Δεσκάτη: Ψήφισμα για να φύγει ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος 

Δεσκάτη: Ψήφισμα για να φύγει ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος 

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

“Καζάνι που βράζει” και είναι έτοιμο να εκραγεί θυμίζει η τοπική κοινωνία της Δεσκάτης Γρεβενών, η οποία έχει ξεσηκωθεί και ζητά την απομάκρυνση του διοικητή του αστυνομικού τμήματος της περιοχής.

Πρακτικές καταστολής, δυσβάστακτα πρόστιμα, άρνηση επικοινωνίας με τον δήμαρχο και τους εκλεγμένους συμβούλους και μια φιλήσυχη περιοχή που ζει με τον φόβο του διοικητή, είναι μόνο μερικά από όσα καταγγέλλουν κάτοικοι, θέλοντας να περιγράψουν την δύσκολη κατάσταση που όπως λένε αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά , αν δε λάβει τέλος το “μαρτύριο” που ζουν, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η κατάσταση να “εκτροχιαστεί” και να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Όπως περιγράφουν, η Δεσκάτη αποτελεί μία ήσυχη, μικρή και εργατική κοινωνία μακριά από κάθε παραβατικότητα και κύριο μέλημα των κατοίκων είναι ο βιοπορισμός. Διαχρονικά υπήρχε μία αγαστή συνεργασία της αστυνομίας, του δήμου και των λοιπών υπηρεσιών για το κοινό καλό και με σεβασμό στο ρόλο του καθένα, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει, από τότε που ήρθε στο Α.Τ. ο συγκεκριμένος διοικητής.

“Είναι απομονωμένος στο δικό του κόσμο, δεν ζει στη Δεσκάτη, δεν σέβεται τους εκλεγμένους δημοτικούς άρχοντες, κλείνει το τηλέφωνο στο δήμαρχο απαξιωτικά και εξουσιαστικά, εφαρμόζει τις δικές του πρακτικές καταστολής βάζοντας δυσβάσταχτα πρόστιμα, τραβώντας το όριο του νόμου, όπου ο ίδιος το ορίζει. Αυτές οι ακραίες κατασταλτικές πρακτικές δυσκολεύουν τους κατοίκους οικονομικά. Η περιοχή της Δεσκάτης έχει γονατίσει. Ούτε για ψώνια δεν έρχονται από τις γύρω περιοχές, όπως ερχόταν. Στην περιοχή κυριαρχεί ο φόβος του (σ.σ. αναφέρουν το επίθετο του διοικητή) και η ΕΛ.ΑΣ., έχει ξεπέσει στα μάτια των πολιτών, ως ένα αδίστακτο όργανο φόβου και καταστολής”, αναφέρουν στην επιστολή που έστειλαν προς τον δήμαρχο οι «Ενεργοί Πολίτες Δεσκάτης».

Μάλιστα, οι ίδιοι κάνουν λόγο για απάνθρωπες πρακτικές του διοικητή, καταγγέλλοντας ότι επιβλήθηκε μεγάλο χρηματικό πρόστιμο σε άνδρα που πωλούσε ξηρούς καρπούς αλλά η άδεια είναι στο όνομα της γυναίκας του, ωστόσο εκείνη πρόσεχε τα ανάπηρα παιδιά τους. Ότι σε άλλον πωλητή ο οποίος πωλούσε πράσα, οι αστυνομικοί πέταξαν όλο το εμπόρευμά του στους κάδους απορριμμάτων και ότι ακόμη μία περίπτωση, αυτή τη φορά σε ντόπιους ψαράδες, έριξαν πετρέλαιο και αχρήστευσαν τα ψάρια τους.

Οι κάτοικοι τονίζουν επίσης στην επιστολή τους, ότι τα πράγματα εν καιρό πανδημίας χειροτέρεψαν ενώ αφήνουν αιχμές για ευθύνη του διοικητή στη διασπορά του κορωνοϊού. “Στη διάρκεια της πανδημίας, η Δεσκάτη επλήγη φοβερά. Έχει πάνω από 40 νεκρούς σε διάρκεια ενός μήνα. Το αστυνομικό τμήμα Δεσκάτης προσβλήθηκε από τον ιό σε μεγάλο βαθμό. Κυκλοφόρησε στην κοινωνία ότι εσείς είσαστε αρνητής της μάσκας και ότι δεν θέτατε σε καραντίνα το προσωπικό, με συνέπεια μεγάλη διασπορά. Ο νόμος ο δικός σας τι λέει για αυτά τα γεγονότα;”, γράφουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους.

Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Το θέμα έφτασε έως το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε χθες το απόγευμα με μοναδικό θέμα συζήτησης τις καταγγελίες των «Ενεργών Πολιτών Δεσκάτης» για υπέρμετρη χρήση εξουσίας, από την πλευρά του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα εξέδωσε ψήφισμά, κατά πλειοψηφία, ζητώντας την απομάκρυνση του διοικητή, το οποίο όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Δημήτρης Κορδίλας, θα αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους όπως είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στα κόμματα της Βουλής, στον Περιφερειακό και Αστυνομικό Διευθυντή, βουλευτές κ.α. προκειμένου να επιληφθούν.

“Η καταγγελία- αναφορά των “ενεργών πολιτών” εκφράζει πλήρως το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στον δήμο Δεσκάτης και στην ευρύτερη περιοχή”, ανέφερε στη τοποθέτησή του ο κ. Κορδίλας. “Οι δημότες της Δεσκάτης είναι άνθρωποι φιλήσυχοι οι οποίοι ουδέποτε δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην παρανομία ή έχουν θέσει κάποιο πρόβλημα με τις αστυνομικές αρχές για το παραμικρό. Φαίνεται ότι η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στα άκρα, οι πολίτες της Δεσκάτης δε μπορούν να ανεχθούν μια τέτοια κατάσταση για περισσότερο χρονικό διάστημα, γιατί από ότι φαίνεται και από ότι καταγράφεται είναι εδώ και μια εξαετία, από τότε που άρχισε να είναι διοικητής ο κ. (σ.σ. διοικητής)”, σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι καθημερινά δέχεται πάρα πολλά παράπονα από πολλούς κατοίκους της Δεσκάτης, ότι η τήρηση του νόμου είναι πάρα πολύ αυστηρή, αρκετές φορές προκαλεί και δεν έχει τις κοινωνικές ευαισθησίες που πρέπει. “Εκείνο το οποίο προέχει, είναι η αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ αστυνομίας – πολίτη και του δήμου σαν φορέα και θεσμού. Αυτή τη στιγμή έχει διαρραγεί πλέον η σχέση. Βλέπω μια έντονη αντίδραση και προς εμάς σαν τοπική αυτοδιοίκηση, σαν θεσμό, σαν δημοτική Αρχή, ότι δε κάνουμε τίποτα ούτως ώστε τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους, γιατί ο (σ.σ. διοικητής) κάνει ότι θέλει, επιβάλει όποια πρόστιμα θέλει χωρίς να λαμβάνει υπόψιν κάποιες ιδιαιτερότητες”, επισήμανε ο κ. Κορδίλας. Συμπλήρωσε δε, ότι “είμαστε πάντα υπέρ της νομιμότητας, υπέρ της τήρησης του νόμου και της αστυνομίας, με στόχο πάντα το καλό του πολίτη. Η καταστολή πρέπει να είναι το τελευταίο μέτρο”.

Ο δήμαρχος ανέφερε στη συνέχεια, ότι από την επιβολή των προστίμων δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα καθώς η περιοχή έχει απομονωθεί και πλέον δεν επιλέγουν οι πολίτες να επισκέπτονται τη Δεσκάτη και τον δήμο για τις αγορές και τα ψώνια τους. “Αυτό έχει σαν επίπτωση η αγορά της Δεσκάτης να βρίσκεται σε συνεχή πτώση και ειδικά μετά τον κορωνοϊό να βρίσκεται σε πλήρη εξαθλίωση. Όλα αυτά έχουν συμβάλει να φτάσουμε, πλέον, στα άκρα και να προσπαθούμε αυτή τη στιγμή πέρα από το να αναδείξουμε το πρόβλημα, να μην υπάρξουν και έκτροπα”, είπε ο δήμαρχος, απευθύνοντας έκκληση προς τους δημότες να αφήσουν στον δήμο να διαχειριστεί όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν αποτελέσματα. “Δε χρειάζεται να έχουμε καμία επίθεση ή κάποιες υβριστικές φράσεις απέναντι σε αστυνομικούς. Θεωρούμε ότι η αστυνομία πρέπει να είναι στο πλάι του πολίτη και αυτό θα το καταφέρουμε με τη συμμετοχή όλων μας”, υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος Δεσκάτης, ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ότι “στην περίοδο της πανδημίας, αρκετά πράγματα θα μπορούσαμε να τα δουλέψουμε μαζί με την αστυνομία για να αποφύγουμε αυτή την καταστροφή που είχαμε με θανάτους”.

Να σημειωθεί, ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του GRTimes.gr, από χθες, Τρίτη, να έρθει σε επικοινωνία με τον δήμαρχο Δεσκάτης προκειμένου να αναδείξει καλύτερα το πρόβλημα που έχει προκύψει, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ