Ενδοσχολική βία: Επανέρχεται η 5νθήμερη αποβολή-Τι θα γίνει με τα κινητά (VIDEO)

Ενδοσχολική βία: Επανέρχεται η 5νθήμερη αποβολή-Τι θα γίνει με τα κινητά (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Την αυστηροποίηση των ποινών για περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού ανακοίνωσαν ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και η υφυπουργός Ζέτα Μακρή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το 3ο γυμνάσιο Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη.

Η στρατηγική που τρέχει το υπουργείο Παιδείας όπως γνωστοποίησε ο κ. Πιερρακάκης συμπεριλαμβάνει την καμπάνια ευαισθητοποίησης και ανοχής στη διαφορετικότητα, την πλατφόρμα στο stop-bullying.gov.gr, στην οποία θα μπορούν μαθητές και γονείς κα καταγγέλλουν περιστατικά εκφοβισμού και βίας και δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας, όπως πχ οι σχολικές εκδρομές.

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων δεν αυξάνεται μόνο η συχνότητα αλλά και η ένταση τους.

«Πρέπει να σπάσουμε το απόστημα του προβλήματος» τόνισε ο ίδιος.

Τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας

Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού ο υπουργός ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, τα οποία σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση του σχολικού κανονισμού θα συμβάλουν καταλυτικά.

Οι παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου που γνωρίζει έξαρση είναι μεταξύ άλλων:

Η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών για περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία.

Στην πλατφόρμα θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν. Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα θα είναι επώνυμες και ήδη οι γονείς έχουν λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρήση της πλατφόρμας θα είναι αρκετά απλή. Θα υπάρχουν ερωτήσεις αλλά και πεδία που θα μπορούν οι καταγγέλλοντες να γράφουν αναλυτικά το περιστατικό στο οποίο ήταν μάρτυρες ή θύματα.

Διαχείριση σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

Αυστηροποιείται το πλαίσιο συνεπειών για το μπούλινγκ

  • Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή.
  • Κάμψη γραφειοκρατίας για την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων
  • Απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων
  • Επανέρχεται και ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75.
  • Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.

Επίσης θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μητσοτάκης για ενδοσχολική βία: Κι εμένα μου πέταξαν την τσάντα από το παράθυρο (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο 29χρονος που γάζωσε το βενζινάδικο του Θέμη Κιουρτζή

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top