Θεσσαλονίκη: Σοκ στον ξενοδοχειακό κλάδο από το λουκέτο στο Nikopolis – Το παρασκήνιο και τα σενάρια

Θεσσαλονίκη: Σοκ στον ξενοδοχειακό κλάδο από το λουκέτο στο Nikopolis – Το παρασκήνιο και τα σενάρια

Η αναστολή λειτουργίας του 5άστερου ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης Nikopolis ταράζει τα νερά της επιχειρηματικότητας και δη της ξενοδοχίας στην πόλη. Η κόντρα μεταξύ του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Χρήστου Καλιακάτσου και του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη ο οποίος «καλοέβλεπε» το πεντάστερο, οδήγησε τελικά στο λουκέτο του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes.gr, πιθανότατα υπήρξε μεταξύ των δυο επιχειρηματιών συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» με τον μεν ξενοδόχο να γλυτώνει το δάνειο και τον δισεκατομμυριούχο να αποκτά το ακίνητο.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι αιφνιδίως η επιχείρηση μας αναστέλλει τη λειτουργία της. Ως εκ τούτου, από 30/03 δεν θα έχετε τη δυνατότητα να διανυκτερεύσετε στο κατάλυμά μας, ούτε και να σας παρέχουμε κάποια από τις υπηρεσίες μας», αναφέρεται στην επιστολή της διοίκησης του ξενοδοχείου προς τους συνεργάτες, τους επισκέπτες και τους προμηθευτές του προσθέτοντας «Σχετικά με το ύψος του ποσού που έχετε καταβάλει για την κράτηση σας, θα σας ενημερώσουμε σχετικά από 01/04. Να είστε βέβαιοι πως θα εξασφαλίσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αποκατασταθεί οποιαδήποτε ζημία σας».

Τέλος εποχής, λοιπόν, για το πεντάστερο ξενοδοχείο Nikopolis στη Θεσσαλονίκη, στην ανατολική πλευρά της πόλης. Τέλος εποχής και για την… ιστοσελίδα του, που πριν από λίγη ώρα, τέθηκε ανενεργή, με το μήνυμα σε σχετική αναζήτηση να αναφέρει «Έχουμε πρόβλημα να εντοπίσουμε τη σελίδα».

Η πρόσφατη κόντρα μεταξύ του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Χρήστου Καλιακάτσου και του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη, όπως ακούγεται στην αγορά της επιχειρηματικότητας φαίνεται ότι καταλήγει σε συμφωνία. Με τον μεν ξενοδόχο να οδηγεί την επιχείρησή του σε πτώχευση και τον δε δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία να αποκτά το πολυπόθητο ακίνητο.

Η κόντρα

Η ιστορία ανάμεσα στους δυο επιχειρηματίες ξεκινάει περίπου πριν δυο χρόνια. Τότε fund του κ. Μυστακίδη είχε αγοράσει το ληξιπρόθεσμο δάνειο του κ. Καλιακάτσου, ύψους 8 εκατ. ευρώ. Το είχε δε αγοράσει «σκοτωμένο», όπως πληροφορείται το GRTimes.gr.

Στη συνέχεια υπήρξε διάλογος μεταξύ των δυο, ούτως ώστε ο ξενοδόχος να αποπλήρωνε το δάνειο και να επέστρεφε η επιχείρηση στην κυριότητά του. Ο επιχειρηματίας δεν δέχτηκε, ζητώντας πολύ περισσότερα χρήματα – κοντά στα 15 εκατ. ευρώ.

Η κόντρα τους οδήγησε στα δικαστήρια με τον κ. Καλιακάτσο να κερδίζει το δικαστήριο, ενώ  σύμφωνα με τις πληροφορίες του GRTimes.gr, πλήρωνε όλες τις δόσεις του δανείου, πλην της περιόδου του κορωνοϊού.

Ο ίδιος είχε πάρει ένα sale and lease back και το ξενοδοχείο λειτουργούσε υπό τη μορφή αυτής της χρηματοδοτικής μίσθωσης.  Κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, όταν έκλεισαν τα ξενοδοχεία, ο ξενοδόχος αδυνατούσε να πληρώνει τις δόσεις.

Πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι, όχι μόνο η δική του ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά συνολικά 80 ξενοδοχεία σ’ όλη την Ελλάδα που λειτουργούσαν υπό τη μορφή sale and lease back, χρεώθηκαν «βαθιά» και ο λόγος ήταν ότι το Κράτος δεν έδωσε σ’ αυτές τις επιχειρήσεις την οικονομική ενίσχυση όπως είχε γίνει αντίστοιχα με τα ενοίκια κλπ.

Η δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου ήταν έως το 2030, ενώ ενδεχομένως να έπαιρνε παράταση για επιπλέον οκτώ έτη, έως το 2038.

Τον Νοέμβριο του 2023, λόγω οφειλών του ξενοδόχου προς τον αγοραστή του δανείου του, ο τελευταίος προχώρησε σε μερική κατάσχεση εξοπλισμού, ενώ το ξενοδοχείο ήταν σε λειτουργία. Χθες, Σάββατο 30 Μαρτίου 2023, η διεύθυνση του ξενοδοχείου ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του.

Άγνωστο το μέλλον του Nikopolis

Το πεντάστερο ξενοδοχείο Nikopolis χτισμένο σε μια έκταση 25 στρ., δυναμικής 99 δωματίων, με πισίνα, κήπους, αίθουσες δεξιώσεων και συνεδρίων και σε μια απόσταση μόλις 3 χλμ. από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», 600 μέτρα από εμπορικά κέντρα και 8 χλμ. από το κέντρο της πόλης, ξεκίνησε τη λειτουργία του γύρω στο 2002. Αρχικά, μάλιστα λειτουργούσε υπό την ομπρέλα του πολυτελούς brand Kempinski.

Η τοποθεσία του στην καρδιά μιας ευρείας και συνεχώς αναπτυσσόμενης περιοχής με έντονη εμπορική δραστηριότητα, το καθιστά ιδανικό προορισμό για business ταξιδιώτες. Πρόκειται για ένα ακίνητο, το ύψος του οποίου αγγίζει τουλάχιστον τα 16 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, οι εμπλεκόμενοι της ξενοδοχίας της Θεσσαλονίκης, δεν έχουν εικόνα, για το εάν το ξενοδοχείο θα συνεχίσει να λειτουργεί με την ίδια ιδιότητα. «Ελπίζουμε να συνεχίσει να λειτουργεί ως ξενοδοχείο, να ανακαινιστεί και σίγουρα θα προσθέσει νέα δυναμική στην πόλη της Θεσσαλονίκης» αναφέρουν πηγές του χώρου στο GRTimes.gr.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top