Κ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης

Κ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης είναι δύο από τις προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τοποθέτησε τις εκλογές στην άνοιξη του 2023.

Μιλώντας στην ανοιχτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, στο πλαίσιο συζήτησης με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όταν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και σε συνδυασμό με τις αναλύσεις για το μέλλον του ασφαλιστικού, η προτεραιότητα θα είναι η μείωση των εισφορών.

Σημείωσε, ωστόσο, και τα βήματα που έχουν ήδη γίνει για τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους στα οποία περιλαμβάνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αντίστοιχα σημείωσε ότι και στο επίπεδο της δικαιοσύνης έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η πιλοτική δίκη και ο περιορισμός των αναβολών. Τόνισε, ωστόσο, ότι «η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης είναι μία από τις προτεραιότητες για να διεκδικήσω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος συνολικά στην πορεία της χώρας ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως το πιο ουσιαστικό συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ειδική περίπτωση.

«Ο δωδεκαετής κύκλος της μεγάλης ταλαιπωρίας για την κοινωνία κλείνει και επίσημα με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και με την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας που θεωρώ εφικτή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023», είπε.

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σημείωσε: «Δεν είναι μόνο η τραγικότητα μίας βάρβαρης επίθεσης από μια χώρα που θέλει να ξαναγράψει τα σύνορα με στρατιωτική βία, είναι και η ενεργειακή κρίση και το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης. Είμαστε σε περιβάλλον πληθωρισμού, όμοιο του οποίου δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 40 χρόνια. Θα δούμε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και αυτό θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα και την επιχειρηματικότητα. Η Ελλάδα σήμερα, ως προς τα δημόσια οικονομικά και την διάρθρωση του χρέους, είναι συγκριτικά σε καλύτερη θέση γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής, καθώς φροντίσαμε να ενισχύσουμε το μαξιλάρι και γιατί η εικόνα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο, πράγμα που αποτυπώνεται στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της στοχευμένης πολιτικής στήριξης καταναλωτών έναντι της ενεργειακής κρίσης τονίζοντας ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως αυτές που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα για τα καύσιμα, είναι επιβεβλημένες και κοινωνικά δίκαιες. Αναφορικά με την ενέργεια τόνισε ακόμη ότι δεν θα μπει νερό στο κρασί των στόχων της απανθρακοποίησης, αλλά και δεν υπάρχει μαγικό κουμπί που θα μας πάει στον κόσμο των ανανεώσιμων πηγών, χωρίς μεταβατικό στάδιο στο οποίο χρειαζόμαστε τόσο τα ορυκτά καύσιμα όσο και τα πυρηνικά στις χώρες όπου υπάρχουν.

Διαβεβαίωσε δε, σε ερώτηση για την ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της «διαρροής άνθρακα», ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί κανένα μέτρο που θα θέτει την ελληνική βιομηχανία σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διευκόλυνση της επιδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τάχθηκε υπέρ της συγκέντρωσης μεγάλων επενδύσεων σε συγκεκριμένα σημεία αντί της διασποράς μικρών μονάδων σε περισσότερα.

Στάθηκε στη γεφύρωση του επενδυτικού κενού που χωρίζει την Ελλάδα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε ότι «οι παραγωγικές επενδύσεις αποτελούν για μένα ίσως τον πιο σημαντικό δείκτη αναπτυξιακής δυναμικής και γι’ αυτό και η έμφαση την οποία δίνουμε στην επενδυτική δραστηριότητα και στις θέσεις εργασίας, προφανώς, που οι νέες αυτές επενδύσεις δημιουργούν, είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ συνολικά ως κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης: «Αν με ρωτούσατε, όμως, εάν η δικαιοσύνη θα ήταν πρώτος στόχος και σε επίπεδο μεγαλύτερης ακόμα προσωπικής ενασχόλησης ως μέρος του προγραμματικού μας λόγου για τη δεύτερη τετραετία, θα σας έλεγα βεβαίως και ναι. Διότι γνωρίζω πάρα πολύ καλά πόσο σημαντικές είναι οι εκκρεμότητες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Υπογράμμισε την ανάγκη παρέμβασης στο επίπεδο της εκπαίδευσης προκειμένου να γεφυρωθεί η βασική ασυμμετρία στην αγορά εργασίας: άλλα ζητούν οι επιχειρήσεις άλλες δεξιότητες έχει η αγορά.

Χαρακτήρισε επίσης επανάσταση το νομοσχέδιο για την Παιδεία και έκανε ειδική μνεία στο οικοσύστημα της καινοτομίας.

Κληθείς να τοποθετήσει χρονικά τις επόμενες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτή είναι η τελευταία Γενική Συνέλευση η οποία γίνεται πριν από τις εθνικές εκλογές οι οποίες προσδιορίζονται για την άνοιξη του 2023».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ τους κάλεσε να φροντίζουν τους εργαζομένους τους, να δίνουν παραπάνω ευκαιρίες σε γυναίκες, να αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα και να κάνουν πράξη αυτά τα οποία λένε. «Κάντε τους εργαζόμενους συμμέτοχους στις επιχειρήσεις σας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επεσήμανε ως προτεραιότητες, την επιδότηση του κόστους της ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις, την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και την ενθάρρυνση δημιουργίας μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.

Στην Καλαμάτα σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα την περιοχή της Καλαμάτας.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και στη συνέχεια στο δημαρχείο Μεσσήνης.

Στις 11:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην έναρξη των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το δημαρχείο της Καλαμάτας.

Επιτάχυνση έκδοσης συντάξεων

Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας γενικεύεται η δυνατότητα και υποχρέωση των υπηρεσιών του e-EΦΚΑ να λαμβάνουν υπόψη κάθε διαθέσιμο δημόσιο έγγραφο για την απόδειξη οποιουδήποτε στοιχείου είναι απαραίτητο για την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης και τον υπολογισμό του ύψους της.

Επιδιώκεται έτσι να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο η διαδικασία απονομής συντάξεων.

Voucher για προγράμματα προσχολικής αγωγής αλλά και δημιουργικής απασχόλησης

Ξεχωριστή σημασία για τη στήριξη της οικογένειας έχει η θέσπιση νέου προγράμματος χορήγησης voucher για τη συμμετοχή βρεφών, παιδιών και νηπίων σε προγράμματα προσχολικής αγωγής και φροντίδας, καθώς και παιδιών και εφήβων σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης.

Πηγές υπογραμμίζουν ότι διασφαλίζεται έτσι ότι τα παιδιά -και ιδίως τα πλέον ευάλωτα- μπορούν να απολαμβάνουν προσιτή και ποιοτική πρώιμη προσχολική αγωγή και φροντίδα, καθώς και ότι μπορούν να απασχολούνται ποιοτικά σε εξωσχολικές δημιουργικές δραστηριότητες.

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται διάταξη που δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των φορέων που υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας σε 48 δόσεις, καθώς και του συμψηφισμού τους με τις επιχορηγήσεις που οι φορείς αυτοί λαμβάνουν, μέχρι ποσοστού 30% επί των επιχορηγήσεων αυτών.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή επιτρέπει στους φορείς να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ αναστέλλονται και οι διαδικασίες διοικητικής εκτέλεσης εις βάρος τους.

Ολοκληρωμένο πλαίσιο για την εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Ένας από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας και η συμβολή της στη ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας και τη θωράκιση της εθνικής μας άμυνας, υπογραμμίζουν πηγές.

Επισημαίνουν πως για το σκοπό αυτό, με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την απόδοση βιώσιμης προοπτικής ανάπτυξης και την εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που προβλέπει την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου στο καθεστώς στρατηγικής επένδυσης ταχείας αδειοδότησης.

Συγκεκριμένα, επιλύεται το κομβικής σημασίας για την εθνική οικονομία και την εθνική άμυνα ζήτημα της απουσίας ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου για αξιοποίηση, ανάπτυξη και προώθηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Οι σχετικές ρυθμίσεις αποσκοπούν στη στοχευμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών που αφορούν στην οργάνωση, τη διαχείριση και τη λειτουργία των Ναυπηγείων, καθώς και στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο, την αξιοποίηση της νευραλγικής γεωστρατηγικής θέσης της χώρας και την ανάδειξη των Ναυπηγείων στην παγκόσμια ναυπηγική αγορά.

Πέραν του θετικού αντίκτυπου στην οικονομία και τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, η διασφάλιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων εξυπηρετεί την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, λόγω του κεντρικού ρόλου που επιτελούν στη ναυπήγηση πολεμικού υλικού.

Ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας τους καθίσταται επιτακτικός, ενόψει και της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πρόκλησης. Για το σκοπό αυτό, προκρίνεται η διαμόρφωση ενός πλαισίου ενθάρρυνσης στην κατεύθυνση καινοτόμων ενεργειακών λύσεων.

Επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, φρένο στις αναβολές δικών

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και την αποτροπή της συσσώρευσης εκκρεμοδικιών, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που καταπολεμούν κοινά προβληματικά φαινόμενα.

Η αναβολή της δίκης για σοβαρούς λόγους υγείας προϋποθέτει απόδειξη με ιατρική πιστοποίηση δημοσίου φορέα ή πιστοποιητικό νοσηλείας από ιδιωτικό θεραπευτήριο. Η αναβολή δεν μπορεί να υπερβεί τους 3 μήνες. Και το δικαστήριο, πριν διατάξει την αναβολή, υποχρεούται να διερευνήσει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης.

Ο λόγος αναβολής για κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία μπορεί να προβληθεί μόνο μία φορά. Αυτός που προβάλλει το κώλυμα προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως, ο λόγος της αναβολής.

Σημειώνεται ότι η αναβολή γίνεται σε ρητή δικάσιμο, την οποία το δικαστήριο ανακοινώνει στους παρόντες διαδίκους, μάρτυρες και πραγματογνώμονες και σε αυτήν κλητεύονται μόνο οι απόντες.

Παράλληλα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παρελκυστική πρακτική της σκόπιμης απουσίας μαρτύρων που οδηγεί σε αναβολή της δίκης, το πρόστιμο για αδικαιολόγητη απουσία αυξάνεται στα 100 έως 500 ευρώ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top