Από την Κρήτη… στον “Αμαζόνιο” για καλό σκοπό (ΦΩΤΟ)

Από την Κρήτη… στον “Αμαζόνιο” για καλό σκοπό (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Από την μια μεριά της Ελλάδας στον “Αμαζόνιο” βρέθηκαν δύο αδέλφια από την Κρήτη, για να προσφέρουν την βοήθειά τους σε παιδιά αλλά και στους ντόπιους που ζουν στην Τανζανία της Αφρικής. Ο λόγος για τους “BackPack Brothers”, δηλαδή τον Βαγγέλη και τον Σαράντη Σιμάκη, δύο νέους με καταγωγή από το Ηράκλειο, που πραγματοποίησαν τον Νοέμβριο ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό και πολύ μακρινό ταξίδι για καλό σκοπό.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο GRTimes.gr ο Βαγγέλης “αποφασίσαμε να κάνουμε ένα “ταξίδι αλληλόδρασης” το οποίο έγινε μέσα από τον Εθελοντικό Οργανισμό wheeling2help στοχεύοντας με αυτήν την δράση στην προστασία του δάσους της περιοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας. Ουσιαστικά πήγαμε τέσσερα γκρουπ, περίπου 100 άτομα συνολικά, με σκοπό να φτιάξουμε ένα κέντρο βιώσιμης γεωργίας «Kilimo+» στο χωριό Gongo, που θα δώσει τη δυνατότητα στους ντόπιους για εναλλακτικές πηγές εισοδήματος, προστατεύοντας παράλληλα το υπέροχο δάσος της περιοχής και ταυτόχρονα θα βοηθήσει να ελαττωθεί η περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή”.

Παράλληλα, τα δύο αδέλφια -με τον Σαράντη να βρίσκεται για δεύτερη φορά στην Αφρικανική χώρα- θέλησαν να ενισχύσουν με το δικό τους πρόγραμμα «BackPack Brothers», στην εκπαίδευση των παιδιών του χωριού Gongo. Για αυτόν τον λόγο δημιούργησαν ένα foundation, όπου συγκεντρώθηκαν χρήματα για την αγορά σχολικών ειδών και βιβλίων σε Αγγλικά και Σουαχίλι, δίνοντας εφόδια στα παιδιά για ευκολότερη μόρφωση. Όπως λέει ο Βαγγέλης υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο για να βοηθήσει καθώς στόχος των δύο νέων ήταν να ενεργοποιήσουν όσους περισσότερους γίνεται και να τους δώσουν την δυνατότητα να προσφέρουν και οι ίδιοι και να “συμμετέχουν” σε αυτό το ταξίδι.

Σημειώνεται, ότι ο Σαράντης είναι ιδιαίτερα γνωστός για την πλούσια εθελοντική του δράση τα τελευταία οκτώ χρόνια στην Κρήτη. Μέσα από την ομάδα που έχει ιδρύσει, οι «ΑΤΑΧΤΟΙ», έχει προσφέρει εντός και εκτός Κρήτης σπουδαία πράγματα. Όπως αναφέρει με κάθε ευκαιρία, “θέλουμε ο κάθε άνθρωπος να σηκωθεί από τον καναπέ και να ξεκινήσει να προσφέρει. Γι’αυτό τα ταξίδια μας στέλνουν ένα κοινωνικό μήνυμα”. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιεί ένα τέτοιο ταξίδι. Τον Φλεβάρη του 2018, είχε ταξιδέψει για να προσφέρει στο Νεπάλ και επίσης, έχει ξανά πάει στην Τανζανία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κλίμα που επικρατεί στην Ανατολική Αφρική είναι τροπικό και παρόμοιο με αυτό του Αμαζονίου, με πολύ ζέστη και υγρασία.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Τανζανία

“Αυτό που βλέπει κάποιος που επισκέπτεται την Τανζανία, είναι κάτι διαφορετικό από όσα μπορεί να έχει δει σε ντοκιμαντέρ αλλά και όπως έχουμε συνηθίσει εμείς στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι εκεί σκέφτονται διαφορετικά, έχουν άλλη νοοτροπία, αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους διαφορετικά, έχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις σε βασικά πράγματα, όπως το νερό, το φαγητό ή την στέγη που εμείς θεωρούμε δεδομένα. Οπότε πηγαίνοντας εκεί αντιμετωπίζεις αρχικά μία εικόνα που σε σοκάρει, αλλά ταυτόχρονα, βλέπεις το πως αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τα πράγματα και το πως χαμογελάνε και είναι ευτυχισμένοι με αυτά τα λίγα που έχουνε αντί να παραπονιούνται για τα προβλήματα της καθημερινότητας, κάνοντας ότι μπορούν για να διορθώσουν τις ζωές τους”, αναφέρει ο Βαγγέλης.

Όπως λέει, επιστρέφοντας από ένα τέτοιο ταξίδι ξεκινάς να βλέπεις διαφορετικά τα πράγματα. “Όταν έχεις την δυνατότητα και μπορείς να προσφέρεις, αυτός που πραγματικά κερδίζει περισσότερο είσαι εσύ” τονίζει και επισημαίνει πόσο μεγάλο ρόλο παίζει ο εθελοντισμός.

Μιλώντας για τις δυσκολίες που συνάντησαν εκεί αναφέρει ότι ήταν περισσότερο όσον αφορά το περιβάλλον καθώς είχε πάρα πολλά έντομα και κουνούπια.  “Επίσης, εμείς φύγαμε από τον χειμώνα για να πάμε εκεί που έχει καλοκαίρι οπότε υπήρχε μια αλλαγή κλίματος που μαζί με το ξωτικό κλίμα που μπορεί από την μία στιγμή στην άλλη να έβρεχε κιόλας, έπρεπε να το συνηθίσουμε. Ωστόσο, δεν δυσκολεύτηκα πολύ και στο τέλος απολαύσαμε όλοι μαζί την εμπειρία αυτή”. Αξίζει να σημειωθεί, πως το μικρότερο μέλος που συμμετείχε στην αποστολή ήταν 21 ετών ενώ δύο γυναίκες ήταν άνω των 50 ετών.

Αναφερόμενος στα παιδιά που συνάντησαν εκεί και την αντίδραση που είχαν μόλις τους είδαν ο Βαγγέλης λέει πως “έτρεξαν να μας αγκαλιάσουν, να μας χαιρετίσουν και να παίξουμε μαζί και ήταν γενικά πολλοί εξοικειωμένοι με την παρουσία των εθελοντών καθώς δεν είμαστε οι πρώτοι που πηγαίνουμε”.

Σημειώνεται, ότι οι εθελοντές έδωσαν στα παιδιά κατά τη διάρκεια της αποστολής 60 σορτσάκια και φανέλες από την ομάδα μπάσκετ Ρέθυμνο Cretan Kings που εκπροσωπεί την Κρήτη στην Basket League, το ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Όπως αναφέρει ο Βαγγέλης, περίπου το 10% των παιδιών καταφέρνουν να προχωρήσουν από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Από τα 450 παιδιά που έχει όλο το Δημοτικό σχολείο, τα 40 θα συνεχίσουν στο επόμενο επίπεδο, ενώ στο Πανεπιστήμιο θα καταφέρει να φτάσει μόλις ένα ή και κανένα παιδί. Γιαυτό τον λόγο, το έπαθλο για τα παιδιά που θα κατάφερναν να περάσουν στο Γυμνάσιο ήταν να τους δοθούν τα σορτσάκια, δίνοντάς τους έτσι ένα επιπλέον κίνητρο να προσπαθήσουν.

Τι είναι οι Backpackbrothers

Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι το σακίδιο. Γι’ αυτό και το δικό τους, ξεχωριστό project το ονόμασαν Backpackbrothers.

“Σκεφτήκαμε το συγκεκριμένο όνομα γιατί θα φορούσαμε τα σακίδιά μας για να πάμε για να ζήσουμε μία τέτοια εμπειρία, προσφέροντας αρκετά πράγματα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα, θέλουμε να παρακινήσουμε κι άλλον κόσμο να συμβάλλει σε τέτοια project. Να στείλουμε ένα κοινωνικό μήνυμα, ότι με απλές πράξεις μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα όσων ανθρώπων δεχθούν τη βοήθειά μας. Σκοπός μας είναι να πραγματοποιούμε ταξίδια προσφοράς χωρίς όριο απόστασης και να μοιράσουμε όσα παραπάνω χαμόγελα μπορούμε”, τονίζει.

Μπορείτε να βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα την ομάδα Backpackbrothers που είναι ιδιαίτερα ενεργή, να δείτε φωτογραφίες από τα ταξίδια τους και να επικοινωνήσετε μαζί τους στο Facebook και το Instagram.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η ομάδα της wheeling2help επισκέπτεται τακτικά τα τελευταία χρόνια την Τανζανία.

Ενδεικτικά, το 2014 βρέθηκαν στο χωριό Gongo, όπου με χρήματα που συγκέντρωσαν από διαδικτυακές καμπάνιες, έβαψαν και εξόπλισαν με φάρμακα το τοπικό ιατρείο. Το 2017, επισκέφτηκαν για δεύτερη φορά το χωριό με 50 Έλληνες εθελοντές χτίζοντας μία φάρμα πουλερικών, η οποία προσέφερε έναν εναλλακτικό τρόπο εισοδήματος των ντόπιων. Ομοίως, το 2019, 100 εθελοντές συνέβαλαν στο να χτιστούν τουαλέτες και κουζίνα για το δημοτικό σχολείο καθώς και ένα κέντρο εναλλακτικού εισοδήματος και ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του χωριού.

Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top