Χιονοδρομικά κέντρα: Περιμένοντας το «πράσινο φως» για το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας

Χιονοδρομικά κέντρα: Περιμένοντας το «πράσινο φως» για το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας

Τα πρώτα χιόνια έχουν ήδη πέσει και σε αρκετά χιονοδρομικά κέντρα, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, οι πίστες είναι έτοιμες. Πέρυσι, τέτοιες μέρες, σαλέ και εναέριοι αναβατήρες ήταν σε λειτουργία έστω και για βόλτα. Τώρα, τα χιονοδρομικά κέντρα αναμένουν από μέρα σε μέρα το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας για την επίσημη έναρξή τους. «Από την περίοδο των εορτών συγκεντρώνεται το 40% – 50% των ετήσιων εσόδων» δηλώνουν πηγές της χιονοδρομίας στο GRTimes.gr.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν αρκετά ούτως ώστε να τεθούν σε λειτουργία χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Ανατρέχοντας στο περσινό μας ρεπορτάζ, ακριβώς τέτοια εποχή, διαπιστώνουμε, ότι τέτοιες μέρες είχε ήδη γίνει η επίσημη έναρξη στα χιονοδρομικά κέντρα. Εκείνο που έλειπε ήταν το… χιόνι. Φέτος, αυτό που τους λείπει είναι το… Ειδικό Σήμα Λειτουργίας τους.

«Περιμένουμε το “πράσινο φως”», «έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι», «χωρίς το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, δεν ξεκινάμε» δηλώνουν, μεταξύ άλλων, στο GRTimes.gr πηγές της χιονοδρομίας, που, από μέρα σε μέρα, περιμένουν να δοθεί από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) του Υπουργείου Τουρισμού, το πολυπόθητο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας.

Κάνοντας έρευνα, διαπιστώσαμε ότι το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου –το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας με λειτουργία από το 1934- με ανάρτηση στη σελίδα του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενημέρωνε το κοινό, πως χθες, Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, ήταν σε λειτουργία οι πίστες baby pist 1, baby pist 2.

«Ήταν μόνο τα baby ανοιχτά και αυτό για να έρθει ο κόσμος και να χαρεί λίγο το χιόνι» δηλώνουν στελέχη του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου στο GRTimes.gr τονίζοντας ότι εφόσον δεν έρθει στα χέρια τους το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, δεν θα μπει σε λειτουργία το χιονοδρομικό κέντρο.

Αντίστοιχα, και στη σελίδα Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για το χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου στην περιοχή του Μετσόβου της Ηπείρου – το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας-, η σχετική ανάρτηση αναφέρει πως το σαλέ του είναι ανοιχτό, ωστόσο για χιονοδρομία και εκεί αναμένεται το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του.

«Εκμεταλλευόμαστε λοιπόν το φρέσκο χιόνι που ρίχνει και σας ανακοινώνουμε πως αυτό το Σαββατοκύριακο (16&17 Δεκεμβρίου) το Chalet Chamois θα είναι ανοιχτό για καφέ και σνακ. Σύντομα θα ανακοινώσουμε και την έναρξη της Χιονοδρομίας και του πάρκου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Πιο αυστηροί οι κανονισμοί λειτουργίας

Τον Ιούλιο του 2022 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε απόφαση του υπουργείου Τουρισμού (σ.σ. σημειώνεται ότι υπουργός Τουρισμού ήταν ο Βασίλης Κικίλιας), σχετικά με τα χιονοδρομικά κέντρα και τις προδιαγραφές ίδρυσης και κανονισμού λειτουργίας τους.

Ο νόμος 14015/2022 με τίτλο «Καθορισμός προδιαγραφών ίδρυσης και κανονισμού λειτουργίας Χιονοδρομικών Κέντρων» εφάρμοσε κάποιους κανόνες, πιο αυστηρούς, για την ασφαλή λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων. «Και πολύ καλά έκαναν» δηλώνουν κατηγορηματικά στο GRTimes.gr διαχειριστές χιονοδρομικών κέντρων της Ελλάδας.

Ωστόσο, αυτό που τους ανησυχεί, είναι το γεγονός, ότι «γίνονται την τελευταία στιγμή». Οι απαραίτητοι έλεγχοι, τουλάχιστον στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας έχουν γίνει και αφορούν το Ε1 (ετήσιος έλεγχος των αναβατήρων, μαγνητοεπαγωγικός έλεγχος των συρματόσχοινων κλπ.) και το Ε2 (έλεγχος 5ετίας). «Περιμένουμε το τυπικό, να έρθει το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας στα χέρια μας» επισημαίνουν.

Δεν έχουν επηρεαστεί ορεινοί προορισμοί συνυφασμένοι με τα χιονοδρομικά κέντρα

Παρά το γεγονός ότι, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, δεν είχε δοθεί το «πράσινο φως» για την επίσημη έναρξη λειτουργίας των χιονοδρομικών μας κέντρων, δεν έχουν επηρεαστεί οι κρατήσεις στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από αυτά.

Για παράδειγμα, στην Αράχοβα –όπου σε κοντινή απόσταση είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, ο Παρνασσός– ο κόσμος επιλέγει τον προορισμό, όχι έχοντας προτεραιότητα τα χιόνια. Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, οι φίλοι της χιονοδρομίας προτιμούν το βουνό από τα Θεοφάνεια και μετά.

«Τις ημέρες των Χριστουγέννων πηγαίνουν Αράχοβα για διασκέδαση, φαγητό, απόδραση από τη ρουτίνα και αν έχει και χιόνι στο βουνό για χιονοπόλεμο, τότε ακόμη καλύτερα» αναφέρουν εμπλεκόμενοι της χιονοδρομίας και του επιχειρείν στην περιοχή.

Το ίδιο ισχύει και για την Ημαθία, περιοχή με δυο χιονοδρομικά κέντρα – Σέλι και 3-5 Πηγάδια-, όπου οι κρατήσεις για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, είναι ήδη στο 90% – 95% ενώ ανοδικά συνεχίζουν και για τα Θεοφάνεια.

*Φωτογραφία αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιορδανία… καλεί Ελλάδα: Ανακαλύψτε τα προσκυνήματα και τον πολιτισμό σε μια «ασφαλή χώρα»

Εντυπωσιακές εικόνες: Χιονισμένο τοπίο από την Ήπειρο μέχρι τον Έβρο (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top