Κυρ. Μητσοτάκης στην COP26: Έξι πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Κυρ. Μητσοτάκης στην COP26: Έξι πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26, που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη. Αφού επισήμανε ότι «ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας εξαντλείται και πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα», υπογράμμισε πως «η κρίση τιμών στο φυσικό αέριο δεν πρέπει να οδηγήσει στον εκτροχιασμό της στρατηγικής μας για απεξάρτηση από τον άνθρακα. Αντιθέτως, θα πρέπει να κινηθούμε ακόμα γρηγορότερα και να σκεφτούμε με αντισυμβατικό τρόπο, κυρίως σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης». Ανέφερε ότι στην Ελλάδα, «δημιουργήσαμε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης για να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να δράσουμε προληπτικά» και ανέπτυξε έξι πρωτοβουλίες για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% μέχρι το 2030.

Ανέφερε συγκεκριμένα:

«1. Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι μια θαλάσσια υπερδύναμη, που αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου στόλου. Πρωτοστατούμε στην κατάθεση προτάσεων για την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.

2. Η κλιματική κρίση αποτελεί σημαντική απειλή για τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Η πρωτοπόρα στρατηγική μας, GR-eco, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους, μετατρέποντας σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους και ενεργειακά αειφόρους, αυτόνομους προορισμούς.

3. Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, πέραν της «παραδοσιακής» αιολικής και ηλιακής ενέργειας, σκοπεύουμε να είμαστε πρωτοπόροι και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια με εγκατεστημένη βασική ισχύ 2 GW έως το 2030. Θέλουμε επίσης να καινοτομήσουμε και στο πεδίο της υδροηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση αντλιοστασίων και ταμιευτήρων, εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική γεωμορφολογία της χώρας.

4. Σε ό,τι αφορά την σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, μεταβαίνουμε σε ηλεκτροδότηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ όλες οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν σταδιακά έως το 2023.

5. Για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Σκοπεύουμε να απαγορεύσουμε την αλιεία στο 10% των θαλασσών μας μέχρι το 2030. Και εισάγουμε ένα εμβληματικό πρόγραμμα με την ονομασία “Untrodden Mountains” (Απάτητα Βουνά) με στόχο να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον των βουνών μας.

6.Η Ελλάδα σταθερά μεταμορφώνεται σε περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας. Η πρόσφατη συμφωνία μας με την Αίγυπτο για μια νέα ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί απόδειξη. Η Ελλάδα είναι επίσης το λογικό σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά για το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει αυτή την εβδομάδα το νέο κλιματικό νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσει φιλόδοξους στόχους σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή».

Μία Ελλάδα ενεργειακός κόμβος, που θα διασυνδέει τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη

Αναφερόμενος στις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη εισαγωγής καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη από την Αφρική και υπογράμμισε το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα. Ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα:

«Μόλις υπογράψαμε μία συμφωνία με την Αίγυπτο για ηλεκτρική διασύνδεση. Αν η βόρεια Αφρική μπορεί να παράγει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια χάρη στον ήλιο, τότε πρέπει να διασυνδέσουμε τα δίκτυά μας. Και η ταχύτερη οδός για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη βόρεια Αφρική στην Ανατολική Ευρώπη είναι μέσω της Ελλάδας. Επομένως, σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε μια ηλεκτρική διασύνδεση 3 GW η οποία θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της βόρειας Αφρικής στο επίπεδο της ηλεκτροπαραγωγής. Το επόμενο βήμα είναι το υδρογόνο. Όταν αρχίσει η παραγωγή υδρογόνου, και μιλάμε για πράσινο υδρογόνο, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μεταφερθεί στην Ευρώπη. Οραματίζομαι λοιπόν μία Ελλάδα που θα αποτελεί ενεργειακό κόμβο, ο οποίος θα διασυνδέει τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη».

Σχέδιο για πλήρως αειφόρα νησιά

Η κυβέρνηση όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός καταρτίζει σχέδιο με στόχο να καταστήσει πλήρως αειφόρα τα μικρά νησιά, το οποίο θα παρουσιάσει ο ίδιος την ερχόμενη Παρασκευή στη Χάλκη. Πρόκειται «για μια ολοκληρωμένη λύση για το πώς μπορεί να γίνει η απανθρακοποίηση ενός σχετικά μικρού νησιού. Ήδη έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα πολύ ενδιαφέρον project σε ένα άλλο νησί, την Αστυπάλαια, σε συνεργασία με την Volkswagen, που μετατρέπεται σε ένα εργαστήριο ηλεκτροκίνησης. Το νησί, μπορεί εύκολα να παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται, μέσω ανανεώσιμων πηγών να την αποθηκεύσει και στη συνέχεια να γίνει πλήρως ουδέτερο όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα στο ορατό μέλλον. Είμαστε λοιπόν πολύ αισιόδοξοι για αυτές τις προοπτικές. Ειδικά τα μικρότερα νησιά μας μπορούν να κινηθούν πολύ γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Και για τα μεγαλύτερα νησιά, φυσικά, η λύση είναι η διασύνδεσή τους».

Θεσμικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Βloomberg, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στις θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ανάμεσα στ’ άλλα υπογράμμισε:

–Αυτή την εβδομάδα θα παρουσιάσουμε το πρώτο κλιματικό νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θέτει μια πολύ ολοκληρωμένη δομή διακυβέρνησης που θα μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε τις πολιτικές μας για το κλίμα τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στον ευρωπαϊκό μας στόχο για μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030 και να έχουμε ουδέτερο ισοζύγιο μέχρι το 2050. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν σε θέματα ενεργειακής απόδοσης και σταδιακής απαλλαγής από τον άνθρακα. Στόχος είναι να κλείσουμε τις λιγνιτικές μονάδες μας το αργότερο μέχρι το 2028, νωρίτερα δηλαδή σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

–Θα φέρουμε επίσης νέο σχέδιο Νόμου και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πιο συγκεκριμένα για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, όπου θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε στη Μεσόγειο, καθώς έχουμε μεγάλες δυνατότητες.

–Προωθούμε, παράλληλα, σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση και διαθέτουμε σχεδόν 5 δισ. ευρώ για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να νέες βιομηχανίες και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τον λιγνίτη προς ένα πιο παραγωγικό και καλύτερο μέλλον, με καλύτερα αμειβόμενες δουλειές.

Eξετάζονται προσαρμογές που θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στην απόφαση να μην προχωρήσει σε lockdown ακόμα και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για πάνω από 5.000 κρούσματα μέσα στον Νοέμβριο, απάντησε πως συνεχώς εξετάζονται μέτρα, βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικοί έλεγχοι και εξετάζονται προσαρμογές στο πλαίσιο που ήδη υπάρχει, οι οποίες θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση εντατικοποιεί τις προσπάθειες αύξησης των εμβολιασμών ενώ συνεχίζεται και η ενίσχυση του ΕΣΥ. Επ’ αυτού είπε ότι έχουν προστεθεί 300 κλίνες εκ των οποίων οι 250 είναι covid ενώ θα ψηφιστεί τροπολογία που θα δίνει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς και γιατρούς του Δημοσίου να στηρίξουν το ΕΣΥ.

«Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση εδώ είμαστε και για άλλα μέτρα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας», σημείωσε.

Σχετικά με την κριτική του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση πέταξε “λευκή πετσέτα”, ο Γιάννης Οικονόμου επισήμανε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία με όλα τα διαθέσιμα μέτρα.

Επίσης ανακοίνωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τους εμβολιασμούς. Είπε ότι στις ηλικίες 12-17 ετών έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 30%, στις ηλικίες 18-29 το 62%, στις ηλικίες 30-44 το 65,5%, στις ηλικίες 45-59 το 75,6%, στους άνω των 60 ετών το 80%, στους εκπαιδευτικούς το 83%, στα Σώματα Ασφαλείας το 71%, στους υγειονομικούς το 90% και γενικά στον ενήλικο πληθυσμό το 73%.

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κλήθηκε να διαχειριστεί το αδιανόητο. Πήρε μέτρα πολύ γρηγορότερα από άλλες χώρες και με αυτόν τον τρόπο βρήκε τον χρόνο να οργανώσει το ΕΣΥ», υπογράμμισε.

Είπε, επίσης, ότι τον Ιούλιο του 2019 είχαμε 557 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα διαθέτουμε 1.075, προστέθηκαν 1.736 γιατροί και οι συνολικές εγκρίσεις για υγειονομικό προσωπικό είναι κοντά στις 17.500 ενώ η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ συνεχίζεται με κάθε τρόπο, μέσο και δυνατότητα.

Ερωτηθείς πότε θα ανακοινωθούν αυτές οι αναγκαίες προσαρμογές, ο κ. Οικονόμου είπε ότι είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τους επιστήμονες και επανέλαβε ότι αν κάτι αλλάξει θα αφορά βασικά τους ανεμβολίαστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Με ποιους συναντήθηκε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της COP26

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρέπει οι πολίτες να επιβαρυνθούν με το κόστος της πράσινης μετάβασης

Μητσοτάκης στη διάσκεψη COP26: Να δράσουμε συντονισμένα το συντομότερο δυνατόν

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Sky News για την κλιματική αλλαγή

Μητσοτάκης στη διάσκεψη COP26: Να δράσουμε συντονισμένα το συντομότερο δυνατόν

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top