Σήμερα η ιστορική ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο

Σήμερα η ιστορική ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο

Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα της δραστηριότητάς του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή και για μία εξαιρετική τιμή για τον ίδιο και για τη χώρα, που αφενός επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και αφετέρου επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στην ομογένεια με μια ομιλία που θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.

Επιπλέον, στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα επαφές με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αλλά και με προέδρους σημαντικών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει επαφές και με πρόσωπα, που έχουν στηρίξει και στηρίζουν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Όπως υπενθυμίζουν, εξάλλου, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η πρόταση για τη διακοινοβουλευτική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, που έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους, ήταν μια πρόταση, που υλοποιήθηκε χάρη στη συμβολή τής ομογένειας, αλλά και προσώπων που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.

Γενικότερα, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τιμηθεί η ομογένεια, ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο και κατά το κλείσιμο της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρακαθίσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις, τις οποίες και θα τιμήσει.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν κατά την έναρξη της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο:

Τζο Μπάιντεν: Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας. Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ. Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα. Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι – θεωρώ – πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας. Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Επομένως όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο.

Τζο Μπάιντεν: Δική μου χαρά η παρουσία σας εδώ. Σας ευχαριστώ. Και περιμένω να ξεκινήσει η συζήτησή μας.

Συνέντευξη Κυρ. Μητσοτάκη στο «Morning Joe» του MSNBC

«Το πρώτο πράγμα, που θέλω να πω, είναι ότι η Ελλάδα ως χώρα έχει πλέον επιστρέψει. Όπως γνωρίζετε, διήλθαμε μία επώδυνη οικονομική κρίση προ 10ετίας, ήμασταν σε πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που προκάλεσε πόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά από τότε που γίναμε κυβέρνηση η οικονομία έχει «αναρρώσει», αντιμετωπίσαμε την πανδημία του κορονοϊού καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πολλές αμερικανικές εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα και πολλοί Αμερικάνοι τουρίστες καταφθάνουν στην χώρα μας, έχοντας, μάλιστα, τον μεγαλύτερο αριθμό αεροπορικών πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες αυτό το καλοκαίρι» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας στην πρωινή εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου MSNBC, «Morning Joe», στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ και λίγες ώρες, προτού διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. «Έχουμε λοιπόν μία δυναμική οικονομία, ανοιχτή για δουλειές και έτοιμη να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις. Για τις ΗΠΑ η χώρα μας είναι ένας σταθερός εταίρος σε μία δύσκολη περιοχή του κόσμου» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Διαδραματίζουμε ρόλο στα Βαλκάνια, έχουμε εμπεδώσει στενούς δεσμούς με τη Μέση Ανατολή, επιδιώκουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, ώστε να μεταφέρει φυσικό αέριο και γιατί όχι και υδρογόνο αργότερα από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημαντική γεωπολιτική μας θέση, αλλά και το γεγονός πως είμαστε μία σταθερή, ευημερούσα δημοκρατία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, άρα είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ και η αυριανή μου ομιλία στο Κογκρέσο μας δίνει την ευκαιρία να εορτάσουμε αυτήν την ειδική σχέση»,

Ερωτηθείς, μάλιστα, για τις ενστάσεις της Τουρκίας στην προοπτική ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού σημείωσε πως απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα μπορεί να δώσει μόνον ο Τούρκος πρόεδρος, έδειξε να υποβαθμίζει τις τουρκικές αντιδράσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα υποστηρίζει την επιθυμία Σουηδίας και Φινλανδίας να προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ, πρόκειται για κυριαρχικό της δικαίωμα. Στο τέλος της ημέρας, δεν αναμένω ιδιαίτερα σοβαρές αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά στην ένταξη τους στη Συμμαχία. Δεν είναι, εξάλλου, η κατάλληλη ώρα να εργαλειοποιήσει κάποιος την προοπτική ένταξης των δύο αυτών χωρών στη Συμμαχία, ώστε να «παζαρέψει» άλλα ζητήματα, που μπορεί να έχει στο μυαλό του. Προσδοκώ πως αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί», συμπλήρωσε.

Ανοιχτή συζήτηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον δημοσιογράφο David Ignatius στο Georgetown University

Στις ισχυρές ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τον τρόπο που η Ελλάδα βίωσε την τελευταία δεκαετία μια βαθιά οικονομική κρίση και το πώς μέσω αυτής αποδείχθηκε ότι η χώρα μας έχει πολύ ανθεκτικούς θεσμούς, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της ανοιχτής συζήτησης που είχε με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Washington Post, Ντέιβιντ Ιγκνέισιους, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Από την κλασική Ελλάδα μέχρι το σήμερα, την ελευθερία του Τύπου και φυσικά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ζήτημα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τη στάση της Τουρκίας, η συζήτηση περιεστράφη γύρω από πολλά καίρια θέματα. Ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι άλλη μια πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι μετέφερε το συγκεκριμένο μήνυμα στον πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντας ότι «δεν είναι ώρα για επιθετικές κινήσεις, δεν είναι ώρα να προβάλουμε αναθεωρητικές απόψεις της ιστορίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ας δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο διαλόγου για να συζητάμε τα προβλήματά μας αλλά σίγουρα ας μην εμπλεκόμαστε σε δραστηριότητες που προκαλούν τον άλλον».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως σκοπός της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο είναι η ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων. «Δεν προσδιορίζω τα συμφέροντα της Ελλάδας έναντι κανενός άλλου. Θέλω να είμαι πολύ σαφής σε αυτό. Βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω για την Ελλάδα και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να ενισχυθεί περαιτέρω αυτή η, πιστεύω, εξαιρετικά ισχυρή στρατηγική συνεργασία. Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί είναι μια σταθερή δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι η μεγαλύτερη οικονομία στα Βαλκάνια, αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη. Αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής για διαφοροποίηση των ενεργειακών μας αναγκών, από την αγορά της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «ως Ευρωπαίος ηγέτης, είμαι περήφανος για την απάντηση που έδωσε η Ευρώπη, προτείνοντας κυρώσεις, οι οποίες είναι οι πιο σκληρές που έχουν επιβληθεί ποτέ σε μια χώρα των G-20 και φυσικά η εισβολή στην Ουκρανία έχει αναζωογονήσει τη διατλαντική σχέση, την οποία θεωρώ ότι είναι ο πυλώνας της παγκόσμιας γεωπολιτικής σταθερότητας».

Σχετικά με τις τουρκικές αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί για την ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το θέμα θα λυθεί σχετικά νωρίς και τόνισε ότι δεν είναι ο κατάλληλος καιρός για να χρησιμοποιεί κάποιος την ένταξη φιλικών χωρών στο ΝΑΤΟ ως διαπραγματευτικό χαρτί. Μάλιστα εκτίμησε ότι αυτή η στάση της Τουρκίας θα γυρίσει μπούμερανγκ και προσέθεσε ότι είναι μια κίνηση που είναι λάθος τόσο σε ηθική βάση όσο και σε επίπεδο τακτικής.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση υπογράμμισε τις δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι κοινωνίες της Ευρώπης, λόγω των πολύ υψηλών τιμών ενέργειας. «Αυτό είναι ένα πρόβλημα για όλους μας. Είναι ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα», τόνισε επισημαίνοντας πως είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι όπως έγινε και στην περίπτωση αντιμετώπισης της πανδημίας.

μητσοτακης-georgetown

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Όλα όσα ειπώθηκαν στην έναρξη της συνάντησης στον Λευκό Οίκο

K. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επέστρεψε, το μέλλον είναι μπροστά μας (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top