Οικονόμου: Η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη και ήδη παράσχει βοήθεια στην Τουρκία για τα θύματα των σεισμών

Οικονόμου: Η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη και ήδη παράσχει βοήθεια στην Τουρκία για τα θύματα των σεισμών

Τη θλίψη και τη συμπαράσταση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία μετέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη και παράσχει ήδη βοήθεια», με αποστολή στις περιοχές που επλήγησαν διασωστών και ειδικών στην αντιμετώπιση των σεισμών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε επίσης και τις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα, αναφερόμενος στο κόστος τους με συγκεκριμένα ποσά ανά εξαγγελία και ανά έτος κάνοντας λόγο για «εύκολες υποσχέσεις» και «τσιπρανόμικς» και για «μονολόγους» χωρίς τεκμηρίωση, ενώ αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης, στην ψηφιακή εφαρμογή έγκαιρης προειδοποίηση παγετού για τους αγρότες και στην τροπολογία για τον αποκλεισμό, από τον ‘Αρειο Πάγο, συμμετοχής στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων, που ενδύονται τον μανδύα πολιτικών κομμάτων.

Για τους σεισμούς στην Τουρκία, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν χθες το απόγευμα και του εξέφρασε τη θλίψη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την ανθρωπιστική καταστροφή από του σεισμούς στη γειτονική χώρα. Υπογράμμισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε στον πρόεδρο Ερντογάν τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, επαναλαμβάνοντας την «ετοιμότητα» της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα και με κάθε δυνατό τρόπο. Ο κ. Οικονόμου σημείωσε, ότι ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια που παρέχει η χώρα μας».

«Η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη και παράσχει βοήθεια, ήδη βρίσκονται εκεί 21 έλληνες πυροσβέστες από την 1η ΕΜΑΚ, μαζί με ειδικό διασωστικό όχημα» ανέφερε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός μηχανικός του πυροσβεστικού σώματος ειδικός στις υποστυλώσεις κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ καθώς και ο επικεφαλής της αντισεισμικής προστασίας».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο «εθνικό σχέδιο για τη αντιμετώπιση της αστεγίας», λέγοντας ότι «σε πρώτη φάση από το πρόγραμμα, ωφελημένα θα είναι 5.700 νοικοκυριά και το συνολικό κόστος της πρωτοβουλίας εκτιμάται στα 72 εκ. ευρώ» και πρόσθεσε: «Μακροπρόθεσμος στόχος του προγράμματος αυτού είναι η καθολική και μόνιμη των στεγαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύνολο του πληθυσμού της χώρας»

Το σχέδιο αναπτύσσεται σε επτά άξονες , τρεις εκ των οποίων της πρώτης φάσης είναι α)το πιλοτικό πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το Ταμείο Ανάκαμψης, β) επέκταση του και στην υπόλοιπη χώρα με το ΕΣΠΑ και γ) το πρόγραμμα «Κάλυψη» με στόχο τη διάθεση τουλάχιστον χιλίων ιδιωτικών κατοικιών σε τρεις χιλιάδες νέους 25-39 ετών, δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, με συμπερίληψη κατ’ αρχάς των κατοικιών του προγράμματος «Εστία» που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο. Τα ενοίκια και οι επισκευές θα χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το πρόγραμμα θα τρέξει και σε συνεργασία με τους δήμους.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην «εφαρμογή έγκαιρης προειδοποίησης παγετού» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ΕΜΥ και τον ΕΛΓΑ και θα είναι διαθέσιμη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στο τέλος του μήνα και στα κινητά.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ στο διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας. Τα τελευταία 23 χρόνια το κόστος των αποζημιώσεων που έχει καταβληθεί εξαιτίας καταστροφών είτε στην παραγωγή είτε στο φυτικό κεφάλαιο από παγετό, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ανέρχεται σε 1,25 δις ευρώ».

Τέλος, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην τροπολογία που ψηφίζεται αύριο και προβλέπει να μην ανακηρύσσονται, από τον Άρειο Πάγο, ως κόμματα που μετέχουν στις εκλογές, εγκληματικές οργανώσεις.

«Η δημοκρατία ως πολίτευμα είναι πολίτευμα ανοχής, δεν πρέπει όμως να είναι αφελής» είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι μια στιγμή κατά την οποία το σύνολο του πολιτικού συστήματος οφείλει συντεταγμένα να σταθεί απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται τη δημοκρατία χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις. Και δε χωρούν ούτε εξαιρέσεις ούτε προσχηματικές διαφωνίες. Η δημοκρατία χρειάζεται θεσμική οχύρωση για να παραμείνει ακμαία και ισχυρή απέναντι σε κάθε επιβουλή».

«Επειδή ο κ. Τσίπρας δεν κάνει λογαριασμό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει λογαριασμός, λογαριασμός με βάση την αριθμητική και όχι τα Τριπρανόμικς» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

«Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί για άλλη μια φορά βουτιά στο λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων υποσχέσεων αντί του ορθολογισμού και των τεκμηριωμένων επιχειρημάτων» ανέφερε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Επειδή ο κ. Τσίπρας δεν κάνει λογαριασμό, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει λογαριασμός. Λογαριασμός με βάση την αριθμητική και όχι τα Τσιπρανόμικς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο κόστος των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα με συγκεκριμένα ποσά, ανά χρόνο, για τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων (1,3 δις το 2023, 2,031 δισ. το 2024, 2,333 δισ το 2025, 2,642 δισ το 2026), τη μείωση του ειδικό φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (2,014 δισ κάθε χρόνο), την επαναφορά της 13ης σύνταξης (982 εκ ευρώ το χρόνο), αύξηση συντάξεων (πάνω από 1,1 δισ ευρώ κάθε χρόνο στο διάστημα 2023-2026) και όλων των αναδρομικών των συνταξιούχων σε τρεις ετήσιες δόσεις (835 εκ ευρώ το χρόνο), την αύξηση του αφορολόγητου (455 εκ. ευρώ το χρόνο), τον διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου (400 εκ. ευρώ το χρόνο).

«Το κόστος των εξαγγελιών του (κ. Τσίπρα) υπολογίζεται στα 10,601 δισ. ευρώ το 2023, 11,539 δισ. το 2024, 12,043 δισ. για το 2025 και 11,721 δισ. για το 2026. Συνολικά, δηλαδή, για την επόμενη τετραετία, οι εύκολες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα κοστίζουν 46 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ένας πρώτος συγκεκριμένος λογαριασμός των εύκολων υποσχέσεων του κ. Τσίπρα που αποφεύγει ο ίδιος να κάνει»

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση θεωρείται «διεθνώς ως παράδειγμα χρηστής διαχείρισης και συνέπειας» και ότι «η ασφάλεια και συνοχή της κοινωνίας και η πολιτική σταθερότητα σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική νοικοκυροσύνη» που έχει επιτύχει, θα της δώσει τη δυνατότητα, με τη ψήφο των πολιτών και την επόμενη τετραετία να εφαρμόσει το πρόγραμμα της για αύξηση μισθών και άνοδο του βιοτικού επιπέδου στο επίπεδο του μέσου όρου των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς να διακυβευθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

«Τώρα πια στο τέλος της τετραετίας μας οι πολίτες ξέρουν ότι ό,τι είπαμε το κάναμε. Είμαστε αξιόπιστοι όχι με λόγια, αλλά με τεκμήρια. Και την επόμενη τετραετία θα μπορέσουμε να διορθώσουμε αδυναμίες, να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα για όλους τους Έλληνες» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για τη Θεσσαλονίκη, σε αντιδιαστολή με «το καλά μελετημένο και καλά κοστολογημένο» σχέδιο της κυβέρνησης των τριάντα και πλέον έργων που «αλλάζουν την πόλη και θα φέρουν τη Θεσσαλονίκη στην πρωτοπορία των Βαλκανίων».

«Χθες εδώ στη Θεσσαλονίκη είχαμε ένα ακόμη διχαστικό κα παραληρηματικό μονόλογο. Έστω κι έτσι όμως δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες και συγκεκριμένα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και να θυμηθούν και να συγκρίνουν» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε με χρηματοδοτήσεις και χρονοδιαγράμματα για το fly over που υπογράφηκε το Δεκέμβριο και θα παραδοθεί το 2027, το μετρό που ολοκληρώνεται τέλος του χρόνου και εντός του 2024 η επέκταση προς Καλαμαριά, ο έκτος προβλήτας το 2026, το νέο σιδηροδρομικό δίκτυο και κατασκευή προαστιακού που δημοπρατήθηκε και αναμένεται ο ανάδοχος τους επόμενους μήνες με κόστος 67 εκ. ευρώ, την αναβάθμιση του αεροδρομίου, την κατασκευή 17 σχολικών μονάδων τις νέες φοιτητικές εστίες το 2026, το παιδιατρικό νοσοκομείο το 2025 και ακολούθως και το ογκολογικό νοσοκομείο, αντιπλημμυρικά έργα, σε πέντε χρόνια τη δημιουργία επιχειρησιακού πάρκου, το τεχνολογικό πάρκο στην περιοχή της Περαίας, τις αναπλάσεις ΔΕΘ παραλιακού μετώπου, της δυτικής πύλης, τα νέα γήπεδα ΠΑΟΚ – ‘Αρη , κ.α.

«Όλα αυτά είναι πραγματικά έργα ύψους πάνω από εννιά δισ. ευρώ» είπε ο κ. Οικονόμου και ανέφερε ότι η διαφορά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού με τον κ. Τσίπρα είναι ότι οι πολίτες βλέπουν να εξελίσσονται αυτά τα έργα και γνωρίζουν ότι «οι ακατάσχετες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα έχουν τόση αξία όση είχαν τα εγκαίνια των μουσαμάδων που παρουσίαζε για μετρό Θεσσαλονίκης το 2018»

«Βασική μέριμνα του κ. Τσίπρα όπως φαίνεται από όλες του τις τοποθετήσεις αλλά και από την αντιπολίτευση που έχει επιλέξει να κάνει είναι να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο, που θα του είναι χρήσιμο την επόμενη των εκλογών όταν θα πρέπει να υπερασπιστεί τη δεκαπεντάχρονη παρουσία του στην πολιτική σκηνή ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ζητήσει άλλη μια ευκαιρία για να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος του και της αντιπολίτευσης».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι για αυτό ο κ. Τσίπρας επέλεξε «το δρόμο των μονολόγων» σε συγκεντρώσεις και σε γήπεδα, όπου «δεν υπάρχει αντίλογος» και δε θα χρειαστεί να αντιπαρατεθεί με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και στοιχεία και αριθμούς, όπως θα έκανε στη Βουλή και πρόσθεσε: «Το έλλειμμα της συγκρότησης του αποδεικτικού συλλογισμού προσπαθεί να το αναπληρώσει με περίσσεια συνθημάτων. Αλλά οι εποχές αυτές παρήλθαν και αυτό θα το διαπιστώσει και πάλι σύντομα και ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί οι πολίτες ξέρουν τι έκανε και γνωρίζουν πολύ καλά και τι είναι άξιος να ξανακάνει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η Μηδική Σερρών και τα Θερμοκήπια Δράμας του Ομίλου ΙΤΑ στην 1η Έκθεση – Συνέδριο Καινοτομίας

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Βάζετε τις Ένοπλες Δυνάμεις στην αρένα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης

Σεισμός στην Τουρκία: Εκτίμηση – σοκ της Unicef για χιλιάδες νεκρά παιδιά

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top