Μέσα σε εορταστικό κλίμα κατευθύνσεις και μηνύματα από τον πρωθυπουργό για την προεκλογική περίοδο

Μέσα σε εορταστικό κλίμα κατευθύνσεις και μηνύματα από τον πρωθυπουργό για την προεκλογική περίοδο

Μέρα γιορτής ήταν η χθεσινή για τη Νέα Δημοκρατία καθώς συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από την ίδρυσή της, επέτειος που τιμήθηκε με εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, στην οποία παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει το βήμα της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, για να περάσει τα μηνύματα του στους βουλευτές και να τοποθετηθεί στο τέλος των παρεμβάσεών τους, υπέρ μιας πορείας προς τις εκλογές με μετρημένες κινήσεις και επικοινωνία, παρά τις σημαντικές επιτυχίες, όπως είπε, στον τομέα του παραχθέντος κυβερνητικού έργου. Ούτως ή άλλως υπήρξε ο χρόνος για μια δημιουργική συζήτηση με τα μέλη της ΚΟ στο πλαίσιο της οποίας ακούστηκαν απόψεις και διατυπώθηκαν τα απαραίτητα «παράπονα».

Συνολικά στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν 27 βουλευτές και ευρωβουλευτές. «Θέλω να είμαστε πολύ μετρημένοι στον τρόπο με τον οποίον επικοινωνούμε σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες. Έχουμε να επιδείξουμε πάρα πολλά ως κυβερνητικό έργο και νομίζω ότι έχετε δίκιο όταν μερικές φορές επισημαίνετε ότι μέσα στην πυκνότητα των εξελίξεων πολλά από τα σημαντικά τα οποία γίνονται δεν περνούν τελικά στους πολίτες. Υπάρχει, όμως, η γενικότερη αίσθηση στους πολίτες ότι αυτή η κυβέρνηση παράγει πολύ και σημαντικό έργο. Όπως υπάρχει και η αίσθηση, ότι υπάρχει ένα σημαντικό απόθεμα εμπιστοσύνης παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη της πραγματικότητας: και αυτή λέει ότι η κοινωνία περνάει δύσκολα, έχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον χειμώνα που έρχεται. Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί, τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα του κόστους ζωής και της εισαγόμενης κρίσης η οποία προέκυψε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρέπει να είμαστε απολύτως εναρμονισμένοι με τα συναισθήματα των πολιτών στον πολιτικό μας λόγο.

Το λέω διότι δεν πρέπει μερικές φορές μέσα από την προβολή του κυβερνητικού έργου- η οποία πρέπει να γίνεται – να αγνοούμε αυτή την άλλη όψη της πραγματικότητας. Νομίζω ότι όλοι είστε πολύ έμπειροι για να γνωρίζετε ότι αυτή την ισορροπία θα πρέπει να την τηρούμε και να επιδεικνύουμε την απαραίτητη σεμνότητα στην επικοινωνία μας ώστε να μην αισθάνονται οι πολίτες ότι υπερφίαλα στεκόμαστε πάνω στις πολλές και σημαντικές επιτυχίες».

Αφορμή δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές έκαναν αναφορά στο ύφος και το ήθος της εξουσίας με αιχμή την υπερέκθεση λόγω θέσεως κάποιων κυβερνητικών στελεχών και με φόντο φυσικά ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν στην επερχόμενη προεκλογική περίοδο.

Στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές αναφέρθηκαν σε ζητήματα όπως η ανάγκη αντιμετώπισης των φαινομένων αισχροκέρδειας σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία όπως η διαχείριση του προβλήματος επιστροφής ή όχι των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις θέσεις τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας ουσιαστικά σε προβληματισμούς που τέθηκαν έκανε σαφές ότι το πράσινο φως για να είναι κανείς υποψήφιος θα δίνεται μόνο από τον ίδιο.

Οι ανιστόρητες απειλές αυτών που έχουν αυτοκρατορικά οράματα συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές

Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην αρχή της συνεδρίασες, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τη διεθνή κοινότητα για τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε ευθέως την στήριξη που παρέχει η χώρα μας και η Δύση στην Ουκρανία και απευθύνθηκε εμμέσως στην Τουρκία λέγοντας: «Συμπαραστεκόμαστε στον αμυνόμενο, αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που πρόθυμα κάποιοι ενδεχομένως να ήθελαν να μιμηθούν στη γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα ανήκει παραδοσιακά στην δυτική κοινότητα, επισήμανε ότι είναι οπλισμένη με το Διεθνές Δίκαιο και με τα επιχειρήματά της, με τα οποία συμφωνεί και η παγκόσμια κοινότητα, και η ΕΕ αλλά «και οι φίλοι μας από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού» και προσέθεσε: «Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι ισχυροί μας σύμμαχοι. Ενώ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. Γαλανό, όμως, θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας».

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στον τουρκικό λαό, τονίζοντας την ικανοποίηση του και την αισιοδοξία του για το μέλλον επειδή όπως είπε «το δηλητήριο των λόγων της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει τελικά στους λαούς. Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι, που θέλουν να ζουν και να προκόβουν ειρηνικά. Ξέρουν ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της. Ξέρουν οι λαοί μας ότι οι Συνθήκες είναι για να τηρούνται, ξέρουν ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα. Η Ελλάδα, κατά συνέπεια, περιμένει την άλλη όχθη του Αιγαίου στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην προσφορά της ΝΔ στη χώρα, έκανε εμφατική αναφορά στην εσωτερική κατάσταση από την ημέρα που η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, στην ενεργειακή κρίση που διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα στην αγορά.

Αναφερόμενος στην κρίση που διαπερνά την Ευρώπη είπε ότι κανείς εθνικός προϋπολογισμός, κανείς μηχανισμός ανάκτησης υπερκερδών δεν μπορεί να καλύψει πλήρως ένα παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων και προσέθεσε ότι όποιος το ισχυρίζεται αυτό, απλά λέει ψέματα.

«Κι αυτός είναι ο λόγος που προσωπικά εδώ και πολλούς μήνες δίνω τη μάχη για μία συμπληρωματική ευρωπαϊκή λύση. Όπως συνέβη με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως συνέβη με το covid-Pass, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Διαβατήριο, έτσι και τώρα η Αθήνα είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που εισηγούνται μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σ’ ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επισήμανε επίσης ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκουν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές και υπεραμύνθηκε της πρότασης του για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, ώστε να αποσυνδεθεί από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Είπε επίσης ότι αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θα μεταφέρει σε δύο μέρες στην Πράγα, και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών στα τέλη του μήνα, πιστεύοντας ότι οι συσχετισμοί στην Ευρώπη μπορούν τελικά να αναδιαμορφωθούν «και η ευρωπαϊκή μας οικογένεια να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση μέσα από το δρόμο που τελικά οδηγεί πάντα σε λύση, με περισσότερη, δηλαδή, Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε με έμφαση ότι σε εθνικό επίπεδο -ό,τι και να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο- το σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα συνεχιστεί, με μέτρα ρεαλιστικά, αλλά και αποτελεσματικά.

Τέλος αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση επιτιθέμενος κατά του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, ζώντας στη σκιά το δικού της καταστροφικού παρελθόντος, καταστροφολογεί και σήμερα ακόμα για τα πάντα.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε επαναλαμβάνοντας το δίλημμα που θα τεθεί στις εκλογές: «Αν όχι εμείς, τότε ποιοι θα διαχειριστούν τις τύχες του τόπου;». Εκτίμησε ότι δεν θα βρεθούν πολλοί σύμμαχοι της ΝΔ γιατί όπως είπε «απέναντί μας θα έχουμε πάντα τη διαστρέβλωση, την υπερβολή και τη λάσπη. Δίπλα μας θα έχουμε αμήχανες συμπεριφορές, που θα προκαλούν σύγχυση και θα πριμοδοτούν το πείραμα της αστάθειας και της ακυβερνησίας». Ακριβώς γι’ αυτό-είπε-οι πολίτες πρέπει εγκαίρως να πληροφορηθούν για την παγίδα της απλής αναλογικής. Ξεκαθάρισε απευθυνόμενος στους πολίτες ότι η πρώτη κάλπη τελικά θα έχει το βάρος της τελικής και ότι δε θα είναι μία χαλαρή ευκαιρία να σταλούν μηνύματα, αλλά το θεμέλιο των επιλογών τους για το αύριο.

«Η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της επιτροπής στρατιωτικών υποθέσεων, Άνταμ Σμιθ, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζόρτζ Τσούνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης και σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια. Τόνισε, ακόμα, ότι η Ελλάδα, εκτός από πύλη για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη, μετατρέπεται και σε κόμβο διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων (data) με επενδύσεις εταιρειών όπως η Amazon, η Microsoft και η Google.

Συζητήθηκε, ακόμη, η εργαλειοποίηση της ενέργειας σε βάρος της Ευρώπης από την πλευρά της Ρωσίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την ακραία και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς, καθώς και για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία είναι απαράδεκτη. Επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας – Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε (VIDEO)

Χατζηβασιλείου: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει λόγο να μπει σε… διαγωνισμό ρητορικής με τον Ταγίπ Ερντογάν (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Κ. Μητσοτάκης σε αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ: Δεν θα δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας μας

Κυρ. Μητσοτάκης: Να τηρούμε μια ισορροπία με την απαραίτητη σεμνότητα στην επικοινωνία μας

Μητσοτάκης: Να μπει πλαφόν στο αέριο – Δεν χωρούν εθνικοί μικροϋπολογισμοί (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top