Κ. Μητσοτάκης: Να κλείσει το θέμα του πλαφόν στις 19 Δεκεμβρίου

Κ. Μητσοτάκης: Να κλείσει το θέμα του πλαφόν στις 19 Δεκεμβρίου

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι, ενώ η εντολή για τη διαμόρφωση ενός πλαφόν (μηχανισμού διόρθωσης τιμών) δόθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο και δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, υπογράμμισε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ζήτησε μάλιστα να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων, κάτι, που εν τέλει έγινε, σχετική αναφορά για την ανάγκη να οριστικοποιηθεί επειγόντως το θέμα στις 19 Δεκεμβρίου, ξεκαθαρίζοντας πως το ζήτημα πρέπει να κλείσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας.

Κατά τη συζήτηση για τις διατλαντικές σχέσεις που προηγήθηκε και ειδικότερα για τον αμερικανικό Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί συντεταγμένα και να στηρίξει τις ευρωπαικές επιχειρήσεις, βάζοντας χρήματα στο τραπέζι και ενισχύοντας το RepowerEU.

Συνάντηση πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του

Τη βούλησή τους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και τη διεύρυνση της Ελληνο – ιταλικής συνεργασίας και του συντονισμού σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της ΕΕ, όπως τα θέματα ενέργειας και οικονομικής διακυβέρνησης, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ιταλίδα ομόλογός του, Τζόρτζια Μελόνι, κατά τη συνάντησή τους πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν ακόμα για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καθώς και για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Μελόνι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι η επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που απειλεί ευθέως την Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Συνεχίζεται η συζήτηση του Προϋπολογισμού

Η συζήτηση του προϋπολογισμού αναδεικνύει όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές τη διαφορά ανάμεσα στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αυτή της Νέας Δημοκρατίας.

Επισημαίνουν ότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλε 29 επιπλέον φόρους, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Μεταξύ άλλων:

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ενώ η προεκλογική δέσμευση ήταν για μεσο-σταθμική μείωση 30%.

-Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9%.

-Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 29% στο 22%.

-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, καθώς από την 1η Ιανουαρίου επεκτείνεται και στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

-Μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

-Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55% και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

-Χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα (10%).

-Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στα γυμναστήρια κλπ. μέχρι 30 Ιουνίου 2023.

-Παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 της ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία.

-Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.

-Μείωση, κατά 50%, του φορολογικού συντελεστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας τους.

-Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

-Παράταση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.

Οι ίδιες πηγές κάνουν επίσης ειδική αναφορά στις μειώσεις συντάξεων που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα και μάλιστα εν μέσω διαδοχικών κρίσεων.

Υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε περικοπή, με το νόμο Κατρούγκαλου, κατά 35% των κύριων και κατά 45% των επικουρικών συντάξεων για όλους τους νέους συνταξιούχους, ενώ στη συνέχεια ψήφισε και την περικοπή των παλαιών συντάξεων, αλλά και την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Αντιθέτως, επί διακυβέρνησης ΝΔ έχουν επιτευχθεί τα εξής:

-Κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2023 της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

-Αυξήσεις έως 7,2% στις κύριες συντάξεις για τουλάχιστον 225 χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

-Ακύρωση των περικοπών για 250 χιλιάδες, που λάμβαναν άνω των 1.300 ευρώ σε κύρια και επικουρική ασφάλιση.

-Επιστροφή αναδρομικών 1,4 δισ. ευρώ σε πάνω από 1.200.000 συνταξιούχους τους οποίους είχε στοχοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

-Λύση εκκρεμοτήτων όπως για τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις που λαμβάνουν ορφανά τέκνα.

-Δραστική μείωση της περικοπής που είχε επιβληθεί στις συντάξεις όσων εξακολουθούν να εργάζονται.

-Αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου κατά 7,75%».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top