Σ. Καλαφάτης: Οριστικά χώρος πρασίνου, το πρώην εργοστάσιο ΑΓΝΟ – Αυτοψία στον χώρο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σ. Καλαφάτης: Οριστικά χώρος πρασίνου, το πρώην εργοστάσιο ΑΓΝΟ – Αυτοψία στον χώρο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Αυτοψία στον χώρο του πρώην εργοστασίου του ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, έκανε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη. Η έκταση των 16 στρεμμάτων χαρακτηρίζεται ως χώρος πρασίνου, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός.

Τις ευχαριστίες του δήμου Παύλου Μελά προς την κυβέρνηση, απέσπασε όπως είπε με μεγάλη χαρά, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, για την επίλυση του σοβαρού και χρονίζοντος προβλήματος που υπήρχε με την έκταση των περίπου 16 στρεμμάτων, του πρώην εργοστασίου ΑΓΝΟ, το οποίο ο κ. Καλαφάτης επισκέφτηκε σήμερα για να κάνει αυτοψία, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη, ενώ στο σημείο τον υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Παύλου Μελά, Κώστας Πάντσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Καλαφάτης, “η κυβέρνηση με μια σημειακή παρέμβαση της στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) και μέσω της έγκρισης της απόφασης του αρμοδίου οργάνου, του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.), δίνει λύση σε ένα ακόμα καίριο ζήτημα, ανοίγει τον δρόμο και χαρακτηρίζεται ως χώρος πρασίνου το παλιό εργοστάσιο του ΑΓΝΟ, μια έκταση περίπου 16 στρεμμάτων” προσθέτοντας πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη σε ένα ακανθώδες ζήτημα.

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στη συνέχεια και σε άλλες παρεμβάσεις που έγιναν στην περιοχή, την επίλυση του ζητήματος των Μετεώρων, τις εξελίξεις με το Πάρκο Παύλου Μελά και το Γ.Π.Σ στην Ευκαρπία, σημειώνοντας ότι αποτελούν έμπρακτες αποδείξεις του τομέα Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τον δήμο Παύλου Μελά ειδικότερα αλλά και ζητήματα που αφορούν γενικότερα τη Δυτική Θεσσαλονίκη. “Προχωράμε και συνεχίζουμε να λύνουμε προβλήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη” κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, έκανε λόγο για μια εκκρεμότητα που έχει πλέον λήξει, μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε, με πολύ στενή συνεργασία με τον δήμο Παύλου Μελά.

“Όπως ανέφερα και στο Κεντρικό Συμβούλιο, παρουσία του δημάρχου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Εσωτερικών, ο τομέας Μακεδονίας Θράκης, επανειλημμένα έχουν εξετάσει ζητήματα τα οποία αφορούν στον δήμο Παύλου Μελά, δίνοντας λύσεις και προσπαθώντας να αναβαθμίσουν την εικόνα του περιβάλλοντος της περιοχής. Αυτό ήταν μια χρόνια ιστορία όπου το ρυμοτομικό σχέδιο προέβλεπε τον χώρο αυτό, ως χώρο πρασίνου, ήρθε μετέπειτα ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και καθόρισε τη χρήση ως “Κεντρικές Λειτουργίες” και με τη σημερινή τροποποίηση που έγινε, αποκαταστάθηκε αυτός ο χώρος, σε χώρο πρασίνου. Θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια που θα ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες διαδικασίες, θα έχει τη δυνατότητα ο δήμος  να κάνει έναν πραγματικό χώρο πρασίνου”, σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Ερείπιο και ανθυγιεινή και επικίνδυνη εστία το πρώην ΑΓΝΟ

Η ιστορία του εργοστασίου του ΑΓΝΟ, ξεκίνησε από το 1976, όταν η Ένωση Αγροτικών και Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης εξασφάλισε τη συγκεκριμένη έκταση ως το κύριο εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος. Από τότε μεσολάβησαν πολλές και περίπλοκες νομικές διεργασίες, τόσο με την πτώχευση της Ένωσης, όσο και με την αγορά της έκτασης από κατασκευαστική εταιρεία μέσω Τράπεζας προκειμένου να υλοποιηθεί μια επένδυση, με τον δήμο να διεκδικεί δικαστικά πλέον το πρώην εργοστάσιο και την υπόθεση να βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όλα αυτά τα χρόνια, τα κτίσματα στο ΑΓΝΟ έγιναν ερείπια, αποτελώντας “καταφύγιο” τοξικομανών και άλλων περιθωριακών στοιχείων, ενώ η έκταση μετατράπηκε σε “ζούγκλα” και επικίνδυνη και ανθυγιεινή εστία, η οποία είναι γεμάτη με σκουπίδια κάθε λογής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καλαφάτης: Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός ακόμη χώρου πρασίνου στη δυτική Θεσσαλονίκη – Έμπρακτο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top