Στον Άγιο Ευστράτιο και τη Λήμνο σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Στον Άγιο Ευστράτιο και τη Λήμνο σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Με μέτρα, αποστάσεις και rapid γίνεται σήμερα ο εορτασμός των Θεοφανείων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραστεί στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον Άγιο Ευστράτιο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Λήμνο.

Άνοιξαν επιπλέον 270.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό

Επιπλέον 270.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό (για τους 12 και άνω) για πρώτη και τρίτη δόση άνοιξαν σε όλη τη χώρα για τις επόμενες 10 ημέρες, ενημερώνει μέσω Twitter ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. «Ανοίξαμε επιπλέον 270.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό (για τους 12 και άνω) για πρώτη και τρίτη δόση σε όλη τη χώρα για τις επόμενες 10 ημέρες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Απόφαση για ανοιχτά σχολεία

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η επαναλειτουργία των σχολείων κανονικά στις 10 Ιανουαρίου κρίθηκε σωστή καθότι καθ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχεια του εκπαιδευτικού έργου. Κρίθηκε επίσης ότι το σχολικό περιβάλλον υποστηρίζει καλύτερα την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, όπως και ότι η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων αποτελεί δίχτυ προστασίας χάρη στην τακτική διενέργεια τεστ και την εφαρμογή προνοιών κατά της μετάδοσης του κορονοϊού.

Η επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες θα γίνει με συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο πρωτόκολλο, οι οποίες ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα που έχει προκαλέσει η διάδοση της παραλλαγής Όμικρον και αποβλέπουν πρωτίστως στην περαιτέρω ενίσχυση του testing.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως το πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε τους πρώτους τρεις μήνες του σχολικού έτους είναι ούτως ή άλλως ένα από τα πλέον εντατικά και απέφερε απτά αποτελέσματα, όπως προκύπτει από την έως σήμερα επιδημιολογική παρακολούθηση της σχολικής κοινότητας.

Στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε ένα κρούσμα σε σχολικό τμήμα δεν υπήρξε δεύτερο. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου ο μέσος όρος κρουσμάτων σε τμήματα όπου εντοπίστηκε κρούσμα ήταν μόλις 1,2. Αυτά αποδεικνύουν ότι αποφεύχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η ενδοσχολική διάδοση του ιού κι ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στα σχολεία.

Άλλες πτυχές του ισχύοντος πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά rapid test για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές όπως τα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

Ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ

Υπό τη σκιά της διασποράς της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, το Υπουργείο Υγείας ήρθε σε συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και άμεσα αυτές θα διαθέσουν το 10% έως 15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται Covid περιστατικά.

Αντίστοιχη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ, που το σύνολό τους έχει διατεθεί για non-Covid περιστατικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και για την εξυπηρέτηση άλλων περιστατικών non-Covid, τα οποία διαχειρίζονται οι ιδιωτικές κλινικές κατόπιν κατεύθυνσης η οποία δίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η συμβολή των self test στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Περισσότερα από 85 εκατομμύρια self test, έχουν διανεμηθεί δωρεάν σε πάνω από 7,5 εκατομμύρια πολίτες και σύμφωνα με στοιχεία έχουν συμβάλλει στον εντοπισμό του 20% των ενεργών κρουσμάτων.

Στα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν διανεμηθεί περίπου 32 εκατομμύρια δωρεάν self test στους μαθητές και είχε εντοπιστεί το 84% των κρουσμάτων στη μαθητική κοινότητα.

Παράλληλα, έχουν διενεργηθεί από τον ΕΟΔΥ δωρεάν πάνω από 8,5 εκατομμύρια rapid test και PCR, σε όλο τον πληθυσμό.

Μεγάλη επιτάχυνση στην έκδοση συντάξεων

Όπως επισημαίνουν πηγές, το 2021 αποδείχθηκε η καλύτερη χρονιά για τον ΕΦΚΑ με περίπου 225.000 απονομές συντάξεων, που συνιστά αύξηση 82% σε σχέση με το 2019.

Παράλληλα, υπήρξε ραγδαία αποκλιμάκωση των οφειλών προς τους συνταξιούχους, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στην εκκαθάριση των παλαιών υποθέσεων από τις οποίες πηγάζουν και οι μεγαλύτερες οφειλές.

Ως αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις μειώθηκαν κατά 50.000 μέσα σε ένα 12μηνο, με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο να διαμορφωθούν σε 83.090. Το ίδιο διάστημα, οι οφειλές του e-ΕΦΚΑ που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης μειώθηκαν κατά 56%: από 630,5 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο του 2020 «ψαλιδίστηκαν» στα 278 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο του 2021.

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων επετεύχθη παρά την σημαντική αύξηση των νέων αιτήσεων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης για το πρώτο 11μηνο του 2021 ανέρχεται σε 191.062, ενώ το 2019 ανήλθαν σε 170.111. Σε μία ένδειξη της ανταπόκρισης του μηχανισμού στις αυξημένες αιτήσεις, τον Νοέμβριο εκδόθηκαν 25.208 συνταξιοδοτικές αποφάσεις σημειώνοντας αύξηση 52% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020.

Οι ρυθμοί αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων συντάξεων που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες συντείνουν στην επίτευξη του στόχου για εκκαθάριση όλων των εκκρεμοτήτων προ 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 και για εκκαθάριση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων συντάξεων μέχρι τέλος Ιουνίου 2022.

Η σημαντική επιτάχυνση στο έργο του ΕΦΚΑ ήταν εν πολλοίς απόρροια σειράς νέων υποδομών και εργαλείων management που είτε υιοθετήθηκαν τον τελευταίο χρόνο είτε είχαν δρομολογηθεί παλαιότερα και ωρίμασαν εντός του 2021.

Μεταξύ άλλων, συγκροτήθηκε ειδική Ομάδα Έργου για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων και τέθηκε σε λειτουργία ο Πύργος Ελέγχου για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της έκδοσης συντάξεων αλλά και των εκκρεμών σε όλη την Ελλάδα.

Δημιουργήθηκε επίσης η κεντρική δομή ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης και ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των τοπικών υποκαταστημάτων και η δημιουργία ενιαίων κέντρων απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα.

Στο μέτωπο της υλικοτεχνικής υποδομής, ολοκληρώθηκε η προμήθεια 3.000 νέων υπολογιστών με σύγχρονα λογισμικά, αντικαθιστώντας απαρχαιωμένο εξοπλισμό που δημιουργούσε προβλήματα στην καθημερινότητα των υπαλλήλων. Για το 2022 προγραμματίζεται η προμήθεια 2.000 ακόμη υπολογιστών.

Παράλληλα, θεσπίστηκε ο μηχανισμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων και τέθηκε σε λειτουργία τον Νοέμβριο. Ήδη πάνω από 300 νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις έχουν ανατεθεί σε πιστοποιημένους και αναμένεται σημαντική αύξησή τους το προσεχές χρονικό διάστημα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top