρα του δεν θα χρησιμοποιηθούν ως πυρηνικά όπλα.

Θα κατασκευαστούν στην Αδελαΐδα υπό την εποπτεία και των τριών χωρών, ωστόσο ο πρωθυπουργός της χώρας επανέλαβε ξανά πως η Αυστραλία θα μείνει πιστή στις υποχρεώσεις της να μείνει… μακριά από πυρηνικές κινήσεις.

Ο Μπόρις Τζόνσον, από την πλευρά του, έκανε λόγο για μια στρατηγική συμμαχία, η οποία θα είναι κρίσιμη για την υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων των τριών χωρών.

Να σημειωθεί ότι η Ουάσινγκτον ήδη παρέχει σχετική τεχνογνωσία στο Λονδίνο.

Αναλυτές επισημαίνουν, ότι η ανακοίνωση είναι άλλη μια κίνηση των δυτικών συμμάχων, που αντιδρούν στην πρόοδο και την επιρροή της Κίνας σε στρατιωτικούς και τεχνολογικούς τομείς.

Επί προσθέτως, ο εμπορικός πόλεμος Κίνας και Αυστραλίας έχει επίσης επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών. Η διαμάχη, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020, αφού ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την προέλευση του Covid-19, έχει κοστίσει στα δύο έθνη περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τζος Φράιντενμπεργκ, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, κατηγόρησε αυτό το μήνα το Πεκίνο ότι προσπαθεί να ασκήσει «πολιτική πίεση» με κυρώσεις σε αυστραλιανά προϊόντα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top