Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ: Τίμησαν την επέτειο λήξης του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ: Τίμησαν την επέτειο λήξης του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Η επέτειος της υπογραφής της ανακωχής και λήξης του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου τιμήθηκε σήμερα στη διάρκεια εκδηλώσεων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, στη Θεσσαλονίκη.

Πλήθος κόσμου, κυρίως από τη Σερβία, αλλά και πολλές διπλωματικές αποστολές παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις για τη λήξη του Α` Παγκοσμίου Πολέμου, που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα στα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, έγινε ξεχωριστή τελετή κατάθεσης στεφάνων στους τομείς της Σερβίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλικής Δημοκρατίας, τιμώντας έτσι τη μνήμη των συμμάχων που αγωνίστηκαν ενάντια στις συμμαχία της Αυστροουγγαρικής συμμαχίας.

“Υποκλινόμαστε σήμερα σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι” επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις. Όπως είπε, “τιμούμε θυμόμαστε και διδασκόμαστε από το παρελθόν. Ταυτόχρονα προχωρούμε στο κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον, αποφασισμένοι να πρωταγωνιστήσουμε στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, αλλά και να ενδυναμώσουμε τη γεωπολιτική μας θέση και να ενισχύσουμε την αμυντική ικανότητα της χώρας, αποφασισμένοι να προστατέψουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως χρειαστεί και όποτε χρειαστεί”.

“Πρέπει τέτοιες στιγμές να μην τις ξεχνάμε, να παραδειγματιζόμαστε. Κάθε φορά θα το λέμε. Και ίσως, όσο μακάβριο και αν ακουστεί, αυτός ο χώρος θα έπρεπε να είναι κομμάτι των πολιτιστικών εκδρομών στα σχολεία. Έτσι μαθαίνουμε” είπε μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς του Α` Παγκοσμίου Πολέμου, του πλέον καταστροφικού πολέμου όπως είπε, με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και καταστροφές, μεγαλύτερες αναλογικά από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στον ρόλο της Ρωσίας στον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συμμετοχή του Ρωσικού Εκστρατευτικού Σώματος στις μάχες της Μακεδονίας, αναφέρθηκε ο Βλαντιμίρ Μαϊστρενκο, Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, 20.000 ρώσοι αξιωματικοί και στρατιώτες πολέμησαν, ενώ χάθηκαν 2.000 από αυτούς, μερικοί από τους οποίους είναι ενταφιασμένοι στα Συμμαχικά Κοιμητήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τιμητική διάκριση στον Γιώργο Μιχαΐλοβιτς, τον επί δεκαετίες φύλακα στο Σερβικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top