ΜΠΑΚΑΡΑ: Το ιστορικό ανθοπωλείο της Θεσσαλονίκης

ΜΠΑΚΑΡΑ: Το ιστορικό ανθοπωλείο της Θεσσαλονίκης
Journalista, Σημαντικά   | 15/12/2019 | 13:50
Στράτος Λούβαρης

Πώς ένα ιστορικό ανθοπωλείο που εδρεύει για 60 χρόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μπορεί να προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες; Ποιά είναι η σχέση που χτίζουν οι πελάτες και πόσες ιστορίες μπορεί να κρύβει; Προσφέρουν στις μέρες μας οι νέοι ακόμα λουλούδια στα αγαπημένα τους πρόσωπα ή είναι κάτι που έχει ξεπεραστεί με το πέρασμα των χρόνων και ποιά είναι τα «άνθη των Χριστουγέννων»;

Τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα μοιράζεται μαζί μας, μιλώντας στο GRTimes, ο ιδιοκτήτης του ανθοπωλείου «ΜΠΑΚΑΡΑ», Συμεών Ζούπας, που βρίσκεται λίγα μέτρα πριν την Καμάρα, στην οδό Εγνατίας 103. Το κατάστημα είναι τρίτης γενεάς ιδιοκτητών και παραμένει στο ίδιο ακριβώς σημείο από την έναρξή του μέχρι και σήμερα, πράγμα που το καθιστά το ιστορικότερο «λουλουδάδικο» της πόλης.

Μάλιστα, στην τελευταία ανακαίνιση που έκανε ο Συμεών βρήκε πράγματα από το 1959 μέσα σε ένα μεγάλο μπαούλο στο υπόγειο του μαγαζιού. Μερικά από αυτά ήταν παλιές φωτογραφίες από γάμους της εποχής όπου το «ΜΠΑΚΑΡΑ» είχε επιμεληθεί τον στολισμό της εκκλησίας και της νύφης, όπως και τα αυτοκίνητα των ζευγαριών που πήγαιναν στην εκκλησία.

«Η ιστορία του μαγαζιού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Έρχονται εδώ σήμερα κυρίες που είναι ηλικιωμένες μαζί με τα εγγόνια τους που σπουδάζουν. Όταν είχαν μπει οι ίδιες πρώτη φορά στο μαγαζί ήταν εκείνες στη θέση τους», αναφέρει και συμπληρώνει πως «ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τους πελάτες που έρχονται στο μαγαζί πάνω από 50 χρόνια και ο τρόπος που σε αντιμετωπίζουν εκείνοι χαρακτηρίζεται σίγουρα ξεχωριστός. Άλλωστε, πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας έρχονται όχι για να αγοράσουν κάτι αλλά για να πούνε απλά μία καλημέρα».

Μερικές ακόμα ξεχωριστές ιστορίες…

«Πριν λίγο καιρό, μου ζήτησε ένας άνθρωπος να του φτιάξω την ίδια ανθοδέσμη που είχε αγοράσει από το ανθοπωλείο για τον γάμο του πριν από 40 χρόνια. Όπως και μία μητέρα μου ζήτησε τον ίδιο στολισμό για τη βάφτιση του παιδιού της που είχε και εκείνη στη δική της. Αυτές είναι ιστορίες που ακούω καθημερινά και είναι συγκινητικές. Πολλοί είναι επίσης οι ηλικιωμένοι που έρχονται για να αγοράσουν ανθοδέσμη για την ορκωμοσία των εγγονιών τους από εδώ. Πριν από 50 χρόνια, όταν οι ίδιοι έπαιρναν το πτυχίο τους οι γονείς τους είχαν αγοράσει από δω»

Δεν λείπουν ωστόσο και οι «αστείες» στιγμές. Μάλιστα, την ώρα της συνέντευξης που πραγματοποιήθηκε απογευματινές ώρες στο ανθοπωλείο, μία νέα κοπέλα μπήκε τρέχοντας στο κατάστημα, εμφανώς αγχωμένη και ζήτησε από τον Συμεών να της φτιάξει όσο γίνεται πιο γρήγορα μία ανθοδέσμη για πολιτικό γάμο ο οποίος ξεκινούσε… σε 20 λεπτά! Ο ίδιος έκανε τα αδύνατα – δυνατά για να την εξυπηρετήσει καθώς γνώριζε πώς να το διαχειριστεί. Όπως μου είπε στη συνέχεια, δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι αντίστοιχο.

Λίγα λόγια για τον ιδιοκτήτη του «ΜΠΑΚΑΡΑ»

Για τον Συμεών ήταν επιλογή να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα, αφήνοντας τη δουλειά που έκανε σχεδόν δύο δεκαετίες πριν μερικά χρόνια και επενδύοντας σε αυτό που αγαπούσε πολύ, τα λουλούδια. Μέχρι σήμερα δεν το έχει μετανιώσει στιγμή, όπως φαίνεται και από το χαμόγελο που σχηματίζεται στα χείλη του μόλις αναφέρεται σε αυτό. Είναι σίγουρα μία δουλειά που έχει πολλές δυσκολίες και ευθύνες, εξηγεί, ωστόσο, δε θα άλλαζε σε καμία περίπτωση το συναίσθημα που νιώθει κάθε πρωί που ανοίγει το μαγαζί και πίνει τον καφέ του φροντίζοντας τα λουλούδια του. «Αυτή η ηρεμία είναι πραγματικά ανεκτίμητη» τονίζει. Παράλληλα, σημειώνει πως χρειάζεται ένα διαρκές διάβασμα, να μένεις ενημερωμένος, να ταξιδεύεις ούτως ώστε να αποκτήσεις νέες γνώσεις και να «ανοίξει το μυαλό σου» για νέα πράγματα που θα μπορούσες να προσφέρεις στους πελάτες σου.

Για παράδειγμα, σήμερα ένα μεγάλο ποσοστών πελατών προέρχεται από το διαδίκτυο και πραγματοποιεί τις παραγγελίες του από εκεί. Με μερικά μόνο «κλικ» μπορεί ο καθένας να στείλει τα άνθη της επιλογής του σε όλη την Ελλάδα και σε 220 χώρες του εξωτερικού. «Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες της αγοράς και πως τα πράγματα εξελίσσονται και αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων. Σήμερα, μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα (bakara-flowers.gr) που έχουμε δημιουργήσει, έχει τη δυνατότητα ο κάθε άνθρωπος να στείλει τα λουλούδια της επιλογής του στα αγαπημένα του πρόσωπα και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Όπως λέει στη συνέχεια «σήμερα είναι πολλοί που έρχονται και ζητούν να τους φτιάξω συνθέσεις με λουλούδια που έχουν δει σε φωτογραφίες στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα, όπως για παράδειγμα το Instagram. Είναι μέρος της δουλειάς πλέον και καθόλου ασυνήθιστο», συμπληρώνοντας πως «το αποτέλεσμα στο 99% των περιπτώσεων είναι πολύ πιο όμορφο από αυτό που έχουν δει στην εικόνα, κυρίως λόγω τον φυσικών χρωμάτων».

Η σχέση που έχουν οι νέοι με τα λουλούδια

Παρά το παράπονο, κυρίως των γυναικών, ότι πλέον έχει χαθεί ο ρομαντισμός και οι άντρες δεν τους προσφέρουν λουλούδια, ο Συμεών τονίζει πως δεν είναι έτσι. «Από το απόγευμα και μετά είναι δεκάδες οι φοιτητές που μπαίνουν στο κατάστημα για να αγοράσουν ένα κόκκινο τριαντάφυλλο και να το προσφέρουν στην αγαπημένη τους. Άλλωστε, δεν υπάρχει ηλικία στο λουλούδι και παραμένει πάντα διαχρονικό».

 Η αξία του είναι ανεκτίμητη

«Ένα κόκκινο τριαντάφυλλο με μία καρτούλα που γράφει «σ’αγαπώ» ή «συγνώμη» δεν έχει κόστος. Είναι ανεκτίμητο γιατί δεν είναι κάτι άψυχο. Αυτό το λουλούδι που κάνει δύο ευρώ μπορεί να αλλάξει τη ζωή κάποιων ανθρώπων, οπότε η αξία του δεν υπολογίζεται σε χρήματα. Είναι ένα διαφορετικό δώρο που το προσφέρεις από τη ψυχή σου. Προσωπικά, όταν επιλέγει κάποιος ένα και μόνο τριαντάφυλλο, για παράδειγμα, το προσέχω ακόμη παραπάνω γιατί πρέπει να είναι τέλειο. Δεν κρύβεται μέσα σε μια ανθοδέσμη» αναφέρει.

Όπως λέει ο ίδιος, δεν υπάρχει ανθοπωλείο στον κόσμο όπου να μην «βασιλεύει» το τριαντάφυλλο αφού είναι «η σίγουρη συνταγή της επιτυχίας». Πέρα από την κλασική επιλογή όμως του κόκκινου, τελευταία οι άντρες κοιτούν και τα υπόλοιπα χρώματα όπως είναι το μοβ, το μπλε κ.α. «Σε περίπτωση που επιλέξουν να προσφέρουν μια διαφορετική ανθοδέσμη, συνήθως ξέρουν εκ των προτέρων τι είναι αυτό που θα αρέσει στο συγκεκριμένο πρόσωπο. Αν όμως είναι κάτι απροειδοποίητο, θα επιλέξουν το σίγουρο».

Οι γυναίκες από την άλλη κοιτούν όλα τα λουλούδια. Τις περισσότερες φορές θέλουν να είναι πολύχρωμα, όπως είναι οι Ζέρμπερες, οι Ηλίανθοι κ.α. Επίσης, θα επιλέξουν είδη που σήμερα μπορεί να είναι περισσότερο γνωστά αλλά μέχρι πρόσφατα δεν τα γνώριζαν», ενώ «τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα επιλέγουν και τις κουκουνάρες».

Τα «άνθη των Χριστουγέννων»

«Τις ημέρες των εορτών που διανύουμε, ο κόσμος προτιμά περισσότερο γλάστρες με Ανθούρια τα οποία τα έχουν συνδυάσει με τα Χριστούγεννα, όπως και Αζαλέες που είναι της εποχής και λίγο νωρίτερα τα Κυκλάμινα. Από ανθοδέσμες όσες έχουν χριστουγεννιάτικη εικόνα και περιέχουν κυρίως πεύκο, έλατο κ.α. Τέλος, επειδή το κατάστημα βρίσκεται στο κέντρο και μένουν πολλές παραδοσιακές οικογένειες που στολίζουν για τις γιορτές το σπίτι, αυτήν την εβδομάδα πολλές από τις παραγγελίες αφορούν τον στολισμό. Κλαδιά, βαμμένα κουκουνάρια και ολοκληρωμένες συνθέσεις που τους προσφέρουμε ανάλογα με αυτό που θέλουν, έχουν την τιμητική τους».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19:5605/04

Κορωνοϊός: 594 νεκροί σε ένα 24ωρο στη Νέα Υόρκη Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:4405/04

Κορωνοϊός: Ο Παπαχελάς περιγράφει όσα έζησε στη ΜΕΘ Κοινωνία ,Κορωνοϊός

19:3205/04

Κορωνοϊός-Ιταλία: Μειώση αριθμού κρουσμάτων και νεκρών Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:2005/04

Κορωνοϊός-Δ. Δέλτα: Να ληφθούν επιπλέον μέτρα ζητά ο δήμαρχος Δήμοι ,Κορωνοϊός

19:0805/04

«Περαστικά» Μητσοτάκη σε Ιερώνυμο Πολιτική

18:5605/04

Γιαννούλης: Απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Π.Κ.Μ. Κοινωνία ,Πολιτική

18:4405/04

Απαγόρευση Κυκλοφορίας: 328 παραβάσεις, σήμερα, Κυριακή Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

18:3105/04

Κορωνοϊός: Μέτρα προστασίας δοτών και υποψήφιων ληπτών μυελού των οστών Κορωνοϊός ,Υγεία

18:1805/04

Το μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για τον κορωνοϊό Διεθνή ,Κορωνοϊός

18:0205/04

Κορωνοϊός: 62 νέα κρούσματα – Συνολικά 1735 κρούσματα στη χώρα μας Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

17:5905/04

Κορωνοϊός:Εως 20.000 μπορεί να φθάσουν οι νεκροί στη Βρετανία Διεθνή ,Κορωνοϊός

17:4805/04

Τουρκία: Εξαιρούνται από την καραντίνα εργαζόμενοι κάτω των 20 ετών Διεθνή ,Κορωνοϊός

17:3605/04

Κορωνοϊος: Η Κίνα έχει εξάγει σχεδόν 4 δις μάσκες Διεθνή ,Κορωνοϊός

17:2405/04

Βορίδης: Δεν είναι ορατός ο κίνδυνος για έλλειψη τροφίμων Κορωνοϊός ,Οικονομία

17:1105/04

Κορονοϊός- ΕΟΔΥ: Ιχνηλάτηση σε δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

16:5905/04

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στην Εγνατία Οδό Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

16:4705/04

ΝΥΤ: Τσιόδρας, ένας από τους ήρωες στους καιρούς της πανδημίας Κορωνοϊός

16:3405/04

Κικίλιας: Αν πειθαρχήσουμε, θα έρθουν καλύτερες μέρες Κορωνοϊός ,Πολιτική ,Υγεία

16:2205/04

Κορωνοϊός: Πάνω από 65.000 νεκροί παγκοσμίως Διεθνή ,Κορωνοϊός

16:0605/04

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα σε δομές μεταναστών Κοινωνία ,Κορωνοϊός

15:5705/04

Δ. Ωραιοκάστρου: Κλειστός ο δρόμος Πενταλόφου προς Σίνδο Δήμοι

15:4505/04

Πολιτικοί και τεχνοκράτες στην κυβέρνηση Άποψη ,Άρθρα

15:3305/04

Θεσσαλονίκη: Θερμομετρήσεις σε πωλητές στις λαϊκές αγορές Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

15:2105/04

Θεσσαλονίκη: Δύο νεκροί σε τροχαία το Μάρτιο Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

15:1005/04

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός ,Οικονομία

15:0205/04

Λονδίνο: Συγκλονιστική μαρτυρία Έλληνα που νόσησε με κορωναϊό Κορωνοϊός ,Υγεία

14:5105/04

Θεσ/νίκη: Πάνω από 800 συλλήψεις τον Μάρτιο – Δείτε αναλυτικά Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

14:4005/04

Κορωνοϊός – Ισπανία: 674 νεκροί σε 24 ώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

14:2805/04

Times του Λονδίνου: «Αποθεώνουν» τους Έλληνες για τα μέτρα Κορωνοϊός

14:1705/04

Καταστροφές από την κακοκαιρία – Κινδύνεψαν γυναίκες στη Θεσσαλονίκη Κοινωνία

14:0505/04

Χαρδαλιάς: Δεν θα πάμε στο χωριό και την εκκλησία το Πάσχα Κορωνοϊός ,Σημαντικά

13:5605/04

Κακοκαιρία – Χαλκιδική: Καταστροφές και αποκλεισμένοι άνθρωποι (VIDEO) Κοινωνία

13:4305/04

Θεσσαλονικείς θα διαβάζουν παραμύθια μέσω TV100 – Ξεκινάει ο Κ. Ζέρβας Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Παιδεία

13:3205/04

Μηταράκης: 100.000 μετανάστες στην Ελλάδα, δεδομένα κρούσματα Κορωνοϊός ,Υγεία

13:2505/04

Στοίχημα: Τριάδα από Τατζικιστάν και Λευκορωσία Αθλητισμός

13:1905/04

Κ. Μακεδονία: Που έχει διακοπή κυκλοφορίας λόγω κακοκαιρίας Κοινωνία

13:1605/04

Κορωνοϊός: Η κουλτούρα του φόβου Κορωνοϊός

13:0505/04

Κορωνοϊός: «Βροχή» τα πρόστιμα – 974 παραβάσεις το Σάββατο Κοινωνία ,Κορωνοϊός

12:5605/04

Τι είπε η 8χρονη που φέρει τραύμα από όπλο Κοινωνία

12:4405/04

Τα δύο πρωταθλήματα χωρίς… πρωταθλήτρια στη Γερμανία Αθλητισμός

12:3705/04

Κορωνοϊός: Δύο νεκροί σήμερα στην Ελλάδα – Συνολικά 70 Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

12:3205/04

Στην καραντίνα ο Τσίπρας παίζει με την Κάρμεν (ΦΩΤΟ) Παραπολιτικά

12:2005/04

Πήρε εξιτήριο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το Ωνάσειο Κοινωνία

12:0805/04

Κορωνοϊός – Βρούτσης: Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα Κορωνοϊός ,Οικονομία ,Σημαντικά

11:5605/04

Τραμπ: Θα υπάρξουν πολλοί θάνατοι λόγω του κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

11:4405/04

Κορωνοϊός: Κοσμοσυρροή σε εκκλησία της Πάτρας (ΦΩΤΟ) Κοινωνία ,Κορωνοϊός

11:3205/04

Θεσσαλονίκη: Επιχείρησαν να ανατινάξουν ΑΤΜ Θεσσαλονίκη

11:2005/04

Κορωνοϊός: Κουρεύτηκε στο σπίτι ο Στέλιος Πέτσας (ΦΩΤΟ) Κορωνοϊός

11:0805/04

Κορωνοϊός: Εντατικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ στη Θεσσαλονίκη (VIDEO) Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

10:5505/04

Kορωνοϊός: Πάνω από 1 εκατ. οι μαθητές στα «ψηφιακά θρανία» Παιδεία

10:5305/04

Ρ.Αικατερινάρη: Οι ΔΕΚΟ και η επόμενη ημέρα της κρίσης Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός

10:4205/04

Σκιάθος: Πλημμύρες και ζημιές από την κακοκαίρια (VIDEO) Κοινωνία

10:3005/04

Σταϊκούρας: Πότε θα πληρωθούν τα επιδόματα – 37 δισ. για την οικονομία Κορωνοϊός ,Οικονομία

10:1905/04

Κορωνοϊός – Eurogroup: Σε αναζήτηση συμβιβαστικού πακέτου μέτρων Διεθνή ,ΕΕ ,Κορωνοϊός

10:0805/04

Μήνυμα ελπίδας από γιατρούς & νοσηλευτές του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Υγεία

09:5805/04

Κορωνοϊός: Η Μάριαν Φέιθφουλ θετική στον ιό Διεθνή ,Κορωνοϊός

09:5305/04

Καθαρίζει από γκράφιτι η Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ) Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

09:4605/04

Η Ελλάδα στον παγκόσμιο «χάρτη» του κορωνοϊού Κορωνοϊός ,Υγεία

09:3405/04

Χαλκιδική: Ποτάμια οι δρόμοι στη Σιθωνία (ΦΩΤΟ+VIDEO) Κοινωνία

09:2305/04

Θεσ/νίκη: Έκρηξη σε χώρο που θα στεγαζόταν σύνδεσμος του Άρη Θεσσαλονίκη

09:1105/04

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα η δομή μεταναστών στη Μαλακάσα Κορωνοϊός

09:0005/04

Οι αλλαγές στις δανειακές οφειλές φυσικών προσώπων προς τις τράπεζες στην εποχή του Κορ... Άποψη ,Άρθρα

08:5005/04

Το «έστρωσε» σε Ευρυτανία και Δυτική Φθιώτιδα (VIDEO) Κοινωνία

08:3805/04

Κορωνοϊός: Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Μύκονο Κορωνοϊός ,Υγεία

08:2605/04

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Πάνω από 8.000 θάνατοι – 300.000 κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:1505/04

Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των θανάτων στην Ελλάδα (Update) Κορωνοϊός ,Σημαντικά ,Υγεία

08:0005/04

Ο καιρός σήμερα, Κυριακή Κοινωνία

07:5005/04

Kαι μαζί και χώρια, η Ευρώπη στον Covid 19 Θέματα GR Times ,Κορωνοϊός ,Οικονομία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ