Κορωναϊός: Οι μάσκες πωλούνται…«χρυσές» – Φαινόμενα αισχροκέρδειας

Κορωναϊός: Οι μάσκες πωλούνται…«χρυσές» – Φαινόμενα αισχροκέρδειας

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Όσο αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσμα του κορωναϊού τόσο μεγαλώνει και η αισχροκέρδεια που έχει κάνει την εμφάνισή της, μαζί με τους επιτήδειους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και την ανησυχία του κόσμου.

Μάσκες… “με το κιλό” αγόραζαν οι καταναλωτές και στην ελληνική αγορά, πριν καν επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα κορωναϊού στην χώρα μας, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν από τα φαρμακεία και να αυξηθούν οι τιμές κατακόρυφα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προμηθεύτηκαν μάσκες και στη συνέχεια, θέλοντας να εκμεταλλευτούν την μεγάλη ζήτηση των συγκεκριμένων προϊόντων και ότι έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί από την αγορά, βάζουν αγγελίες μέχρι και στα social media, για να εκμεταλλευτούν το κέρδος.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που εντόπισε το GRTimes.gr, μόνο στο γνωστό market place του Facebook μπορεί ο καθένας να βρει δεκάδες αγγελίες όπου πωλούνται μάσκες σε… όλες τις τιμές και μάλιστα, κάποιοι αναφέρουν (σ.σ. άγνωστο αν είναι και με τι επιστημονικά κριτήρια διαπιστώθηκε αυτό) πως είναι “ειδικές κατά του κορωναϊού”.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, πολλοί είναι επίσης οι καταναλωτές που σπεύδουν ακόμη και σε χρωματοπωλεία αλλά και σε καταστήματα με οικοδομικά υλικά για να αγοράσουν κάθε είδους μάσκα που μπορεί να βρουν.

Πρόεδρος ΦΣΘ: Δεν συμμετέχουμε στην αισχροκέρδεια

Όπως τόνισε σήμερα μιλώντας στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, λόγω της τεράστιας έλλειψης σε μάσκες που υπάρχει σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην ελληνική αγορά, η αισχροκέρδεια βρίσκεται στα ύψη. Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι φαρμακοποιοί έχουν επιλέξει συνειδητά να μην συμμετέχουν σε αυτήν την κατάσταση.

“Τα φαρμακεία δεν συμμετέχουν σε αυτό το “παιχνίδι” για να μη θεωρηθούμε ότι αισχροκερδούμε σε βάρος των καταναλωτών. Οι τιμές έχουν ανέβει κατά πολύ γιατί οι μάσκες και οι χώρες παραγωγής είναι διαφορετικές, καθώς τα εργοστάσια πλέον στην Κίνα και στην Ινδία έχουν “κλείσει τα σύνορά τους” και τις κρατάνε για τις χώρες τους μη πραγματοποιώντας εξαγωγές. Οπότε, εμείς αναγκαζόμαστε και προμηθευόμαστε από άλλες χώρες που έχουν πιο ακριβά εργατικά με πιο ακριβές μάσκες” τονίζει ο κ. Ευγενίδης.

Όσον αφορά τα αντισηπτικά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, παρά ότι έρχονται… με το “σταγονόμετρο” είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση καθώς υπάρχει μια ροή και οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα.

Πάντως οι μάσκες μία χρήσης όπως λένε λοιμωξιολόγοι αλλά και φαρμακοποιοί προστατεύουν κατά κύριο λόγο αυτούς που νοσούν, ενώ όσοι τις φορούν προληπτικά θα πρέπει να τις χρησιμοποιούν μόνο για λίγες ώρες και όταν βρίσκονται σε χώρους με αυξημένο αριθμό κόσμου π.χ. στα νοσοκομεία.

ΠΟΕΔΗΝ: Αισχροκέρδεια με τις μάσκες σε βάρος των νοσοκομείων

Κατά 700% έχουν αυξηθεί οι τιμές με τις οποίες προμηθεύονται τα νοσοκομεία τις χειρουργικές μάσκες εξαιτίας του κορωναϊού, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία σήμερα προμηθεύονται τις χειρουργικές μάσκες σχεδόν προς 1 ευρώ τη μία, από 0,015 ευρώ (1,5 λεπτό) τον περασμένο Νοέμβριο του 2019. Η Ομοσπονδία επικαλείται τιμολόγια και οικονομικές προσφορές που έχουν λάβει νοσοκομεία.

Δείτε εδώ το έγγραφο – “φωτιά” που δημοσιεύει η ΠΟΕΔΗΝ

Μάλιστα, ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας για να σταματήσει η αισχροκέρδεια με τις μάσκες.

Έρευνα σε Amazon και Ebay για φαινόμενα αισχροκέρδιας

Θυμίζουμε πως πριν δύο εβδομάδες περίπου, πως η ιταλική Ένωση Καταναλωτών ανακοίνωσε ότι η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας κατάσχεσε έγγραφα και ηλεκτρονικά δεδομένα από την Amazon και το Ebay, στο πλαίσιο μιας έρευνας για τις πωλήσεις σε τιμές… χρυσού μασκών και απολυμαντικών τζελ, μεσούσης της επιδημίας του κορωναϊού.

«Σούπερ νέα! Συνιστά εθνική ντροπή να κερδοσκοπούν σε βάρος των Ιταλών» σχολίασε σε ένα δελτίο τύπου ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Καταναλωτών UNC Μασιμιλιάνο Ντόνα. «Το πρόβλημα δεν είναι μονάχα οι αστρονομικές τιμές των προϊόντων, αλλά και η πώληση ακατάλληλων μασκών, που δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα, ακόμα και στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται από νοσούντες από τον κορωναϊό» υπογράμμισε.

Μπροστά στην επιδημία του κορωναϊού, οι Ιταλοί σπεύδουν να προμηθευτούν μάσκες προστασίας και απολυμαντικά τζελ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις στα φαρμακεία και σε πολλά σούπερ μάρκετ στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι απατεώνες δεν άργησαν να εμφανιστούν και να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς όφελός τους.

Μάλιστα, τις προηγούμενες εβδομάδες, ένας χρήστης πωλούσε μια φιάλη αντιβακτηριδιακού διαλύματος έναντι 300 ευρώ στον ιστότοπο Ebay. Για ένα απολυμαντικό για βρέφη, οι τιμές ξεκινούσαν από 240 ευρώ.

Amazon: “Σάλος” με τις υψηλές τιμές σε απολυμαντικά χεριών – Από 10 δολάρια έφτασαν τα 600

Η Amazon θα πρέπει να ελέγξει την πολιτική τιμολόγησης τρίτων πλευρών για είδη όπως το απολυμαντικό χεριών Purell, καθώς οι πολίτες στις ΗΠΑ προσπαθούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, από το νέο κορωναϊό, σύμφωνα με μία επιστολή που έστειλε προς την Amazon ο Γερουσιαστής Έντουαρντ Μάρκι.

Ένα κουτί με μικρά μπουκαλάκια Purell πωλείται συνήθως έναντι 10 δολαρίων, ενώ καταγράφηκε προς πώληση στην τιμή των 400 δολαρίων, ενώ ένας πωλητής τρίτης πλευράς το διέθεσε προς πώληση έναντι 600 δολαρίων, το απόγευμα της Τετάρτης. Από την άλλη μεριά, η τιμή στην Amazon για ένα μεγάλο μπουκάλι ήταν στα 8,25 δολάρια.

Η εξάπλωση της επιδημίας του κορωναϊού έχει προκαλέσει ανησυχία για την έλλειψη ιατρικών προϊόντων προστασίας, καθώς εκτός από τα απολυμαντικά τζελ, οι μάσκες προστασίας βρίσκονται επίσης στα είδη που απειλούνται με έλλειψη.

Σε πολλές χώρες έχει ήδη ξεκινήσει η επίταξη των μασκών προστασίας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ζητάει από τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να αυξηθεί η παραγωγή του προστατευτικού εξοπλισμού κατά 40% και προειδοποίησε πως θα υπάρξει παγκόσμια έλλειψη και αύξηση τιμών παγκοσμίως.

Κορωναϊός: Σε όλη την Ασία οι χώρες σπεύδουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε μάσκες

Σε ένα εργοστάσιο κατασκευής προστατευτικών μασκών έξω από τη Σεούλ στη Νότια Κορέα οι εργάτες φτιάχνουν 300.000 τεμάχια ημερησίως, τα οποία δεν αρκούν.

Πέρυσι το Κέντρο Παραγωγής Ιντσεόν CNTUS-Sungjin κατασκεύασε 30 εκατομμύρια μάσκες. Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορωναϊού φέτος κατασκεύασε 19 εκατομμύρια μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

«Εκτιμάμε ότι θα μας τελειώσουν τα υλικά μέσα σε 20 ημέρες», δήλωσε ο Κιμ Κιούνγκ- σιγκ, επικεφαλής του Κέντρου.

Ο Κιμ εκτίμησε επίσης ότι οι κατασκευαστές στη Νότια Κορέα μπορούν να παράξουν περίπου 10 εκατομμύρια μάσκες ημερησίως, σε μια χώρα 50 εκατομμυρίων.

Σε όλη την Ασία η εξάπλωση της επιδημίας της covid-19 έχει ωθήσει τους καταναλωτές να σπεύσουν να αγοράσουν μάσκες.

Κάποιες κυβερνήσεις, όπως στην Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη, έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να μην φορούν μάσκα παρά μόνο αν είναι άρρωστοι. Άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, έχουν ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού καλώντας όλους τους πολίτες να φορούν μάσκα.

Τα αντικρουόμενα μηνύματα καταδεικνύουν τη σύγχυση που επικρατεί παγκοσμίως σχετικά με τη χρησιμότητα ή όχι της προστατευτικής μάσκας στον περιορισμό της επιδημίας. Μάλιστα κάποιοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η λάθος χρήση τους ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ανεξαρτήτως των κυβερνητικών πολιτικών, υπάρχουν πολλές αναφορές ότι εξαντλούνται τα αποθέματα των προστατευτικών μασκών, την ώρα μάλιστα που κάποια νοσοκομεία δυσκολεύονται να βρουν αρκετές για το προσωπικό τους.

Στη Νότια Κορέα, όπου έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 εκτός Κίνας με 6.284 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 42 θανάτους, η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές μασκών και κάλεσε τα εργοστάσια να αυξήσουν την παραγωγή.

Εξάλλου αύξηση έχει σημειώσει και η τιμή χονδρικής των μασκών που κατασκευάζονται στο Κέντρο Παραγωγής Ιντσεόν CNTUS-Sungjin από 0,55 δολάρια σε 0,93 δολάρια.

Ωστόσο ο Κιμ διευκρίνισε ότι η εταιρεία δεν έχει δει σημαντική αύξηση στα κέρδη της καθώς το εργοστάσιο χρειάστηκε να προσλάβει επιπλέον 130 προσωρινούς εργάτες επιπλέον των 70 μόνιμων υπαλλήλων του, ενώ η παραγωγή δεν σταματά καθόλου.

Κάποια στιγμή μόλις ο νέος κορωναϊός άρχισε να εξαπλώνεται στην Κίνα, Κινέζοι επιχειρηματίες πήγαν στο εργοστάσιο και πρόσφεραν 4,2 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν όλες τις μάσκες που διέθετε, όμως η διεύθυνση αρνήθηκε.

Ο Κιμ Γιάε-γιονγκ, ένας 43χρονος εργάτης, δήλωσε ότι εργάζεται σε 12ωρες βάρδιες κάθε ημέρα. «Κάθε πρωί όταν πηγαίνω στη δουλειά, θυμάμαι πόσο σημαντική είναι η δουλειά μου για την ασφάλεια και την επιβίωση του κορεατικού λαού», είπε.

Και άλλες χώρες σπεύδουν να προμηθευτούν μάσκες. Την Τρίτη η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ενέκρινε προϋπολογισμό περίπου 6,5 εκ. ευρώ για την παραγωγή 50 εκατομμυρίων μασκών σε διάστημα 10 ημερών.

Η Σιγκαπούρη επεσήμανε ότι εξετάζει πώς μπορεί να αναπτύξει την τοπική παραγωγή μασκών, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ταϊβάν απαγόρευσαν την εξαγωγή τους.

Πολιτικές περιορισμού

Βάσει της νέας πολιτικής που τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα οι Νοτιοκορεάτες θα μπορούν να αγοράζουν δύο μάσκες την εβδομάδα και συγκεκριμένες ημέρες βάσει της χρονιάς που έχουν γεννηθεί.

Στην Κίνα το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι μαζικές αγορές μασκών, προστατευτικών στολών, αντισηπτικών και άλλου ιατρικού εξοπλισμού ή η αύξηση της τιμής τους αποτελεί αδίκημα.

Οι αρχές στην Ταϊλάνδη έχουν ασκήσει τουλάχιστον 51 διώξεις εναντίον καταστημάτων που αύξησαν αδικαιολόγητα την τιμή των μασκών και πλέον το υπουργείο Εμπορίου έχει αναλάβει τη διάθεσή τους.

Η αστυνομία στην Ινδονησία έχει συλλάβει 25 ανθρώπους που αγόρασαν μαζικά μάσκες και αντισηπτικά χεριών.

Στα μέσα Ιανουαρίου, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωναϊού στη Σιγκαπούρη, οι αρχές αναγκάστηκαν να βάλουν δελτίο στην πώληση μασκών και αντισηπτικών χεριών.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει την επαναπώληση μασκών.

Δεκατέσσερα πακέτα που περιείχαν 620 μάσκες πωλούνται σήμερα σε δημοπρασία στο Yahoo Ιαπωνίας, με τη μεγαλύτερη προσφορά να φτάνει σχεδόν τα 8.500 ευρώ. Ο ιστότοπος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απαγορεύσει τις δημοπρασίες χειρουργικών μασκών μετά τις 14 Μαρτίου.

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top