Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ με σημαντικές παρουσίες

Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ με σημαντικές παρουσίες

Η χώρα μας φιλοξενεί -στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος- τη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Med9 πλέον, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα, εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Για τη Σύνοδο αυτή, θα βρεθούν στην Αθήνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η φετινή Σύνοδος Κορυφής του Med9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου. Θα είναι μία συνέχεια της συζήτησης η οποία έγινε στη Μασσαλία ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας, τη δυνατότητα και την ανάγκη στενότερης συνεργασίας στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας ειδικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου θα συζητηθούν επίσης οι προκλήσεις στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και οι νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως του μεταναστευτικού με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ειδικά περιοριστικά μέτρα από σήμερα σε Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας, εντάσσονται από σήμερα Παρασκευή στις 6 το πρωί, οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοΐου Covid-19.. Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και ο δήμος Ικαρίας.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από σήμερα στις 6 το πρωί έως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στις 6 το πρωί, είναι τα εξής:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

– Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τέλος, όπως σημειώνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε ολόκληρη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Ρυθμοί ανάπτυξης στα υψηλότερα επίπεδα της εικοσαετίας

Ενώ η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει την εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 5,9% του Α.Ε.Π., διεθνείς αναλύσεις ανεβάζουν την αναμενόμενη ανάπτυξη ακόμη υψηλότερα και την αποδίδουν στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις και την εμπιστοσύνη που εμπνέει η χώρα μας στις αγορές, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Μετά την έκθεση της Moody’s Analytics, που εκτιμά την ανάπτυξη στη χώρα μας, για το 2021, στο 8,2% του Α.Ε.Π., έχουμε τώρα δύο ακόμη εξαιρετικά θετικές εκτιμήσεις. Η UBS τοποθετεί την ανάπτυξη κατά τη φετινή χρονιά στο 7,8% και η Capital Analytics στο 8,5%. Όπως μάλιστα επισημαίνει η UBS η ανάπτυξη που ήδη καταγράφεται στην Ελλάδα τη φέρνει στην ισχυρότερη πορεία των τελευταίων 20 ετών.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως οι νέες αισιόδοξες εκτιμήσεις αποδίδονται πρωτίστως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ η Moody’s Analytics επισημαίνει πως οι αυξημένοι ρυθμοί ανάπτυξης έρχονται ως αποτέλεσμα των στοχευμένων κυβερνητικών πολιτικών για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Επίσης, την άρση των εμποδίων σε έργα που είχαν σταματήσει, την υποστήριξη της κυβέρνησης σε πράσινες επενδύσεις και νέες τεχνολογίες, την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει οι επενδυτές κατά τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων, καθώς και στο γεγονός ότι η Ελλάδα διαδραματίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε..

Κωδικοποίηση της νομοθεσίας

Όπως δείχνουν σύγχρονες μελέτες, η Ελλάδα επί δεκαετίες έχει υποφέρει από τα φαινόμενα της κακονομίας και της πολυνομίας. Νόμοι που έχουν τεθεί σε ισχύ εδώ και 100 χρόνια, έχοντας υποστεί δεκάδες τροποποιήσεις, χωρίς όμως να έχει υπάρξει μια στοιχειώδης κωδικοποίηση είχαν οδηγήσει στο παράδοξο να συρρέουν πολλαπλές διατάξεις που ρυθμίζουν τα ίδια θέματα με συχνά αντίθετο τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι ανασφάλεια δικαίου, αδυναμία των πολιτών να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθυστερήσεις στο διοικητικό έργο και στην απονομή της δικαιοσύνης, αποθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επενδύσεων, συρρίκνωση της ανταγωνιστικότητας και διαφθορά, αφού μέσα στην κακή νομοθεσία χάνεται πολλές φορές η διαφάνεια και η ακεραιότητα της κρατικής δράσης.

Πηγές υπογραμμίζουν ότι με τον νόμο για το επιτελικό κράτος διαμορφώθηκαν οι συνθήκες για ένα πολύ βελτιωμένο επίπεδο νομοθεσίας. Για μεν τη νέα νομοθεσία που παράγεται από τον Ιούλιο του 2019 εφαρμόζονται πολύ αυστηροί κανόνες καλής νομοθέτησης που έχουν βελτιστοποιήσει θεματικά την παραγόμενη νομοθεσία. Για δε την παρελθούσα νομοθεσία προβλέφθηκε η αποκάθαρσή της μέσω κωδικοποιήσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, που αποσκοπούν στη συστηματοποίηση του συνόλου της νομοθετικής ύλης σε κώδικες ανά Υπουργείο και Γενική Γραμματεία.

Το σημαντικό έργο των κωδικοποιήσεων ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης και η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης, υπό την προεδρία του Γεώργιου Σταυρόπουλου, επιτίμου Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τη συμμετοχή επιτίμων δικαστικών λειτουργών, καθηγητών, μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δικηγόρων, έχει εκπονήσει και θέσει σε εφαρμογή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κωδικοποίησης της νομοθεσίας. Η Επιτροπή συνέταξε ένα πρότυπο Εγχειρίδιο Μεθοδολογίας Κωδικοποίησης, καθώς και εκτενές πρόγραμμα κωδικοποίησης που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και επικαιροποιείται σε ετήσια βάση.

Τα επόμενα βήματα για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η κωδικοποίηση της νομοθετικής ύλης 15 Υπουργείων, στην οποία συμπράττουν, εξειδικευμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιώτες εμπειρογνώμονες. Αναλόγως με τις ανάγκες κάθε περίπτωσης, το αποτέλεσμα της κωδικοποίησης λαμβάνει τη μορφή είτε σχεδίου κώδικα που κυρώνεται από τη Βουλή, είτε κωδικοποιητικού προεδρικού διατάγματος. Συνιστά νομοθετική ή διοικητική κωδικοποίηση, αναλόγως του αν συνεπάγεται ή όχι κατάργηση των κωδικοποιούμενων διατάξεων.

Ο κώδικας νομοθεσίας για τη νησιωτική πολιτική που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή συνιστά το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της συνολικής προσπάθειας. Μεταξύ των σχεδίων κωδίκων που εκπονούνται, η ολοκλήρωση των οποίων θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα συγκαταλέγονται κωδικοποιήσεις σε αντικείμενα όπως:

– Η νομοθεσία για τα Άτομα με Αναπηρία, στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ΑΜΕΑ.

– Η φορολογική νομοθεσία.

– Η νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή.

– Η νομοθεσία για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

– Η νομοθεσία για τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας.

– Η εργασιακή νομοθεσία.

– Η κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία.

– Η νομοθεσία για την κοινωνική πρόνοια.

– Η νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία.

– Η τουριστική νομοθεσία.

– Η νομοθεσία για το ανθρώπινο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

– Η νομοθεσία για την ψυχική υγεία.

– Η δασική νομοθεσία.

– Η νομοθεσία για την ενέργεια.

– Η χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία.

– Η νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά.

– Η νομοθεσία για τον σύγχρονο πολιτισμό.

– Η νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

– Η νομοθεσία για τη νόμιμη και την παράνομη μετανάστευση.

– Η νομοθεσία για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και τα δικαιώματα των επιβατών.

– Η νομοθεσία για την Ελληνική Αστυνομία.

– Η νομοθεσία για τις στρατιωτικές λέσχες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top