Δάσος Δαδιάς: Ποια η κατάσταση στο Εθνικό Πάρκο 11 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Δάσος Δαδιάς: Ποια η κατάσταση στο Εθνικό Πάρκο 11 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Ρεπορτάζ: Χρήστος Νανούσης

Σε φάση αποτίμησης των επιπτώσεων της καταστροφικής πυρκαγιάς αλλά και ετοιμότητας ώστε να μη ζωντανέψει πάλι ο πύρινος «εφιάλτης» του περασμένου Ιουλίου στο Εθνικό Πάρκο βρίσκονται οι Αρχές στη Δαδιά – Τι λέει στο GRTimes η αναπληρώτρια προϊσταμένη Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, Άννα Κωνσταντινίδου.

Ήταν 22 Ιουλίου 2022 όταν η φωτιά στη Δαδιά δεν κατάφερε να ελεγχθεί και εν τέλει πέρασε μέσα στο δάσος καίγοντας σχεδόν 44.000 στρέμματα, 80% των οποίων στον βασικό πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 200 είδη πουλιών εκ των οποίων 17 είδη σπάνιων αρπακτικών.

Πλέον, 22 Ιουνίου 2023, δηλαδή 11 μήνες μετά τη μεγάλη καταστροφή στην περιοχή, έχουν γίνει οι πρώτες ενέργειες για την αποτίμηση και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, ωστόσο η διαδικασία αυτή είναι μακροχρόνια και η μελέτη αρκετά μεγάλη, σύμφωνα και με τα όσα εξήγησε μιλώντας στο GRTimes η αναπληρώτρια προϊσταμένη Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, Άννα Κωνσταντινίδου.

Καμμένο το 80% του βασικού πυρήνα του εθνικού πάρκου

«Το εθνικό πάρκο είναι γνωστό όπως γνωρίζετε για τα αρπακτικά του. Πάνω από 200 είδη πουλιών που έχουν κηρυχθεί προστατευόμενο είδος αλλά και 17 είδη σπάνιων αρπακτικών, φιλοξενούνται εδώ στη Δαδιά» ανέφερε η κα. Κωνσταντινίδου και συνέχισε: «το 80% της καμένης έκτασης αφορά τον κύριο πυρήνα του εθνικού πάρκου το 35% έχει καεί επιφανειακά. Ωστόσο η πυρκαγιά είχε μεγάλη σφοδρότητα στο 50% και φυσικά έχουν μείνει και κάποιες περιοχές ανέγγιχτες».

Η κ. Κωνσταντινίδου τόνισε πως μετά από μια πρώτη αποτίμηση δεν έχουν επηρεαστεί -όπως όλα δείχνουν- δέντρα με φωλιές πουλιών και αυτό βέβαια είναι κάτι θετικό, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι. «Είμαστε στην αρχή της παραγωγικής περιόδου και ακόμα δεν έχουν επιστρέψει τα πουλιά στο δάσος οπότε δεν μπορούμε να πούμε κάτι με βεβαιότητα. Είναι κάτι μακροχρόνιο» τόνισε η ίδια.

«Δεν έχουν επηρεαστεί δέντρα με γνωστές φωλιές πουλιών. Σίγουρα έχουν κάνει φωλιές που δεν ήταν γνωστές σε εμάς. Το δάσος είναι γεμάτο από φωλιές απλά δεν τις γνωρίζουμε όλες» ανέφερε στο GRTimes.

Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει

Σε εξέλιξη βρίσκονται παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν έργα κυρίως της δασικής υπηρεσίας, απομακρύνοντας μέχρι και τώρα τα καμένα δέντρα. «Οι παρεμβάσεις γίνονται με προσοχή και επιλέγονται μεμονωμένα ώστε να μην επηρεαστεί η ορνιθοπανίδα» ανέφερε η κα. Κωνσταντινίδου.

«Έχει συσταθεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ μια ομάδα έργου (Υπηρεσία Επιστημονικής Υποστήριξης) που αποτελείται από τρεις εξωτερικούς συνεργάτες και συνεργάζεται με τη δασική υπηρεσία για όλες αυτές τις παρεμβάσεις. Το αντικείμενο της σύμβασης είναι η μεταπυρική αποκατάσταση των ημερόβιων και νυκτόβιων αρπακτικών» επισήμανε στο GRTimes αναπληρώτρια προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς.

Σε εξέλιξη η κατασκευή του νέου Παρατηρητηρίου Πουλιών

Με τη φωτιά, καταστράφηκε ολοσχερώς και το παρατηρητήριο πουλιών το οποίο βρισκόταν στο εθνικό πάρκο και έπαιζε τον κομβικό ρόλο στις ξεναγήσεις των τουριστών. Πλέον το νέο παρατηρητήριο βρίσκεται σε φάση κατασκευής.

«Αυτή την περίοδο δεν γίνονται ξεναγήσεις γιατί δεν υπάρχει παρατηρητήριο αφού καταστράφηκε ολοσχερώς, ωστόσο το νέο βρίσκεται σε φάση ανέγερσης» σημείωσε η κα. Κωνσταντινίδου προσθέτοντας πως «το νέο παρατηρητήριο θα είναι χορηγία από τη ΔΕΗ που έχει αναλάβει το κόστος της μελέτης και της κατασκευής. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί οπότε περνάμε πλέον στη φάση της κατασκευής που ελπίζουμε να είναι κάτι σύντομο».

Σε ετοιμότητα για νέες πυρκαγιές

Τέλος η κα. Κωνσταντινίδου αναφέρθηκε στην ετοιμότητα που υπάρχει εν μέσω της φετινής αντιπυρικής περιόδου ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας καταστροφικής πυρκαγιάς.

«Κάθε χρόνο η προετοιμασία είναι ίδια. Το δασικό δίκτυο όπως και πέρσι έτσι και φέτος είναι σε καλή κατάσταση. Επιπλέον είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τη δασική υπηρεσία» σχολίασε.

«Υπάρχει διαρκής συνεργασία με τον δήμο, όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Πυροσβεστική ώστε να γίνονται οι απαραίτητες περιπολίες ενώ κομβικό ρόλο παίζει και η επιστημονική παρακολούθηση που βρίσκεται μέσα στο δάσος και συμβάλλει στην αντιπυρική προστασία» υπογράμμισε.

Κλείνοντας σημείωσε πως «η απουσία του ανθρώπου πλέον από το δάσος και η εξάλειψη των παραδοσιακών δραστηριοτήτων όπως η υλοτομία παίζει κομβικό ρόλο, με αρνητικό τρόπο» παρατηρώντας πως η ανθρώπινη παρουσία για ένα δάσος με καθαρούς δρόμους είναι απαραίτητη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τι συμβαίνει με τις ανεμογεννήτριες στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς

Δάσος Δαδιάς: Οι πρώτες ενέργειες μετά την καταστροφική πυρκαγιά-«Να παρθούν αποφάσεις» λέει ο δήμαρχος Σουφλίου

Δάσος Δαδιάς: Τα δάκρυα του δημάρχου και η δραματική έκκληση-«Μην μας ξεχάσετε»

Φωτιά στη Δαδιά: «Τεράστια οικολογική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή» λέει ο δήμαρχος Σουφλίου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top