Μετρό Θεσσαλονίκης: Πράσινο φως από το ΣτΕ για τα αρχαία της “Βενιζέλου”

Μετρό Θεσσαλονίκης: Πράσινο φως από το ΣτΕ για τα αρχαία της “Βενιζέλου”

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα, απέρριψε το αίτημα αναστολής των εργασιών προσωρινής απόσπασης των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο Σταθμό Βενιζέλου. Οι εργασίες απόσπασης συνεχίζονται κανονικά.

Σημειώνεται ότι η αίτηση για αναστολή των εργασιών συζητήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2021 και ουσιαστικά είναι αυτή που κρίνει το θέμα που έχει επί μακρό απασχολήσει την πόλη και αφορά στον τρόπο κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου.

Πιο συγκεκριμένα, το ΣτΕ επιτρέπει τη συνέχιση των εργασιών καθώς έκρινε ότι “δεν πιθανολογείται ανεπανόρθωτη βλάβη των αρχαιοτήτων”, όπως ισχυρίζονται όσοι προσέφυγαν  , “ακριβώς διότι η σχετική μελέτη (σ.σ. απόσπαης) έχει ήδη τροποποιηθεί όπως υπέδειξαν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, πριν από τη σχετική θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εξειδικεύεται συνεχώς σε επίπεδο κάθε αρχαιολογικής ενότητας ξεχωριστά, προβλέπεται δε η σύνταξη και συμπληρωματικών μελετών για την έδραση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, πριν από την επανατοποθέτησή τους στον σταθμό, μετά την κατασκευή του”.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, έχει αποφασίσει υπέρ της κατασκευής με προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων αλλά φορείς και ιδιώτες που συνεχίζουν να αντιδρούν, είχαν καταθέσει αίτηση αναστολής των εργασιών απόσπασης. Επίσης, στις 10 Δεκεμβρίου 2021, είχαν συνεκδικαστεί οι δύο αιτήσεις ακυρώσεως της υπουργικής απόφασης (απόφαση Μενδώνη) με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη για την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου, που έχει εκπονήσει ο μελετητής κ. Δημήτρης Κορρές.

Για την πορεία των εργασιών όμως, όπως είχε γράψει το GRTimes.gr, όλα θα κρίνονταν από την απόφαση για την αναστολή των εργασιών, καθώς η έκδοση απόφασης επί των αιτήσεων ακυρώσεως της υπουργικής απόφασης, θα πάρει μήνες οπότε ως τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες απόσπασης.

Ακολουθεί το κείμενο της σχετικής απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ:

“ΣτΕ ΕΑ Ολ 6/2022 – Επιτρεπτή η συνέχιση της προσωρινής απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης.

19/01/2022

ΣτΕ ΕΑ Ολ 6/2022
Πρόεδρος: Δ. Σκαλτσούνης, Πρόεδρος ΣτΕ
Εισηγητής: Χ. Ντουχάνης, Σύμβουλος Επικρατείας

Επιτρεπτή η συνέχιση της προσωρινής απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης.

Με την 6/2022 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε αίτηση, με την οποία είχε ζητηθεί η αναστολή της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων που έχουν έλθει στο φως λόγω των εργασιών κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Με σχετική υπουργική απόφαση έχει αποφασιστεί, ακόμη, η διατήρηση των αρχαιοτήτων σε άλλο χώρο μέχρι την κατασκευή του σταθμού, οπότε και θα επανατοποθετηθούν εκεί.

Με το κύριο ένδικο βοήθημα, η απόφαση επί του οποίου αναμένεται, οι ενδιαφερόμενοι αμφισβητούν τη νομιμότητα της υπουργικής απόφασης που ενέκρινε τη σχετική μελέτη, υποστηρίζοντας ότι αυτή μη νομίμως εκπονήθηκε από ιδιωτικό μελετητικό σχήμα χωρίς να τηρηθούν οι, κατά τους ίδιους, εφαρμοστέες σχετικές διατάξεις, καθώς και ότι η μελέτη που εγκρίθηκε με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, δεν αποτελεί “οριστική μελέτη εφαρμογής”, όπως ορίζει, μεταξύ άλλων, προηγούμενη απόφαση της ίδιας υπουργού. Υποστηρίζουν, ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι ότι η μη οριστικότητα της μελέτης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η εγκριτική υπουργική απόφαση εκδόθηκε υπό πλήθος όρων, που αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και στην εκπόνηση συμπληρωματικών μελετών, καθώς και από το ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου εγκρίνουν, τελικά, επιμέρους μελέτες για κάθε αρχαιολογική ενότητα ξεχωριστά, πριν αυτή απομακρυνθεί.

Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ έκρινε ότι η βασιμότητα των λόγων ακυρώσεως ούτε αποκλείεται, ώστε η αίτηση να απορριφθεί γι’ αυτόν τον λόγο, ούτε όμως είναι προφανής, ώστε να διαταχθεί η αναστολή για τον ίδιο λόγο.

Κατόπιν τούτου, εξέτασε τους ισχυρισμούς περί ανεπανόρθωτης βλάβης των αρχαιοτήτων, χωρίς, δηλαδή, αυτή να συναρτάται με τη βασιμότητα της αιτήσεως ακυρώσεως. Έκρινε δε ότι η βλάβη αυτή δεν πιθανολογείται, ακριβώς διότι η σχετική μελέτη έχει ήδη τροποποιηθεί όπως υπέδειξαν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, πριν από τη σχετική θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εξειδικεύεται συνεχώς σε επίπεδο κάθε αρχαιολογικής ενότητας ξεχωριστά, προβλέπεται δε η σύνταξη και συμπληρωματικών μελετών για την έδραση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, πριν από την επανατοποθέτησή τους στον σταθμό, μετά την κατασκευή του.

Σημειώνεται, τέλος, ότι, όπως προκύπτει από την απόφαση, ανάλογες μεταφορές έχουν γίνει και κατά το παρελθόν, όπως αυτή που αφορά σε τμήμα των ίδιων αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, που έχει ήδη μεταφερθεί κατ’ εφαρμογή  υπουργικής απόφασης του έτους 2017, η νομιμότητα της οποίας δεν έχει αμφισβητηθεί”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top