ΧΑΝΘ-City College: Τα «μαύρα» στατιστικά για την ενδοοικογενειακή βία και οι τρόποι αντιμετώπισης (ΦΩΤΟ)

ΧΑΝΘ-City College: Τα «μαύρα» στατιστικά για την ενδοοικογενειακή βία και οι τρόποι αντιμετώπισης (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Η μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας και οι επιπτώσεις του φαινομένου στην ψυχολογική υγεία των θυμάτων, τέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας με τίτλο «Ενδοοικογενειακή βία και ψυχική υγεία: Δεδομένα από τον διεθνή και Ελληνικό χώρο», που συνδιοργάνωσαν Χ.Α.Ν.Θ. και City College.

Οι δυο τους ένωσαν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που τιμάται κάθε χρόνο στις 25/11, ξεκινώντας μια σειρά δράσεων, με πρώτη χρονικά τη σημερινή, όπου κεντρική ομιλήτρια ήταν η Δρ. Καλλιόπη Μέγαρη, Λέκτορας και Επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Κλινική Ψυχολογία στο CITY College, University of York Europe Campus, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Νευροψυχολογικής Εταιρείας (ΕΝΨΕ).

Συντριπτικά περισσότεροι οι άνδρες θύτες, συγκριτικά με τις γυναίκες

Στην ομιλία της η κ. Μέγαρη αναφέρθηκε εκτεταμένα στο φαινόμενο της οικογενειακής βίας και τις προεκτάσεις του, μιλώντας με αριθμούς που φανερώνουν αν μη τι άλλο ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που σε συντριπτικό ποσοστό, αποτελούν τα θύματα των βίαιων επεισοδίων στο οικογενειακό περιβάλλον.

Το στατιστικό που «μαρτυρά» τη συγκεκριμένη θεωρία κατέγραψε η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία αναφέρει ότι το 81,8% των δραστών ενδοοικογενειακής βίας, αποτελείται από άνδρες.

«Βία», ξεκαθάρισε ακόμη η κ. Μέγαρη, «δεν είναι μόνο η σωματική». Όπως εξήγησε, προφανώς βία αποτελούν η ψυχολογική, αλλά και η σεξουαλική κακοποίηση.

ενδοοικογενειακή βία

Οι προεκτάσεις των τριών μορφών βίας συνοπτικά

Πώς η ενδοοικογενειακή βία γίνεται… συνήθεια

«Η ενδοοικογενειακή βία, παρουσιάζεται σε μια μορφή κύκλου», γνωστοποίησε ακόμη στην ομιλία της η κλινική ψυχολόγος.

Περιέγραψε ότι αποτελείται από ένα μοτίβο με 4 φάσεις εξέλιξης και τείνει να επαναλαμβάνεται, με αποτέλεσμα «να παγιώνεται στο ζευγάρι και τελικά να αφομοιώνεται από τη γυναίκα, ή το παιδί».

Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας μάλιστα δημιουργεί τόσο ισχυρά τραύματα στα παιδιά, ώστε μόνο στα τελευταία 10 χρόνια, οι ευρωπαϊκές τηλεφωνικές γραμμές να έχουν δεχθεί περισσότερες από τρία εκατομμύρια κλήσεις για κακοποίηση και παραμέληση παιδιών, από τους ίδιους τους γονείς τους.

Οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στα θύματα

Τα τραύματα που δημιουργούν οι δράστες της ενδοοικογενειακής βίας στα θύματά τους, είναι συντριπτικά για οποιονδήποτε άνθρωπο.

Σε αυτά, αναφέρθηκε μέσα από την ομιλία της η Καλλιόπη Μέγαρη, περιγράφοντας ότι πολλές φορές τα θύματα, αποσύρονται από την κοινωνική τους ζωή ή  αναπτύσσουν σημαντικές κοινωνικές δυσκολίες στις σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους.

«Ψυχικά τραύματα, διαταραχές, όπως η κατάθλιψη με αυτοκτονικό ιδεασμό, αισθήματα ενοχής, χαμηλή αυτοπεποίθηση και διαταραχή μετατραυματικού στρες, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η ενδοοικογενειακή βία», περιέγραψε ειδικότερα η ίδια, σημειώνοντας πως σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, ή μετατραυματικού στρες, εμφανίζεται στο 40% των γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Μέγαρη, «τα παιδιά που εκτίθενται στην οικογενειακή βία, παραμένουν συνεχώς σε επαγρύπνηση και είναι διαρκώς ανήσυχα, γιατί φοβούνται ότι οποιαδήποτε σύγκρουση μπορεί να μετατραπεί σε επίθεση από τους ίδιους τους γονείς τους».

Δυστυχώς, ωστόσο, όλα τα παραπάνω τείνουν να πιέζουν ασφυκτικά τα θύματα, κάτι που αποτυπώνεται και στα ευρωπαϊκά στατιστικά από τα οποία καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 2,2% στον αριθμό των γυναικών που δέχονται οικογενειακή βία για το έτος 2020 (συνολικά 4.264), σε σχέση με το 2019. Ο αριθμός αυτός μάλιστα είναι τριπλάσιος από εκείνον του 2012.

Πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το ψυχοφθόρο φαινόμενο

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, το κλειδί είναι η ενημέρωση των ατόμων, ώστε να αποκτήσουν το θάρρος να μιλήσουν, όπως ανέφερε η Καλλιόπη Μέγαρη.

«Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η σχολική ενημέρωση», είπε ακόμη, ενώ τόνισε πως «αυτά είναι απαραίτητα για την υιοθέτηση της κουλτούρας μη βίας».

Επιπροσθέτως, ευεργετική επίδραση θα μπορούσε να έχει και η θετική ψυχολογία.

«Δεν είναι όλα μαύρα. Η θετική ψυχολογία θα ενδυνάμωνε την ψυχική υγεία των γυναικών. Αν απολαύσουν τα δεδομένα στη ζωή τους, τα κεκτημένα τους, εάν αποδεχθούν τον εαυτό τους, τότε θα μπορέσουν να ανέβουν ψυχολογικά», υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, υπάρχει το Ε.Κ.Κ.Α. (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης), το οποίο, όπως υπογράμμισε η κλινική ψυχολόγος, «δουλεύει με κακοποιημένες γυναίκες και διατηρεί ξενώνες που μπορούν να τις φιλοξενήσουν».

Μπορεί η αγάπη να οδηγήσει στη βία;

Ένα μήνυμα που όπως είπε, θα ήθελε να περάσει η κλινική ψυχολόγος, ήταν το εξής: «Η αγάπη δε θα έπρεπε να μας πληγώνει».

Στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχουν στερεότυπα όπως «με αγαπάει, για αυτό με χτυπάει».

Τόνισε ακόμη ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία για τη βία».

Η κ. Καλλιόπη Μέγαρη, έκλεισε τον λόγο της με τη φράση «ας είναι από τις τελευταίες ομιλίες που μιλάμε για αυτό το φαινόμενο, έχοντας στα χέρια μας τόσο υψηλά στατιστικά στοιχεία».

Ενδοοικογενειακή βία: Οι πολύπλευρες δράσεις της ΧΑΝΘ για την αντιμετώπισή της

Στο πλαίσιο της δράσης η ομάδα του Tae Kwon Do της Χ.Α.Ν.Θ. θα πραγματοποιήσει ανοιχτό μάθημα γυναικείας αυτοάμυνας κι αυτοπροστασίας την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 16:30-18:00 στο κλειστό γήπεδο της Χ.Α.Ν.Θ. ‘Μίμης Τσικίνας’ (αίθουσα του Tae Kwon Do) με προπονητές τον κ. Γιάννη Ουζούνη και την κα Ευτυχία Πλασκασοβίτη.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου με ένα Βιωματικό Εργαστήριο που θα πραγματοποιήσει το Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα, Διοτίμα, στο Θεατράκι της Χ.Α.Ν.Θ. (18:00-20:00) με θέμα ‘Η Δύναμή μας, η στήριξή μας: απαντώντας στη βία κατά των γυναικών’.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης του CITY College, University of York Europe Campus και του Τμήματος Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς της Χ.Α.Ν.Θ. ενώ υποστηρίζονται από τη Διοτίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top