Αλαλούμ με τις τιμές σε κατσίκι & αρνί, λόγω άτυπου πλαφόν – Μέχρι 15€ το κιλό (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Αλαλούμ με τις τιμές σε κατσίκι & αρνί, λόγω άτυπου πλαφόν – Μέχρι 15€ το κιλό (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Σε αναμμένα κάρβουνα «κάθονται» κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι μετά την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να εντάξει το κατσίκι και το αρνί στο «Καλάθι του Πάσχα» από σήμερα (24/4), ώστε οι καταναλωτές να αγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή.

Ίδια κατάσταση με την περσινή φέρεται ότι θα βιώσουν οι κρεοπώλες και οι κτηνοτρόφοι την περίοδο του Πάσχα, μετά την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να τοποθετήσει στην καρτέλα μαζί με τα προϊόντα που βρίσκονται στο «Καλάθι του Πάσχα» τα αμνοερίφια.

Γι’, αυτό τον λόγο παραχωρήθηκε σήμερα, Τετάρτη (24/4) Συνέντευξη Τύπου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Σάββα Κεσίδη, τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρη Μόσχο και τον πρόεδρο του ΕΕΘ, Μιχάλη Ζορπίδη, ώστε να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκεια τους στη συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου.

Μέχρι 15 ευρώ το κιλό τα αμνοερίφια – Προβληματισμός για τη διαχείριση του Υπουργείου

Αρχικά, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι πριν ανακοινωθούν οι τιμές των αμνοεριφίων θα έπρεπε να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των κτηνοτρόφων και των κρεοπωλών με το υπουργείο Ανάπτυξης. «Αυτά κανονίζονται από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους όχι μέσα από αυτούς που είναι στα γραφεία. Το Επιμελητήριο τους στηρίζει έμπρακτα» ανέφερε ο Μιχάλης Ζορπίδης.

Όσον αφορά το «Καλάθι του Πάσχα» που ξεκίνησε σήμερα ο κ. Ζορπίδης τόνισε πως «είναι ένα καλάθι που βγήκε για διαφημιστικούς λόγους».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τα τελευταία παζάρια που έχουν γίνει η τιμή του κιλού στα αμνοερίφια δεν θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ το κιλό, ωστόσο ο κλάδος περιμένει οι παραγγελίες να είναι μειωμένες περίπου κατά 30% σε σχέση με πέρσι.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Κρεοπωλών πρόσθεσε ότι η πορεία των τιμών θα φανεί την Πέμπτη (25/4) αρχικά από την αγορά της Δράμας και στη συνέχεια το Σάββατο (27/4), από την αγορά του Κιλκίς.

«Ο κτηνοτρόφος πρώτα απ’ όλα πρέπει να ζήσει. Ουσιαστικά πρέπει το κόστος συν ένα μεικτό ποσό να το κάνεις κέρδος, ώστε να μπορέσουμε και του χρόνου να έχουμε μαντριά και κατσίκια. Επίσης, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι το κατσίκι και το αρνί θα έχουν ταβάνι τα 10 ευρώ, με αποτέλεσμα να χαλάσει και πάλι η αγορά και ταυτόχρονα αναγκάζει τον κρεοπώλη να βάλει μικρότερες ποσότητες στο μαγαζί. Κανένας δεν δουλεύει για να χάσει και απαιτούμε από την Κυβέρνηση να μη βάζει άτυπα πλαφόν, τα οποία χαλούν όλη την αγορά» ανέφερε ο Σάββας Κεσίδης.

Καμία πάταξη των ελληνοποιήσεων παρά τις καταγγελίες

Επιπλέον, οι κρεοπώλες ζητούν να παταχθεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων τονίζοντας ότι υπάρχουν στο γραφείο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 167 καταγγελίες γι’ αυτό το ζήτημα, δίχως να έχει εξεταστεί καμία. «Εάν φύγει ο Έλληνας κτηνοτρόφος από τη μέση θα φύγουμε κι εμείς. Ο καταναλωτής θα γίνει έρμαιο των μεγάλων αλυσίδων» σημείωσε ο πρόεδρος των Κρεοπωλών.

Ακόμη, τέθηκε και το ζήτημα των σφαγμένων αρνιών τα οποία δεν πουλήθηκαν στο Πάσχα των Καθολικών και έμειναν στις καταψύξεις, με αποτέλεσμα όπως και κάποια αμνοερίφια κάτω των 20 ημερών να βγουν κι αυτά στην αγορά.

«Με 10 ευρώ πλαφόν δεν βγαίνει ο κτηνοτρόφος»

Εν συνεχεία, ο Εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος συμπλήρωσε ότι με τις τιμές που ανακοινώθηκαν, δηλαδή τα 10 ευρώ πλαφόν, ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να βγει οικονομικά.

«Απ’ ότι φαίνεται ζούμε ξανά το ίδιο έργο με πέρυσι. Οι κτηνοτρόφοι είναι στα «κάγκελα». Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι πώς από τη μια το κατσίκι και το αρνί ήταν στα 12 ευρώ περίπου στις μεγάλες αλυσίδες και από σήμερα πήγαν στα 9,80 ευρώ το κιλό. Από εμάς ο κρεοπώλης θα αγοράσει στα 7,5 ευρώ με 9,5 ευρώ περίπου, και συνήθως είναι στα 5-7 κιλά και κάτω των 20 ημερών το αμνοερίφιο, ώστε να μειώσουμε τα έξοδα όσο είναι δυνατόν. Το Υπουργείο Ανάπτυξης βάζει πλαφόν τα 10 ευρώ και η δίκη μας ζημιά είναι 2 ευρώ τουλάχιστον. Αυτό σημαίνει είτε ότι το Υπουργείο έχει βγάλει απόφαση για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις στον κλάδο της διατροφής είτε θέλουν να καταστρέψουν την ελληνική κτηνοτροφία» πρόσθεσε ο κ. Μόσχος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων ένα αρνί για να γίνει 10 κιλά θέλει 60 κιλά γάλα, από το οποίο φέτος οι κτηνοτρόφοι έχουν χάσει ήδη 0.20 λεπτά. «Όταν μόνο από το γάλα στα 60 κιλά έχω χάσει 90 ευρώ, δεν μπορώ αυτό το αρνί να πουλήσω 60 ευρώ. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης, δεν βλέπουμε άλλο τρόπο για να ζήσουμε και καταγγέλλουμε φυσικά αυτή τη τακτική της Κυβέρνησης».

Ακόμη, στην Καστοριά από τα 6.800 αμνοερίφια που είχαν δηλωθεί για να βγουν στην αγορά πέρσι φέτος ο αριθμός των δηλωμένων είναι στα 836 μέχρι στιγμής.

«Με δεδομένο την πτώση της κατανάλωσης και ότι φέτος υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση του ζωικού κεφαλαίου λόγω ότι πολλά ζώα χάθηκαν στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες θα υπάρξει πρόβλημα το επόμενο διάστημα. Σκεφτείτε ότι μας λείπουν 100 χιλιάδες μάνες – αρνιά» είπε ο Δημήτρης Μόσχος.

Το φετινό Πάσχα το ακριβότερο των τελευταίων ετών

Έπειτα, δηλώσεις πραγματοποίησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος αναφέροντας τα εξής:

«Σε σχέση με πέρσι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε είναι φέτος το πιο ακριβό Πάσχα σε σχέση με τις τελευταίες χρονιές. Τουλάχιστον πέρσι δόθηκε Market Pass και το επίδομα Πάσχα, ενώ φέτος δεν έχει δοθεί τίποτα και τα έξοδα είναι τα διπλάσια».

Κατά τον κ. Ραυτόπουλο το «Καλάθι του Πάσχα» που βγήκε σήμερα, Τετάρτη περιλαμβάνεται σε 14 από τις 27 αλυσίδες καταστημάτων που είναι υποχρεωμένες να τις ανεβάσουν. Επίσης, δύο δεν τις έχουν ανεβάσει ακόμη. «Από τις 14 αλυσίδες που συμμετέχουν οι πέντε δεν έχουν μέσα ούτε αρνί ούτε κατσίκι. Από τις εννιά, οι δυο δεν έχουν ολόκληρο αμνοερίφιο, αλλά μόνο μπούτι ή χέρι. Από τις 7 οι τιμές κυμαίνονται από 9 έως 13 ευρώ. Η ακρίβεια μας έχει χτυπήσει τόσο πολύ που το 14% των εργαζομένων αδυνατεί να αγοράσει τα καθημερινά του τρόφιμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από σήμερα σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα»-Τι θα περιλαμβάνει

O Άρειος Πάγος αφήνει εκτός ευρωεκλογών τους Σπαρτιάτες

Διατροφικές διαταραχές: Ανησυχητική αύξηση στα έφηβα κορίτσια

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top