ΜΠΑΚΑΡΑ: Το ιστορικό ανθοπωλείο της Θεσσαλονίκης

ΜΠΑΚΑΡΑ: Το ιστορικό ανθοπωλείο της Θεσσαλονίκης
Journalista, Σημαντικά   | 15/12/2019 | 13:50
Στράτος Λούβαρης

Πώς ένα ιστορικό ανθοπωλείο που εδρεύει για 60 χρόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μπορεί να προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες; Ποιά είναι η σχέση που χτίζουν οι πελάτες και πόσες ιστορίες μπορεί να κρύβει; Προσφέρουν στις μέρες μας οι νέοι ακόμα λουλούδια στα αγαπημένα τους πρόσωπα ή είναι κάτι που έχει ξεπεραστεί με το πέρασμα των χρόνων και ποιά είναι τα «άνθη των Χριστουγέννων»;

Τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα μοιράζεται μαζί μας, μιλώντας στο GRTimes, ο ιδιοκτήτης του ανθοπωλείου «ΜΠΑΚΑΡΑ», Συμεών Ζούπας, που βρίσκεται λίγα μέτρα πριν την Καμάρα, στην οδό Εγνατίας 103. Το κατάστημα είναι τρίτης γενεάς ιδιοκτητών και παραμένει στο ίδιο ακριβώς σημείο από την έναρξή του μέχρι και σήμερα, πράγμα που το καθιστά το ιστορικότερο «λουλουδάδικο» της πόλης.

Μάλιστα, στην τελευταία ανακαίνιση που έκανε ο Συμεών βρήκε πράγματα από το 1959 μέσα σε ένα μεγάλο μπαούλο στο υπόγειο του μαγαζιού. Μερικά από αυτά ήταν παλιές φωτογραφίες από γάμους της εποχής όπου το «ΜΠΑΚΑΡΑ» είχε επιμεληθεί τον στολισμό της εκκλησίας και της νύφης, όπως και τα αυτοκίνητα των ζευγαριών που πήγαιναν στην εκκλησία.

«Η ιστορία του μαγαζιού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Έρχονται εδώ σήμερα κυρίες που είναι ηλικιωμένες μαζί με τα εγγόνια τους που σπουδάζουν. Όταν είχαν μπει οι ίδιες πρώτη φορά στο μαγαζί ήταν εκείνες στη θέση τους», αναφέρει και συμπληρώνει πως «ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τους πελάτες που έρχονται στο μαγαζί πάνω από 50 χρόνια και ο τρόπος που σε αντιμετωπίζουν εκείνοι χαρακτηρίζεται σίγουρα ξεχωριστός. Άλλωστε, πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας έρχονται όχι για να αγοράσουν κάτι αλλά για να πούνε απλά μία καλημέρα».

Μερικές ακόμα ξεχωριστές ιστορίες…

«Πριν λίγο καιρό, μου ζήτησε ένας άνθρωπος να του φτιάξω την ίδια ανθοδέσμη που είχε αγοράσει από το ανθοπωλείο για τον γάμο του πριν από 40 χρόνια. Όπως και μία μητέρα μου ζήτησε τον ίδιο στολισμό για τη βάφτιση του παιδιού της που είχε και εκείνη στη δική της. Αυτές είναι ιστορίες που ακούω καθημερινά και είναι συγκινητικές. Πολλοί είναι επίσης οι ηλικιωμένοι που έρχονται για να αγοράσουν ανθοδέσμη για την ορκωμοσία των εγγονιών τους από εδώ. Πριν από 50 χρόνια, όταν οι ίδιοι έπαιρναν το πτυχίο τους οι γονείς τους είχαν αγοράσει από δω»

Δεν λείπουν ωστόσο και οι «αστείες» στιγμές. Μάλιστα, την ώρα της συνέντευξης που πραγματοποιήθηκε απογευματινές ώρες στο ανθοπωλείο, μία νέα κοπέλα μπήκε τρέχοντας στο κατάστημα, εμφανώς αγχωμένη και ζήτησε από τον Συμεών να της φτιάξει όσο γίνεται πιο γρήγορα μία ανθοδέσμη για πολιτικό γάμο ο οποίος ξεκινούσε… σε 20 λεπτά! Ο ίδιος έκανε τα αδύνατα – δυνατά για να την εξυπηρετήσει καθώς γνώριζε πώς να το διαχειριστεί. Όπως μου είπε στη συνέχεια, δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι αντίστοιχο.

Λίγα λόγια για τον ιδιοκτήτη του «ΜΠΑΚΑΡΑ»

Για τον Συμεών ήταν επιλογή να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα, αφήνοντας τη δουλειά που έκανε σχεδόν δύο δεκαετίες πριν μερικά χρόνια και επενδύοντας σε αυτό που αγαπούσε πολύ, τα λουλούδια. Μέχρι σήμερα δεν το έχει μετανιώσει στιγμή, όπως φαίνεται και από το χαμόγελο που σχηματίζεται στα χείλη του μόλις αναφέρεται σε αυτό. Είναι σίγουρα μία δουλειά που έχει πολλές δυσκολίες και ευθύνες, εξηγεί, ωστόσο, δε θα άλλαζε σε καμία περίπτωση το συναίσθημα που νιώθει κάθε πρωί που ανοίγει το μαγαζί και πίνει τον καφέ του φροντίζοντας τα λουλούδια του. «Αυτή η ηρεμία είναι πραγματικά ανεκτίμητη» τονίζει. Παράλληλα, σημειώνει πως χρειάζεται ένα διαρκές διάβασμα, να μένεις ενημερωμένος, να ταξιδεύεις ούτως ώστε να αποκτήσεις νέες γνώσεις και να «ανοίξει το μυαλό σου» για νέα πράγματα που θα μπορούσες να προσφέρεις στους πελάτες σου.

Για παράδειγμα, σήμερα ένα μεγάλο ποσοστών πελατών προέρχεται από το διαδίκτυο και πραγματοποιεί τις παραγγελίες του από εκεί. Με μερικά μόνο «κλικ» μπορεί ο καθένας να στείλει τα άνθη της επιλογής του σε όλη την Ελλάδα και σε 220 χώρες του εξωτερικού. «Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες της αγοράς και πως τα πράγματα εξελίσσονται και αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων. Σήμερα, μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα (bakara-flowers.gr) που έχουμε δημιουργήσει, έχει τη δυνατότητα ο κάθε άνθρωπος να στείλει τα λουλούδια της επιλογής του στα αγαπημένα του πρόσωπα και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Όπως λέει στη συνέχεια «σήμερα είναι πολλοί που έρχονται και ζητούν να τους φτιάξω συνθέσεις με λουλούδια που έχουν δει σε φωτογραφίες στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα, όπως για παράδειγμα το Instagram. Είναι μέρος της δουλειάς πλέον και καθόλου ασυνήθιστο», συμπληρώνοντας πως «το αποτέλεσμα στο 99% των περιπτώσεων είναι πολύ πιο όμορφο από αυτό που έχουν δει στην εικόνα, κυρίως λόγω τον φυσικών χρωμάτων».

Η σχέση που έχουν οι νέοι με τα λουλούδια

Παρά το παράπονο, κυρίως των γυναικών, ότι πλέον έχει χαθεί ο ρομαντισμός και οι άντρες δεν τους προσφέρουν λουλούδια, ο Συμεών τονίζει πως δεν είναι έτσι. «Από το απόγευμα και μετά είναι δεκάδες οι φοιτητές που μπαίνουν στο κατάστημα για να αγοράσουν ένα κόκκινο τριαντάφυλλο και να το προσφέρουν στην αγαπημένη τους. Άλλωστε, δεν υπάρχει ηλικία στο λουλούδι και παραμένει πάντα διαχρονικό».

 Η αξία του είναι ανεκτίμητη

«Ένα κόκκινο τριαντάφυλλο με μία καρτούλα που γράφει «σ’αγαπώ» ή «συγνώμη» δεν έχει κόστος. Είναι ανεκτίμητο γιατί δεν είναι κάτι άψυχο. Αυτό το λουλούδι που κάνει δύο ευρώ μπορεί να αλλάξει τη ζωή κάποιων ανθρώπων, οπότε η αξία του δεν υπολογίζεται σε χρήματα. Είναι ένα διαφορετικό δώρο που το προσφέρεις από τη ψυχή σου. Προσωπικά, όταν επιλέγει κάποιος ένα και μόνο τριαντάφυλλο, για παράδειγμα, το προσέχω ακόμη παραπάνω γιατί πρέπει να είναι τέλειο. Δεν κρύβεται μέσα σε μια ανθοδέσμη» αναφέρει.

Όπως λέει ο ίδιος, δεν υπάρχει ανθοπωλείο στον κόσμο όπου να μην «βασιλεύει» το τριαντάφυλλο αφού είναι «η σίγουρη συνταγή της επιτυχίας». Πέρα από την κλασική επιλογή όμως του κόκκινου, τελευταία οι άντρες κοιτούν και τα υπόλοιπα χρώματα όπως είναι το μοβ, το μπλε κ.α. «Σε περίπτωση που επιλέξουν να προσφέρουν μια διαφορετική ανθοδέσμη, συνήθως ξέρουν εκ των προτέρων τι είναι αυτό που θα αρέσει στο συγκεκριμένο πρόσωπο. Αν όμως είναι κάτι απροειδοποίητο, θα επιλέξουν το σίγουρο».

Οι γυναίκες από την άλλη κοιτούν όλα τα λουλούδια. Τις περισσότερες φορές θέλουν να είναι πολύχρωμα, όπως είναι οι Ζέρμπερες, οι Ηλίανθοι κ.α. Επίσης, θα επιλέξουν είδη που σήμερα μπορεί να είναι περισσότερο γνωστά αλλά μέχρι πρόσφατα δεν τα γνώριζαν», ενώ «τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα επιλέγουν και τις κουκουνάρες».

Τα «άνθη των Χριστουγέννων»

«Τις ημέρες των εορτών που διανύουμε, ο κόσμος προτιμά περισσότερο γλάστρες με Ανθούρια τα οποία τα έχουν συνδυάσει με τα Χριστούγεννα, όπως και Αζαλέες που είναι της εποχής και λίγο νωρίτερα τα Κυκλάμινα. Από ανθοδέσμες όσες έχουν χριστουγεννιάτικη εικόνα και περιέχουν κυρίως πεύκο, έλατο κ.α. Τέλος, επειδή το κατάστημα βρίσκεται στο κέντρο και μένουν πολλές παραδοσιακές οικογένειες που στολίζουν για τις γιορτές το σπίτι, αυτήν την εβδομάδα πολλές από τις παραγγελίες αφορούν τον στολισμό. Κλαδιά, βαμμένα κουκουνάρια και ολοκληρωμένες συνθέσεις που τους προσφέρουμε ανάλογα με αυτό που θέλουν, έχουν την τιμητική τους».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13:0028/01

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης που πυροβολούσε στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκη

12:5828/01

Διέγραψε Ζαγοράκη ο Κ. Μητσοτάκης Σημαντικά

12:5328/01

LIVE- Ενημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Σ. Πέτσα Ελλάδα ,Πολιτική ,Σημαντικά

12:5028/01

Σ. Δανιηλίδης για ΠΑΟΚ: Άστοχη η απόφαση της ΕΕΑ Αθλητισμός ,Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

12:4028/01

Το ιστορικό, πρώτο κουπόνι στοιχήματος! Αθλητισμός

12:2728/01

Σκηνοθέτησε ληστεία για να καλύψει την υπεξαίρεση Ελλάδα ,Κοινωνία

12:1128/01

Στους δρόμους οι μαθητές σχολείων της Κλεάνθους Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:1028/01

Συλλυπητήρια ΒΕΘ για τον θάνατο του Α. Ποζρικίδη Ελλάδα

12:0028/01

Προσλήψεις 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κοινωνία

11:5028/01

Κόκκινο Ποτάμι: Συνάντηση Αναστασιάδη- Τσιρκινίδη Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:4028/01

Πάμε στοίχημα: Ημέρα κυπέλλων με μια δυνατή πρόκριση! Αθλητισμός

11:3028/01

Ο Θ. Καράογλου σε επενδυτικό φόρουμ του Παρισιού Β.Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Οικονομία

11:2828/01

Θεσ/νίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από ΠΟΕΔΗΝ Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

11:2028/01

Κοροναϊός: Η Γαλλία επαναπατρίζει πολίτες της από την Κίνα Διεθνή

11:1828/01

Ποια είναι τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:1028/01

Αύριο στο Παρίσι ο Μητσοτάκης για συνάντηση με Μακρόν Ελλάδα ,Πολιτική

11:0328/01

Κ. Κουκοδήμος: «Πληγή» για τον αθλητισμό ο Αυγενάκης Αθλητισμός

11:0028/01

Χρυσοχοϊδης: Καμία δομή μεταναστευτικού χαρακτήρα στο νομό Έβρου Πολιτική

10:5028/01

Βρούτσης: Πάνω από 1 εκατ. οι ωφελούμενοι με το νέο ασφαλιστικό Πολιτική

10:4028/01

ΕΣΘ: Ανακοίνωση για τη απώλεια του Αρ. Ποζρικίδη Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:3528/01

Σιμόπουλος για ΠΑΟΚ: Δεν με φοβίζουν οι εκβιασμοί Αθλητισμός ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:3028/01

Τσίπρας: Η μεσαία τάξη συνειδητοποιεί ότι έχει εξαπατηθεί (VIDEO) Πολιτική

10:2028/01

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στην Αταλάντη Ελλάδα ,Κοινωνία

10:1028/01

Στον «αέρα» η e-poleodomia – Ποιες υπηρεσίες θα παρέχει Οικονομία

10:0028/01

Διακοπές ρεύματος αύριο σε Θεσσαλονίκη- Νεάπολη Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

09:5028/01

Συνάντηση Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπ. Παιδείας Πολιτική

09:4028/01

Τραμπ: Ζήτησε από τον Ερντογάν να τα βρει με την Ελλάδα! Διεθνή ,Ελλάδα ,Πολιτική

09:3028/01

Θεσσαλονίκη: Υπό κατάληψη το ΕΠΑΛ όπου μαθητής τραμπούκισε καθηγήτρια Θεσσαλονίκη

09:2028/01

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ζητά μέτρα προστασίας των υπαλλήλων Δήμοι ,Ελλάδα ,Κοινωνία

09:1028/01

Διοικητήριο: Το Προξενικό Σώμα έκοψε την πίτα Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

09:0028/01

Φιλιππίνες: «Μπλόκο» στην είσοδο τουριστών από Κίνα Διεθνή

08:5028/01

Αντετοκούνμπο: Συντετριμμένος για Μπράιαντ (ΒΙΝΤΕΟ) Αθλητισμός ,Διεθνή

08:4028/01

ΕΕ: Παρέμβαση Σπυράκη για την αφρικανική πανώλη Αγροτική Οικονομία ,Βαλκάνια ,ΕΕ

08:3028/01

Κοροναϊός: Πρώτο κρούσμα στη Γερμανία! Διεθνή ,ΕΕ

08:2028/01

Κίνα: Στους 106 οι νεκροί από τον κοροναϊό Διεθνή

08:1028/01

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο Ελλάδα ,Κοινωνία

08:0028/01

Ολυμπιακός: Πυρά κατά ΠΑΟΚ και Αυγενάκη! Αθλητισμός ,Κοινωνία

07:5028/01

Κοροναΐός: Κλεισμένοι στα σπίτια τραγουδούν στην Ουχάν!(ΒΙΝΤΕΟ) Διεθνή

07:4028/01

Θεσ/νίκη: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κέντρο -δημαρχείο Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Παιδεία

07:3028/01

Καβάλα: Διαγωνισμός για τη γέφυρα του Παλιού Νοσοκομείου Β.Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

07:2028/01

Σίνδος: Έσβησε η φωτιά σε κτίριο γεωργικών μηχανημάτων Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:1028/01

Στη Βουλή σήμερα το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης Ελλάδα ,Κοινωνία

07:0028/01

Ο καιρός σήμερα, Τρίτη Ελλάδα

06:0028/01

Βραβεύσεις αριστούχων μαθητών σε Νεάπολη-Συκιές Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

05:3028/01

ΠΚΜ: Εργασίες διαγράμμισης σε σημεία του οδικού δικτύου Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

05:0028/01

Αμπελόκηποι: Αρχίζει σχολικός μαραθώνιος ανακύκλωσης Χωρίς κατηγορία

04:3028/01

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Νερούδα Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

04:0028/01

«Αστέρια» στους δρόμους ανάλογα με την ασφάλεια Ελλάδα ,Κοινωνία

03:3028/01

7η Νύχτα Ιδεών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Ηράκλειο Ελλάδα ,Πολιτισμός

03:0028/01

Η «Μήδεια» του Μποστ στο «Αυλαία» Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

02:3028/01

Πώς μπορείς να κάνεις το σπίτι να φαίνεται πεντακάθαρο Διάφορα

02:0028/01

Μέγκαν Μαρκλ-Χάρι είχαν ζητήσει τίτλο πριν από τον γάμο Διεθνή

01:3028/01

Τηλεθέαση: Παραμένει πρώτο το «Κόκκινο Ποτάμι» Media

01:0028/01

Η μέτρηση που δείχνει αν κινδυνεύει η καρδιά στη μέση ηλικία Διάφορα ,Υγεία

01:0028/01

Πόσο κερδισμένοι είναι όσοι τρώνε το μήλο με τη φλούδα Διάφορα

00:3028/01

Τρεις τρόποι να παραμείνετε υγιείς τον χειμώνα Διάφορα

00:0028/01

Ηράκλειο: Σύλληψη για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης Ελλάδα ,Κοινωνία

23:5027/01

Κοροναϊός – Ρωσία: Η κυβέρνηση δημιουργεί κέντρο επιχειρήσεων Διεθνή

23:4827/01

Ζαγοράκης: Απειλεί με παραίτηση από τη ΝΔ Αθλητισμός ,Πολιτική ,Σημαντικά

23:4027/01

Τουρκία: Μην ταξιδεύετε στην Κίνα Βαλκάνια

23:3827/01

Α.Σ ΠΑΟΚ: Απειλεί να αποσυρθεί από όλα τα ομαδικά σπορ ανδρών-γυναικών Αθλητισμός

23:3527/01

Σφοδρές αντιδράσεις για το πόρισμα της ΕΕΑ Αθλητισμός ,Σημαντικά

23:3027/01

Δήμος Αθηναίων: Εντός Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή της πλατείας Ομονοίας Δήμοι

23:2027/01

Κρήτη: Νεκρός ηλικιωμένος μέσα στο σπίτι του Ελλάδα ,Κοινωνία

23:1027/01

Περιοδεία Τσίπρα στο νομό Ηλείας Κόμματα ,Πολιτική

23:0727/01

Κόμπι Μπράιαντ: Ανασύρθηκαν 3 σοροί από το ελικόπτερο Διεθνή

23:0027/01

Έγκλημα- Διόνυσος: Την Πέμπτη απολογείται ο δράστης Ελλάδα ,Κοινωνία

22:5527/01

Ο Τζιτζικώστας για το πόρισμα της ΕΕΑ Αθλητισμός

22:5127/01

Κοροναϊός: Ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Διεθνή

22:3427/01

Ερντογάν: Οι δυνάμεις του Χάφταρ αδιαφορούν για την ειρήνη Βαλκάνια

22:2427/01

Βρούτσης: Όροι βιωσιμότητας έως το 2070 για το ασφαλιστικό Οικονομία ,Σημαντικά

22:0827/01

Μίχαλος: Το νέο ν/σ περιλαμβάνει αρκετά θετικά βήματα Οικονομία

21:5327/01

Ο Κ. Ζέρβας για το πόρισμα ΕΕΑ Αθλητισμός

21:5027/01

Καναδάς: Τα πρώτα κρούσματα του κοροναϊού Διεθνή

21:4327/01

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για πόρισμα ΕΕΑ Αθλητισμός

21:4027/01

Πλακιωτάκης: Τα λιμάνια μας πρέπει να εξελιχθούν σε ατμομηχανές ανάπτυξης Κόμματα ,Πολιτική

21:3027/01

Νίκησε τον Βόλο ο ΠΑΟΚ Αθλητισμός

21:2627/01

Πορεία οπαδών ΠΑΟΚ στα γραφεία της ΝΔ (ΦΩΤΟ-VIDEO) Αθλητισμός

21:2027/01

Βουλή: Αύριο το ν/σ για το επίδομα γέννησης Βουλή

21:1027/01

Μπακογιάννη: «Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή την τακτική» Κόμματα ,Πολιτική

21:0027/01

Άουσβιτς: Ολοκλήρωσε την επίσκεψη του ο Κ. Μητσοτάκης Κόμματα ,Πολιτική

20:5027/01

Τι προβλέπει το νέο ν/σ του υπουργείου Μεταφορών Βουλή

20:4027/01

Αιγαίο: 34 παραβιάσεις και τρεις εικονικές αερομαχίες Ελλάδα ,Κοινωνία

20:3027/01

Αυγενάκης για απόφαση ΕΕΑ Αθλητισμός

20:2027/01

Γεννηματά: Επίδομα 200 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια για κάθε παιδί Κόμματα ,Πολιτική

20:1127/01

Σίνδος: Πυρκαγιά σε αντιπροσωπεία Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

20:1027/01

Η ανακοίνωση της ΕΕΑ για ΠΑΟΚ-Ξάνθη Αθλητισμός

20:1027/01

Αλκοτέστ: 138 παραβάσεις στην Αττική Κοινωνία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ