Αφρικανική πανώλη χοίρων: Μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις

Αφρικανική πανώλη χοίρων: Μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις αναμένεται να επιφέρει στην περιοχή των Σερρών -και όχι μόνο- το κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων που εντοπίστηκε σε μικρό χοιροστάσιο.

Μπορεί ο ιός να μη μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων, ωστόσο, όπως εξήγησε στο GRTimes.gr ο διευθυντής του εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητής Σπύρος Κρήτας, έχει μεγάλες επιπτώσεις όχι μόνο για τους χοιροτρόφους, αλλά και σε όλους τους κλάδους που ασχολούνται με την εκτροφή και τη μεταποίηση των χοιρινών προϊόντων.

Αυστηρά μέτρα πρόληψης

Καταρχάς, όπως ανέφερε ο καθηγητής, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες για την πρόληψη της μετάδοσης του νοσήματος, διαμορφώνονται ζώνες γύρω από την περιοχή όπου εντοπίστηκε το κρούσμα και ανάλογα με την εγγύτητα μπορεί να θανατωθούν προληπτικά υγιείς χοίροι άλλων μονάδων.

Μάλιστα, όπως επισήμανε, τα σφάγια δεν πηγαίνουν στην κατανάλωση, γιατί ναι μεν μπορεί να μην έχει επίπτωση στον άνθρωπο, αλλά μπορεί να καταλήξει σε κάποια χωματερή, να το καταναλώσει αγριόχοιρος και στη συνέχεια να μεταδώσει τον ιό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, απαγορεύονται οι μετακινήσεις χοίρων και των τροφών και των αλλαντικών, αλλά και ανθρώπων πολλές φορές.

“Δεν είναι μόνο το κόστος των χοίρων που θα θανατωθούν. Είναι οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν στην εκτροφή, στην εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή οι αγρότες που θα κάνουν τα καλαμπόκια, τα σιτάρια, τα κριθάρια, οι οδηγοί, οι βιομηχανίες αλλαντικών, τα ταχυφαγεία. Είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα από ό,τι φαίνεται”, είπε ο κ. Κρήτας.

Πρόβλημα τα οικόσιτα

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το κρούσμα εντοπίστηκε σε οικόσιτο χοίρο ο καθηγητής ανέφερε: “Αυτό φοβόμασταν από την αρχή, τα οικόσιτα. Γιατί, για παράδειγμα, πάει ένας ιδιοκτήτης στο Σαντάνσκι στη Βουλγαρία. Παίρνει κάποιο αλλαντικό που είναι ντόπια, που παρασκευάζεται χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές ασφαλείας. Το φέρνει στην Ελλάδα, το καταναλώνει, αλλά μπορεί να το πετάξει στους χοίρους και να κολλήσουν αυτοί”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μεγάλο πρόβλημα είναι και οι αγριόχοιροι, οι οποίοι δεν μπορούν να ελεγχθούν και στο διάστημα από τότε που θα νοσήσουν μέχρι να πεθάνουν, μπορούν να μεταφέρουν τον ιό με τα κόπρανα ή με τα σάλια.

Πολύ ανθεκτικός ιός

Ο ιός της αφρικανικής πανώλης είναι πολύ ανθεκτικός και μάλιστα μπορεί να επιβιώσει σε κατεψυγμένο κρέας για χρόνια.

“Γι’ αυτό στα μέτρα του υπουργείου περιλαμβάνεται και έλεγχος όλων των ζώων που θανατώθηκαν. Αν, για παράδειγμα, ένας κυνηγός σκοτώσει αγριόχοιρο, θα πρέπει να στείλει δείγμα, να διαπιστωθεί ότι το ζώο είναι αρνητικό στον ιό και μετά να το καταναλώσει”, ανέφερε ο κ. Κρήτας.

Ήρθε από τη Βουλγαρία

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο ιός φαίνεται να μεταδόθηκε μέσω ζώων από τη Βουλγαρία

“Ο ιός, αν δείτε την κινητικότητά του, από το 2007 που πρωτοεμφανίστηκε στη Γεωργία, όλα αυτά τα χρόνια ανέβηκε προς βορρά, στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στην Πολωνία και στη συνέχεια άρχισε να κατεβαίνει προς τα κάτω. Δεν είναι ταχεία η μετάδοσή του, όπως είναι τη γρίπης ή του κοροναϊού, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη η ζημία που κάνει”, ανέφερε ο καθηγητής.

Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι πλέον οι χοιροτρόφοι έχουν συμμορφωθεί αρκετά, περιορίζοντας τις εισόδους στα εκτροφεία, κάτι που δε γινόταν στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο στοιχείο για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού είναι ο σωστός καθαρισμός και απολύμανση.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top