Αντιπυρική Περίοδος: Απαρχαιωμένος στόλος, ελλείψεις σε προσωπικό, αυξάνονται τα εναέρια μέσα

Αντιπυρική Περίοδος: Απαρχαιωμένος στόλος, ελλείψεις σε προσωπικό, αυξάνονται τα εναέρια μέσα

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Σε συναγερμό έχει θέσει το Πυροσβεστικό Σώμα ο αυξημένος αριθμός πυρκαγιών που κατακαίνε στην ελληνική επικράτεια από τις πρώτες ημέρες του Απρίλη-Αυξάνονται τα εναέρια μέσα-Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού ζητούν μιλώντας στο GRTimes το μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεως Υπαλλήλων Πυροσβεστικών Σωμάτων, Γρηγόρης Αναστασιάδης, ο πρόεδρος Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικής Κ. Μακεδονίας, Γιάννης Ιωαννίδης, αλλά και η αναπληρώτρια προϊστάμενη του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, Σουλτάνα Καλαϊτζή

Περισσότερες από 400 δασικές πυρκαγιές πρόλαβαν να ξεσπάσουν σε αγροτοδασικές εκτάσεις κατά τις δέκα πρώτες ημέρες του Απριλίου, με τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος να δηλώνουν την ανησυχία τους, καθώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η αντιπυρική περίοδος.

«Τα περσινά παθήματα, δε μας έγιναν μαθήματα», λέει στο GRTimes ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικής Κ. Μακεδονίας Γιάννης Ιωαννίδης, περιγράφοντας ότι «δεν ικανοποιούνται οι υπηρεσιακές μας ανάγκες, με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό να εξαντλείται». Στο ίδιο πλαίσιο, προσθέτει ότι «το φιλότιμο και η θέλησή μας δε φτάνουν».

Όπως μάλιστα λέει, η περασμένη χρονιά ήταν «μία χρονιά που πήγαν όλα… στραβά», ενώ τονίζει κατηγορηματικά ότι «θέλουμε προσλήψεις και ανανέωση του στόλου».

Αναλύοντας την κατάσταση την οποία βίωσαν το καλοκαίρι του 2021 οι πυροσβέστες της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρει πως «φεύγαμε για μέρες από τα σπίτια μας και πηγαίναμε όπου υπήρχε ανάγκη, είτε στη νησιωτική Ελλάδα, είτε σε άλλες περιοχές όπου έκαιγαν πυρκαγιές». Το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν να δημιουργείται ένα κενό, παρότι όσοι πυροσβέστες έμεναν πίσω βρισκόντουσαν διαρκώς στις… επάλξεις, όντας εξαντλημένοι.

Αποτέλεσμα, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικής Κεντρικής Μακεδονίας, είναι να «προσευχόμαστε να μην έχουμε δύο μεγάλες πυρκαγιές φέτος, ταυτόχρονα», ενώ μιλώντας για τα οχήματα που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες, ο κ. Ιωαννίδης γνωστοποιεί πως «γενικότερα χρειαζόμαστε ειδικά δασικά οχήματα, τα οποία διαφέρουν από τα υπόλοιπα καθώς έχουν διαφορετικά λάστιχα και είναι πιο ελαφριά κι ευέλικτα. Ο στόλος μας πλέον, είναι πολύ παλιός».

Σε ό,τι αφορά τώρα την προετοιμασία των αρμοδίων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και λίγο πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, ο ίδιος εξηγεί πως «Πυροσβεστική, Περιφέρεια και Δασαρχείο συνεργαζόμαστε άρτια ώστε να καθοριστούν οι δασικοί δρόμοι, ενώ ανοίγουν και αντιπυρικές ζώνες».

Το βάρος στα εναέρια μέσα-Πέρυσι είχαμε μεγάλο πρόβλημα με την καταπόνηση του προσωπικού

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται -όσον αφορά την ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος-, όσα μεταφέρει στο GRTimes και το μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεως Υπαλλήλων Πυροσβεστικών Σωμάτων, Γρηγόρης Αναστασιάδης.

«Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν νωρίς, ενώ πέρυσι είχαμε μεγάλο πρόβλημα με την καταπόνηση του προσωπικού. Χρειαζόμαστε ενίσχυση, χρειαζόμαστε κόσμο και πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 3.000 πυροσβέστες άμεσα προκειμένου να ανταπεξέλθουμε», όπως τονίζει ο ίδιος, αναφέροντας επιπλέον ότι οι αποστρατείες αποτελούν πλήγμα για το Σώμα, το οποίο χρειάζεται επειγόντως οχύρωση με ανθρώπινο δυναμικό.

Σχετικά με όλα εκείνα που θα επέφεραν ένα πιο «ήρεμο», σε σχέση με το περσινό, καλοκαίρι, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει πως «στόχος είναι να επεμβαίνουμε ουσιαστικά, πριν ξεκινήσει η φωτιά. Να υπάρχουν δηλαδή δυνάμεις οι οποίες θα κινούνται άμεσα. Και αυτό συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση του προέδρου του σωματείου μας προς το αρμόδιο υπουργείο, από το οποίο ζητούμε να βγάλουμε και 150 μηχανές στα δάση προληπτικά ώστε να περιπολούν. Στην ίδια πρόταση επιπλέον, αναφέρουμε ότι χρειαζόμαστε 3.000 επιπλέον πυροσβέστες ανά τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη η δύναμη είναι αρκετά πεσμένη και το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να ενισχυθεί, καθώς το καλοκαίρι, πέρα από τις δασικές πυρκαγιές, προκύπτουν και οι αστικές, γεγονός το οποίο γεννά επιπλέον ανάγκες.

Τα παραπάνω θα επιτευχθούν μέσα από τις προσωρινές αποσπάσεις πυροσβεστών από όμορες περιοχές των εκάστοτε Περιφερειών και θα λύσει πολλά προβλήματα, όπως τις ώρες τις οποίες βρισκόμαστε στο μέτωπο, αλλά και το ζήτημα των προσωρινών αποσπάσεων, καθώς πολλές φορές ένας πυροσβέστης στη Θεσσαλονίκη ξεκινούσε χωρίς πολλά χρήματα να πάει στη δουλειά του και βρίσκονταν ξαφνικά σε κάποιο νησί για ημέρες. Θα ελαττωθεί η καταπόνησή μας, αν υλοποιηθούν οι προτάσεις μας».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Αναστασιάδη, υπάρχει ανάγκη για πιο ευέλικτα οχήματα, καθώς, όπως λέει, «ο στόλος μας είναι παλιός».

Όπως μάλιστα περιγράφει, «εμείς, θα δώσουμε και τη ζωή μας για να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις περιουσίες τους. Αλλά πρέπει να είμαστε ακμαίοι ώστε να αποδώσουμε, καθώς αν είμαστε εξουθενωμένοι, μοιραία θα μειώνεται και η απόδοσή μας».

Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος, «η πολιτική ηγεσία έχει δώσει βάρος στα εναέρια μέσα, πράγμα ορθό», κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι «φέτος στην Ελλάδα θα επιχειρούν από αέρος 93 μέσα, ενώ πέρυσι επιχειρούσαν 78».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Αναστασιάδη η συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Περιφέρειας αλλά και Δασαρχείου στη Θεσσαλονίκη είναι αγαστή και όπως λέει, «έχει γίνει συντονισμός για τον καθαρισμό των δασών και υπάρχει πρόληψη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου».

Ανάγκη για περισσότερα άτομα κι από το Δασαρχείο-Χρειαζόμαστε νέα οχήματα

«Καθ’ ύλην αρμόδια» για την πρόληψη σε ό,τι αφορά την αντιπυρική προστασία, χαρακτηρίζει τη Δασική Υπηρεσία η αναπληρώτρια προϊστάμενη του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, Σουλτάνα Καλαϊτζή.

Η κ. Καλαϊτζή, μιλώντας στο GRTimes, περιγράφει ότι κάθε Οκτώβριο ξεκινά το πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι «κάναμε κάποιους αρχικούς ελέγχους και ξεκινάμε και το πρόγραμμα δασοπροστασίας. Επιπλέον, από την αρχή του χρόνου φροντίσαμε να έχουμε και βραδινό περίπολο προκειμένου να προλάβουμε οποιοδήποτε δεινό, ενώ θα στελεχωθούμε με ανθρώπους ώστε να ενεργοποιήσουμε και πάλι το τηλεφωνικό κέντρο, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες όποτε το χρειαστούν».

Όπως ωστόσο λέει η κ. Καλαϊτζή, πρόβλημα συναντάται στη γενικότερη στελέχωση του Δασαρχείου. «Χρειαζόμαστε περισσότερα άτομα. Μπορεί σε άλλα δασαρχεία η ανάγκη να είναι ίσως μεγαλύτερη, αλλά ο αριθμός των ατόμων που υπάρχει τώρα στη Θεσσαλονίκη, δεν αρκεί». Η ίδια επιπλέον προσθέτει πως «και ο στόλος των οχημάτων μας είναι απαρχαιωμένος, καθώς τα υπάρχοντα οχήματα είναι τουλάχιστον 40 ή 50 ετών, με αποτέλεσμα το κόστος της συντήρησής τους πλέον να είναι μεγαλύτερο και από το κόστος αγοράς νέων οχημάτων».

Η κ. Καλαϊτζή ακόμη τονίζει ότι «κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε τα δάση μας ασφαλή. Η συνεργασία μας με Περιφέρεια και Πυροσβεστική είναι άψογη και θέλουμε όλοι όσοι εργάζονται και ζουν από το δάσος, να σταθούν δίπλα μας, προκειμένου να αποφύγουμε οτιδήποτε δυσάρεστο».

Γιάννης Ιωαννίδης, Γρηγόρης Αναστασιάδης και Σουλτάνα Καλαϊτζή, τόνισαν χαρακτηριστικά ότι οι πολίτες, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Μεταξύ των οδηγιών τους προς όλους όσοι βρίσκονται γύρω ή μέσα στο δάσος στο προσεχές χρονικό διάστημα, οι τρεις τους, τόνισαν τα εξής:

  • Δεν πετάμε τσιγάρα
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές
  • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος
  • Τα μηχανοκίνητα οχήματα, κινούνται μόνο σε δασικούς δρόμους και όχι εκτός οδικού δικτύου

Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης, «99 στις 100 δασικές πυρκαγιές, ξεκινούν από ανθρώπινη αμέλεια».

Σημειώνεται ότι από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου, οπότε και διαρκεί η αντιπυρική περίοδος, απαγορεύεται ρητά η καύση υπολειμμάτων των κλαδεμάτων σε σωρό στις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώνες), συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και αμπελώνων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top