Κ. Μητσοτάκης: Την άνοιξη του 2023 οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από το 2019

Κ. Μητσοτάκης: Την άνοιξη του 2023 οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από το 2019

Εφτά κυβερνητικές δράσεις παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο πλαίσιο του οποίου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της ενέργειας αλλά και τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

Ο πρωθυπουργός είχε κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του δει καθαρό ορίζοντα για την πορεία του κυβερνητικού έργου, τους αμέσως επόμενους μήνες, υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση για την υπέρβαση των προσωρινών δυσκολιών είναι η ανεξαρτησία, η πολιτική σταθερότητα αλλά και η διεθνής αξιοπιστία του κάθε κράτους. Τόνισε ταυτόχρονα ότι αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή πρόκληση δεν μπορεί να υπάρξει εάν αυτή δεν είναι ευρωπαϊκή, πολυεπίπεδη και τολμηρή, με το βλέμμα όλων στραμμένο πλέον στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, την Παρασκευή.

Η «μια κουβέντα» που θέλησε ο κ. Μητσοτάκης να αφιερώσει στα εθνικά θέματα ήταν πως «Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις “κόκκινες γραμμές της”, όσο και για την φιλική της διάθεση απέναντι στον Τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Στην κυρίως ατζέντα του υπουργικού ξεχώρισε ο προγραμματισμός για 17.942 προσλήψεις τακτικού προσωπικού (15.640 προσλήψεις τακτικού προσωπικού εντός του κανόνα 1:1 και 2.302 επιπλέον προσλήψεις τακτικού προσωπικού εκτός του κανόνα 1:1).

Επίσης, η παρουσίαση του νομοσχεδίου που αφορά στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και αποτελεί νομοθετική κωδικοποίηση των ισχυουσών διατάξεων εντασσόμενο στη συνολική κυβερνητική πολιτική για την κωδικοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας στο πλαίσιο του νόμου για το επιτελικό κράτος.

Μάλιστα ο υπουργός Ενέργειας κλήθηκε να αναφερθεί στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στις εξελίξεις στα ενεργειακά οπότε και παρουσίασε τις ελληνικές προτάσεις ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου της Παρασκευής, τόνισε πως υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και εξήγησε λεπτομέρειες για τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε προβληματισμός και συζητήθηκαν τρόποι καλύτερων ελέγχων των τιμών στην αγορά καθώς αναγνωρίζεται ότι είναι μεγάλες οι αυξήσεις στα αγαθά λόγω των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει αποφασιστική απάντηση στο πρόβλημα της ενέργειας

Την ανάγκη να δοθεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση υπογράμμισε αργότερα ο πρωθυπουργός, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην ετήσια συνάντηση της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διεξάγεται στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Επίσης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «πιστεύω ότι όταν θα έρθει η ώρα, την άνοιξη του 2023, να προβάλουμε τα επιχειρήματά μας στον ελληνικό λαό, θεωρώ ότι είναι λογικό να ισχυριστούμε ότι τηρήσαμε τις εκλογικές μας υποσχέσεις, ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2019. Και είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα μάς δώσει μια δεύτερη εντολή για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε».

Αφού αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση μίλησε για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. «Όλοι έχουμε θέσει σε εφαρμογή γενναία προγράμματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών απέναντι στο αυξανόμενο κόστος της ενέργειας. Αλλά θέλω να επισημάνω ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό. Φοβάμαι ότι η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει μια αποφασιστική απάντηση όσον αφορά το πρόβλημα της ενέργειας. Η Ελλάδα ασκεί ενεργά πιέσεις, μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες για ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και το LNG που εισάγεται στην Ευρώπη αλλά και το φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Και κερδίζει αυξανόμενη υποστήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε.

«Δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αλλά αν δεν το καταφέρουμε, αν δεν προσθέσουμε στην εσωτερική «δύναμη πυρός» που μπορούν να προσφέρουν οι προϋπολογισμοί μας, την Ευρωπαϊκή «δύναμη πυρός» μιας συντονισμένης αντίδρασης, φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και ότι η κοινωνική συνοχή θα αρχίσει να δοκιμάζεται» πρόσθεσε.

Ακόμη ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εάν συμβεί αυτό, θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους λαϊκιστές να ενισχυθούν ενόψει του εκλογικού κύκλου του 2024 και θα κάνουμε τη δουλειά μας -να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας ότι είμαστε οι αξιόπιστες δυνάμεις για αλλαγή- πολύ πιο δύσκολη. «Επομένως, όταν θα σκέφτεστε και όταν θα συζητάτε αύριο και μεθαύριο για τις ευρωπαϊκές απαντήσεις στο ζήτημα του πληθωρισμού, παρακαλώ προσθέστε στη συζήτηση, ιδέες και σκέψεις σχετικά με το πώς μπορούμε να συντονίσουμε την ευρωπαϊκή μας απάντηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με το κόστος της ενέργειας, γιατί αυτό είναι το “νούμερο ένα” πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τον επόμενο χειμώνα», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μητσοτάκης στην ΚΟ του ΕΛΚ: Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη σήμερα με γεωπολιτικό σεισμό

Μητσοτάκης: Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια – Στο γαϊτανάκι των απειλών η Τουρκία είναι μόνη (VIDEO)

Πώς απαντά ο Κ. Μητσοτάκης στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας

Κ. Μητσοτάκης: Η προσπάθεια στήριξης των ατόμων με αναπηρία δεν είναι φωτοβολίδα αλλά πολιτική με διασφαλισμένους πόρους (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top