Πνιγμοί: Οδηγίες για να μην κινδυνεύσετε-«Σταματήστε να ντύνετε τα παιδιά σαν φουσκωτούς «RoboCop»

Πνιγμοί: Οδηγίες για να μην κινδυνεύσετε-«Σταματήστε να ντύνετε τα παιδιά σαν φουσκωτούς «RoboCop»

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Το 86% της χώρας «αγγίζει» η ναυαγοσωστική κάλυψη αυτή την περίοδο, ενώ ειδικός δίνει μέσω του GRTimes.gr οδηγίες στους λουόμενους, για το πως δεν θα φέρουν τη ζωή τους σε κίνδυνο μέσα στη θάλασσα.

Βήματα εμπρός έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική νομοθεσία, όσον αφορά την στελέχωση των Πύργων – που είναι τοποθετημένοι οι ναυαγοσώστες- με απινιδωτές, φαρμακεία, φουσκωτά και τζετ σκι.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ), Νίκο Γιοβανίδη η ναυαγοσωστική κάλυψη αυτή την περίοδο στη χώρα αγγίζει το 86%. «Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αρκετά καλό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ωστόσο, οι πνιγμοί παραμένουν και βρίσκονται σε υψηλά ποσοστά. Πραγματοποιείται μία μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν και γι’ αυτό τον λόγο από φέτος καταγράφονται και οι διασώσεις που γίνονται από τους ναυαγοσώστες».

Σταματήστε να ντύνεται τα παιδιά στη θάλασσα σαν να είναι φουσκωτοί «RoboCop»

Στη συνέχεια, ο Νίκος Γιοβανίδης τόνισε στο GRTimes.gr ότι ο παιδικός πνιγμός είναι πάντα σιωπηλός και πως πρέπει «να σταματήσει η Ελληνίδα μάνα να βάζει το παιδί της μπρατζάκια, σωσίβιο, βατραχοπέδιλα και “μακαρόνι”. Το παιδί πρέπει να μάθει να επιπλέει και να κολυμπάει και όχι πηγαίνει στη θάλασσα σαν φουσκωτός «RoboCop».

Οδηγίες για να μην κινδυνεύσετε στη θάλασσα

Ένα άλλο στοιχείο που υπάρχει σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ) είναι ότι αρκετοί λουόμενοι δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Γιοβανίδης μέσω του GRTimes.gr τονίζει στους λουόμενους τι να ΜΗΝ κάνουν, όταν κολυμπούν στη θάλασσα.

  • Όσοι δεν γνωρίζουν κολύμβηση, – και απλά επιπλέουν – πάντα να είναι με ένα άτομο ακόμη
  • Να μην κολυμπούν στη θάλασσα φαγωμένοι, κουρασμένοι, μεθυσμένοι
  • Να μην απομακρύνονται από την ακτή δίχως λόγο
  • Να προσέχουν τα θαλάσσια ρεύματα
  • Να μην βουτούν σε θολά και άγνωστα νερά

«Ο ναυαγοσώστης βοηθάει στην ανάπτυξη της ασφάλειας του τουριστικού προϊόντος στη χώρα, ενώ τη μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να τη δίνουμε πάντα στα μικρά παιδιά και στους ηλικιωμένους που είναι Νο1 ηλικιακή ομάδα σε πνιγμούς. Οι περισσότεροι πνιγμοί σημειώνονται σε ήρεμα νερά. Παρόλα αυτά πνίγονται άνθρωποι και σε πιο «άγρια», οπότε το σύνθημα είναι ένα: «Προσέχουμε, προσέχουμε, προσέχουμε!» προσθέτει o διευθυντής της ΕΝΑΚ.

Σε κάθε πισίνα και ένας ναυαγοσώστης

Όσον αφορά τις πισίνες και την ύπαρξη ναυαγοσωστών με τη νέα νομοθεσία κάθε χώρος που διαθέτει πισίνα θα πρέπει να υπάρχει στο σημείο και ναυαγοσώστης. «Τα καταλύματα που έχουν πάνω από 50 δωμάτια και το βάθος της πισίνας ξεπερνάει το 1,5 μέτρο, πρέπει να έχουν ναυαγοσώστη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να μην είναι σ’ ένα σταθερό μέρος, αλλά περιμετρικά της πισίνας. Με την ύπαρξη ναυαγοσωστών ανεβαίνει η ποιότητα των παροχών, αλλά και της ασφάλειας σ’ ένα κατάλυμα» πρόσθεσε ο κ. Γιοβανίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πνιγμοί: Οι περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο-«Στα 7-8 μέτρα από την παραλία γίνεται το… κακό»

Χαλκιδική: Νεκρός ανασύρθηκε 72χρονος λουόμενος από παραλία

Χαλκιδική: Νεκρός 79χρονος λουόμενος στη Μεταμόρφωση

Τραγωδία στη Λευκάδα: 50χρονος λουόμενος πνίγηκε στο Κάθισμα

Ξάνθη: Νεκρός 58χρονος λουόμενος στην παραλία της Μάνδρας

Πιερία: Νεκρός ανασύρθηκε λουόμενος στους Νέους Πόρους

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top