Boulakis Honey: Η γλυκιά ιστορία μίας Βαβδινής οικογένειας μελισσοκόμων

Boulakis Honey: Η γλυκιά ιστορία μίας Βαβδινής οικογένειας μελισσοκόμων

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Για τον Γιάννη Μπουλάκη, την Αναστασία και τους τρεις γιούς τους, Σωκράτη, Θοδωρή και Χρήστο, το μέλι είναι κυριολεκτικά οικογενειακή υπόθεση, μια γλυκιά ιστορία που ξεκίνησε το 1953, στο Βάβδο, στο πιο ορεινό χωριό της Κεντρικής Χαλκιδικής και σήμερα, προσθέτει νέες σελίδες στη δυναμική Χαλκιδικιώτικη μελισσοκομία.

H Boulakis Ηοney & More, που πριν τρία χρόνια έκανε το κρίσιμο βήμα της στροφής στα επώνυμα προϊόντα μέλισσας, βρίσκεται στη χρονική φάση προγραμματισμού των επόμενων σημαντικών κινήσεων ανάπτυξης, αν και όπως τόνισε στο GRTimes.gr o κ. Γιάννης Μπουλάκης, όλες οι ενέργειες της οικογένειας βασίζονται στην απόφαση: «Είμαστε και θα παραμείνουμε παραγωγοί. Θέλουμε, σαν παραγωγοί, απευθείας σχέση με τον καταναλωτή, δεν κάνουμε εμπόριο μελιού. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η παραγωγή ποιοτικού, 100% φυσικού μελιού, αλλά και η προσφορά στον καταναλωτή μίας πλούσιας γκάμας προϊόντων».

Και η Μελισσοκομία Μπουλάκη έχει κερδίσει, δεν έχει πετύχει, έχει κερδίσει «το δέκα το καλό», καθώς οι φίλοι του μελιού έχουν να διαλέξουν από δέκα διαφορετικά μέλια που παράγει η Boulakis, από τα οποία φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η τόσο ιδιαίτερη  ‘σουσούρα’, μέλι που τιμάει την μελισσοκομική παράδοση του Βάβδου, ο οποίος είναι ολούθε τριγυρισμένος από ρείκια.

Η Boulakis Honey & More, βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για την τοποθέτηση των προϊόντων της  στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, μελετάει την παραγωγή και βιολογικών μελιών, την ανάπτυξη ηλεκτρονικών πωλήσεων, ενώ  σχεδιάζει τη δημιουργία καινούργιου συσκευαστηρίου στα Νέα Μουδανιά, επένδυση που θα προσπαθήσει να εντάξει στον αναπτυξιακό νόμο.

Επένδυση σε νέο συσκευαστήριο

«Το νέο συσκευαστήριο θα δημιουργηθεί σε έκταση 5-6 στρεμμάτων, θα είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μηχανήματα  και, θα είναι έτσι κατασκευασμένο που οι επισκέπτες και οι πελάτες θα μπορούν να παρακολουθούν τι σημαίνει για την επιχείρησή μας, η τήρηση των κανόνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της», δήλωσε ο νέος αγρότης και ιδρυτής της Boulakis Honey κ. Θοδωρής Μπουλάκης.

Το ξεκίνημα της μελισσοκομίας Μπουλάκη, έγινε στο Βάβδο πριν περίπου 70 χρόνια, αλλά  η επιχείρηση στα προηγούμενα χρόνια , όπως και τώρα η Boulakis Honey & More, είναι κυριολεκτικά πανελλαδική. Οι περίπου 600 κυψέλες της οικογενείας, ταξιδεύουν κάθε χρόνο από τον Έβρο ως τη Δυτική Μακεδονία και μέχρι το νότο της Πελοποννήσου, ενώ τα προϊόντα της Boulakis φτάνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

«Ξεκινάμε από τον Έβρο και φτάνουμε ως την Καλαμάτα, στη Μεθώνη. Κάνουμε χιλιάδες χιλιόμετρα , αλλά θέλουμε να παράγουμε πολλές ποικιλίες μελιών, από περιοχές που δεν είναι επιβαρυμένες με φυτοφάρμακα, οπότε είμαστε ουσιαστικά όλο το χρόνο στο κυνήγι της μελιτοφορίας. Στα ορεινά του νομού Κοζάνης για να τρυγήσουν οι μέλισσες από καστανιές, βελανιδιές, αλλά και από την αρωματική καντηλίνα και τις ακακίες, για πεύκο στη  Θάσο, στη Χαλκιδική για σουσούρα και λεβάντα, για θυμάρι στο Γαλαξείδι, για έλατο στην ορεινή Ναυπακτία, για παλιούρι στην Αριδαία», εξήγησε ο κ. Γιάννης Μπουλάκης.

Το δέκα το καλό στο… μέλι

Σήμερα η Boulakis Honey παράγει δέκα διαφορετικά μέλια: ελάτης, ανθόμελο, θυβαρίσιο, βελανιδιάς, πεύκου, σουσούρας, πορτοκαλιάς, ακακίας, καστανιάς και λεβάντας. Στα…more προϊόντα της είναι ο βασιλικός πολτός, η γύρη, το βάμμα πρόπολης, αλλά και κεραλοιφές.

Πρόκληση η προστασία της μέλισ

«Κάνουμε πάρα πολλά χιλιόμετρα και δύσκολα χιλιόμετρα κάθε χρόνο, γιατί κυνηγάμε την ποικιλία αλλά και την ποιότητα, προσπαθώντας να αποφύγουμε και εμείς το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι μελισσοκόμοι, που είναι η υπερβολική κατανάλωση, από μερίδα αγροτών, φυτοφαρμάκων. Δυστυχώς, μερίδα αγροτών δε θέλει να καταλάβει το κακό που προκαλεί και στις μέλισσες, με την μεγάλη χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και τα ραντίσματα σε ακατάλληλες ώρες. Εμείς όμως πρέπει να προστατεύσουμε τις μέλισσες γιατί χωρίς αυτές, μέσα σε τέσσερα χρόνια θα εξαφανιστούν τα περισσότερα από τα καλλιεργούμενα φυτά. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και η προστασία των μελισσών απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με τους Μπουλάκηδες, δύο στοιχεία ξεχωρίζουν  τη Boulakis Honey, η μεγάλη ποικιλία των μελιών που παράγει και η ποιότητα των προϊόντων της.

Η επιχείρηση είχε προτάσεις για εξαγωγή προϊόντων της, αλλά οι ποσότητες που παράγει και οι οποίες «παίζουν» από χρόνο σε χρόνο, δεν επαρκούν.

«Για να κάνει εξαγωγές μία εταιρεία, πρέπει να ασχοληθεί με το εμπόριο μελιού. Εμείς, σαν οικογενειακή επιχείρηση δεν έχουμε τους απαιτούμενους πόρους. Έχουμε μεγάλο πελατολόγιο, από όλη την Ελλάδα και οι ποσότητες που παράγουμε δεν φθάνουν και για εξαγωγές.

«Πέρα από αυτό, γυρίζουμε όλη την Ελλάδα με τους τρύγους, συμμετέχουμε σε πάρα πολλές κλαδικές εκθέσεις, πηγαίνουμε σε λαϊκές. Μόνο Ιούλιο και Αύγουστο πήραμε μέρος σε πέντε εκθέσεις σε Βόλο, Πάτρα, Χαλκιδική και Λάρισα.

Μόνο στη λιανική και επώνυμα

«Προς το παρόν, τα προϊόντα μας είναι σε 7-8 καταστήματα στη Χαλκιδική και πρόκειται να τοποθετηθούν και σε κατάστημα λιανικής στη Θεσσαλονίκης. Θα οργανώσουμε καλύτερα το e-shop και, οπωσδήποτε, θα στραφούμε αποκλειστικά στη λιανική (σ.σ. σήμερα το 80% των πωλήσεων) γιατί θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο της ποιότητας των επώνυμων προϊόντων μας», πρόσθεσε ο κ. Μπουλάκης επισημαίνοντας:

«Αυτό που με ευχαριστεί είναι, ότι πολλοί πλέον καταναλωτές έχουν καταλάβει, ότι το μέλι που θα πάρουν από παραγωγό, σε σύγκριση με αυτό που θα πάρουν από το σούπερ μάρκετ, έχει άλλη αξία, επειδή έχει άλλη ποιότητα.  Kαι ο Έλληνας πλέον, έχει αρχίσει να πειραματίζεται με το μέλι, να αναζητάει διαφορετικές γεύσεις και αρώματα, επιζητάει τις γευσιγνωσίες μελιών, γίνεται πιο απαιτητικός καταναλωτής και αναγνωρίζει  ευκολότερα την ποιότητα αλλά και το μεράκι του παραγωγού στο προϊόν που του προτείνει», κατέληξε ο Γιάννης Μπουλάκης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top