Πρωτοβουλίες βελτίωσης της νομοθεσίας για την καλύτερη προστασία των ανηλίκων

Πρωτοβουλίες βελτίωσης της νομοθεσίας για την καλύτερη προστασία των ανηλίκων

Διευρύνεται από σήμερα η εισαγγελική έρευνα σε υποθέσεις σεξουαλικής βίας εντός του χώρου του θεάτρου την ώρα που ενώπιον της δικαιοσύνης βρίσκεται ο ηθοποιός-σκηνοθέτης που τελεί υπό κράτηση για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.

Αντιμετώπιση της εξουσιαστικής βίας

Έχει έρθει η ώρα -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- να δοθεί με ενέργειες συνέχεια σε αυτές τις καταγγελίες, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων.

Το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς νομικό και σε κάθε περίπτωση δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση. Χρειάζεται η μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να αντιμετωπιστεί.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το πέπλο της σιωπής έχει σπάσει και ότι σε αυτό συνέβαλαν οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τις πρωτοβουλίες και την ευαισθησία της κυβέρνησης. Υπογραμμίζουν ότι η Σοφία Μπεκατώρου, η πρώτη που μίλησε, το έκανε σε ειδική ημερίδα που είχε διοργανώσει ο υφυπουργός Αθλητισμού με θέμα «Σπάσε τη Σιωπή-Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» για τη σεξουαλική βία στον αθλητισμό. Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί της και τη συνεχάρη για το θάρρος της υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις αποτελώντας θετικό παράδειγμα. Τόνισε ότι είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας.

Ωστόσο η υπόθεση Λιγνάδη έδωσε αφορμή οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΝΔ απέρριψε κατηγορηματικά καταγγελίες για συγκάλυψη και έκανε λόγο για αντιφάσεις και πρόθεση παραπλάνησης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση

Στο αμέσως επόμενο διάστημα δρομολογείται η θέσπιση πλαισίου δεοντολογίας στον καλλιτεχνικό χώρο και στο χώρο του αθλητισμού, ενώ εξετάζονται ταυτόχρονα αλλαγές στη νομοθεσία.

Παράλληλα, εξετάζεται ιδιαιτέρως το θέμα των ανηλίκων, καθώς ένας ανήλικος δυσκολεύεται να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές. Πηγές της επισημαίνουν πως η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη ευαισθησία το θέμα και ανάμεσα στα άλλα εξετάζει και ζητήματα που αφορούν στην παραγραφή ενδεχόμενων τέτοιων αδικημάτων. Υπογραμμίζουν πως «θα γίνει συστηματική προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά που τυχόν υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο, πως η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και έχει μία κοινωνία δικαίου καθώς και ότι σημασία έχει να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον σε όλους τους χώρους, όχι μόνο στο θέατρο αφού πρόκειται για ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία».

Σημειώνουν δε ότι κατά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που έγινε λίγο αφότου συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για το αδίκημα του βιασμού.

Έκταση των ζημιών από το πέρασμα της «Μήδειας»

Η κακοκαιρία που έπληξε την περασμένη εβδομάδα πολλές περιοχές προκάλεσε σοβαρές ζημιές και εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, η αποκατάσταση των οποίων έδωσε αφορμή για έντονες αντιπαραθέσεις. Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα επηρεάστηκαν περίπου 100.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στη Βόρεια Αττική, τη Βόρεια Εύβοια, τα νησιά των Σποράδων και στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ στα βόρεια προάστια της Αθήνας παρουσιάστηκαν βλάβες σε τμήματα 87 γραμμών Μέσης Τάσης. Στην κορύφωση των καιρικών φαινόμενων, το βράδυ της Τετάρτης, υπολογίζεται ότι υπήρξαν βλάβες σε περίπου 70.000 παροχές. Η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών οφείλονταν σε πτώσεις κλαδιών ή ολόκληρων δέντρων στις γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης, καθώς μόνο στην Αττική έπεσαν περίπου 1.500 δέντρα.

Συνολικά υπήρξαν βλάβες σε μήκος 250 χιλιομέτρων στις γραμμές Μέσης Τάσης, περισσότεροι από 50 στύλοι Μέσης Τάσης έσπασαν, κόπηκαν περίπου 40 αγωγοί Μέσης Τάσης, ενώ υπέστησαν σοβαρές ζημιές πάνω από 40 υποσταθμοί Μέσης Τάσης. Αντίστοιχα, στο δίκτυο Χαμηλής Τάσης σημειώθηκαν περισσότερες από 3.000 βλάβες και καταστράφηκαν περισσότερα από 5.000 μέτρα καλωδίων στην Αττική.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που απασχολήθηκαν για την αποκατάσταση των βλαβών ενισχύονταν συνεχώς με επιπλέον προσωπικό.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές και Δημόσιο

Μέσα στο 2020 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 90 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο και εντός του Δημοσίου, γεγονός που αναδεικνύει το 2020 έτος-σταθμό για την διασύνδεση μεταξύ μητρώων και υπηρεσιών και για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες και οι διαλειτουργικότητες αυξήθηκαν κατακόρυφα τόσο σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες όσο και την αυτόματη άντληση στοιχείων μεταξύ φορέων του Δημοσίου για λογαριασμό των πολιτών.

Καταλύτης στη ραγδαία αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ήταν το gov.gr, το οποίο συγκεντρώνει σήμερα 1.120 ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Επιπλέον, σημειώθηκε μεγάλη ανάπτυξη στις υπηρεσίες που επιτρέπουν στα συστήματα του Δημοσίου να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top