Τσίπρας: «Χωρίς πυξίδα» κινείται ο Κ. Μητσοτάκης στα ελληνοτουρκικά

Τσίπρας: «Χωρίς πυξίδα» κινείται ο Κ. Μητσοτάκης στα ελληνοτουρκικά

«Τακτική βλέποντας και κάνοντας» καταλόγισε στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση σχετικά με την ελληνοτουρκική κρίση κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε συναντήσει πολλές φορές τον Τούρκο Πρόεδρο και μάλιστα σε όχι εύκολες στιγμές και παρά τις δυσκολίες υπήρχαν πάντα κανάλια επικοινωνίας.

«Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς στην εξωτερική πολιτική είναι να μην έχει ανοικτούς διαύλους», ανέφερε και πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί μία τακτική βλέποντας και κάνοντας, κινείται χωρίς πυξίδα».

Σχολιάζοντας τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε πως η πολιτική του είναι προβλέψιμη, διεκδικεί συνεχώς εδάφη, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να πιεστεί από τη διεθνή κοινότητα καθίσει σε διάλογο και βέβαια και από την ΕΕ για την οποία είπε πως το κρίσιμο είναι να αντιληφθεί ότι η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα, άρα η πιο αποτελεσματική στρατηγική είναι αυτή του καρότου και του μαστίγιου.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του πρωθυπουργού επισήμανε πως «αν ο κ. Μητσοτάκης κινείται επάνω στην εθνική γραμμή τότε δεν πίεσε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» και πρόσθεσε πως «συναντούσε τον Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη και δεν μιλούσε για επίλυση της διαφοράς στο Αιγαίο με διάλογο», γιατί ήταν εγκλωβισμένος στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Γιατί δεν ζήτησε κυρώσεις για την Τουρκία στην ΕΕ; Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα. Η ανησυχία μου είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειψη στρατηγικής και με διγλωσσία και χωρίς να λέει την αλήθεια», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό βήμα την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια να προχωρήσουν οι διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και αν αυτές δεν καταλήξουν να πάμε στο διεθνές δικαστήριο», είπε.

Σημείωσε, πάντως, ότι «η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση», θέτοντας το ερώτημα αν υπήρξαν ανταλλάγματα για την απόσυρση του Oruc Reis kai τι περιλαμβάνει τελικά αυτή η «συμφωνία» στο Βερολίνο. Και πρόσθεσε πως τα κρίσιμα ερωτήματα είναι «αν η ατζέντα των διερευνητικών -που καλώς να ξεκινήσουν- θα είναι η ίδια με αυτή που αφήσαμε εμείς το 2016», «πού θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία και ποιο θα είναι το συνυποσχετικό με το οποίο θα πάμε στη Χάγη».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top