Κ. Τσιάρας: Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση (ΦΩΤΟ)

Κ. Τσιάρας: Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση (ΦΩΤΟ)

Μέσα στο επόμενο διάστημα κατατίθεται στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση, που αναμένεται να αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό τα δικαστήρια, επιταχύνοντας την απονομή της δικαιοσύνης.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, στη διάρκεια της εκδήλωσης που οργάνωσε σήμερα ο οργανισμός έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις με τίτλο «Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα – Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα».

«Στόχος μας δεν είναι μόνο να προσθέσουμε έναν ακόμη εξωδικαστικό συμβιβασμό επίλυσης διαφορών που παραμένει απρόσιτος και ως εκ τούτου αναποτελεσματικός. Στόχος μας είναι να μεταβάλλουμε τη νομική κουλτούρα στον τόπο μας. Να εφοδιάσουμε την οικονομία μας με έναν φιλικό, οικονομικό και αποτελεσματικό εργαλείο εξωδικαστικού συμβιβασμού, που θα αποτελεί συνειδητή επιλογή των πολιτών, μειώνοντας ταυτόχρονα την τεράστια δικαστική ύλη που συσσωρεύεται σήμερα στα δικαστήρια».

Ριζικές μεταρρυθμίσεις

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιάρας, το υπουργείο προχωρά σε σειρά παρεμβάσεων, αλλά και ριζικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και η τηλεσυνεδρίαση που, όπως είπε, αναμένεται να βελτιώσει τις χωροταξικές στρεβλώσεις του συστήματος.

Επιπλέον, προγραμματίζεται η σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, καθώς και η δημιουργία παρατηρητηρίου δικαιοσύνης για τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων που θα επιτρέψουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης να χαράξει μια περισσότερο μακρόπνοη στρατηγική.
Αναβάθμιση των υποδομών

Παράλληλα, προγραμματίζονται σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων, όπως η χρηματοδότηση της ανέγερσης του δικαστικού μεγάρου Κιλκίς. «Παρά τα σημαντικά βήματα δεν εφησυχάζουμε. Γιατί για εμάς δεν αρκεί να λύσουμε κτιριακό πρόβλημα στο Κιλκίς. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα εναλλακτικά εργαλεία προκειμένου να δημιουργήσουμε αξιόπιστες υποδομές σε όλες τις περιφέρειες. Επενδύουμε σε εναλλακτικά εργαλεία, όπως η Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, που θα εξασφαλίσουν χωρίς δημοσιονομικό κόστος άρτιες υποδομές για τους πολίτες και τους δικαστικούς λειτουργούς», ανέφερε.

Στο θέμα της ενίσχυσης της εκπαίδευσης των δικαστών, ο υπουργός ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες να ολοκληρωθεί σύντομα ο διαγωνισμός της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ενώ σχεδιάζεται ο εμπλουτισμός του προγράμματος σπουδών με νέα μαθήματα, καθώς και η υλοποίηση σεμιναρίων για εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς.

Προτάσεις για το σύστημα δικαιοσύνης

Κατά την εκδήλωση έγινε συζήτηση πάνω στη μελέτη της διαΝΕΟσις για την απονομή της δικαιοσύνης, η οποία εκδόθηκε και σε βιβλίο, την οποία συντόνισε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους άξονες που επηρεάζουν την απονομή της δικαιοσύνης, όπως είναι η δικαστική χωροταξία, οι προκλήσεις της τεχνολογίας, η εκπαίδευση των δικαστών, οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών και η στελέχωση των δικαστηρίων με διοικητικό προσωπικό.

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής ΚΙΝΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ανέφερε τρεις σημαντικές τομές που θεωρεί ότι πρέπει η χώρα να επιλέξει, ώστε να ενισχυθεί η θεσμική ανεξαρτησία των δικαστών και η ταχεία και ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης. Οι τρεις αυτές τομές, σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, είναι η δημιουργία Συμβουλίου Δικαιοσύνης, η αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, που θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνθετικής και αξιοκρατικής διαδικασίας, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και η αλλαγή στον τρόπο επιθεώρησης και πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργούν.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top