Για αυτό τον λόγο «άσπρισε» ο Όλυμπος-Μετεωρολόγος εξηγεί (VIDEO)

Για αυτό τον λόγο «άσπρισε» ο Όλυμπος-Μετεωρολόγος εξηγεί (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Χιονοχάλαζο και όχι χιόνι, ήταν η πιθανότερη αιτία που ο Όλυμπος «ντύθηκε» στα… άσπρα από τον Αύγουστο, όπως εξηγεί στο GRTimes μετεωρολόγος της WeatherXM, Δρ. Σταύρος Κέππας.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο κ. Κέππας, «το πιθανότερο και, βλέποντας τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στη μέση τροπόσφαιρα, είναι ότι ο Όλυμπος “άσπρισε” από από χιονοχάλαζο που δύναται να σημειωθεί ακόμα και σε θερμοκρασίες των 10°C».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, αυτό συμβαίνει «όταν έχουμε κατακόρυφες ροές μέσα σε νέφη που συνδέονται με έντονο υετό για σύντομο χρονικό διάστημα».

Το χιονοχάλαζο, τώρα, μπορεί να… έστρωσε σημείο του Ολύμπου που βρίσκεται στα 2.000μ. υψόμετρο, αλλά διαφέρει από το χιόνι, ενώ δε δημιουργείται όπως το χαλάζι.

Όπως εξηγεί ο κ. Κέππας, «πρόκειται για έναν αγοκρύσταλλο ή μια νιφάδα (συσσωμάτωμα παγοκρυστάλλων) ο οποίος περνά μέσα από ένα σημείο του νέφους με μεγάλα ποσά υγρασίας και έτσι, τα κατά πολύ μικρότερα σε μέγεθος υδροσταγονίδια παγώνουν πάνω σε αυτή».

«Έτσι», συνεχίζει, «δημιουργείται ένα συσσωμάτωμα πάγου το οποίο όντως μπορεί να εμπεριέχει έχει διάκενα». Σε περίπτωση, λοιπόν, που το φαινόμενο αυτό ενταθεί ιδιαίτερα και σύμφωνα πάντα με τον μετεωρολόγο, τότε μπορεί να «στρώσει» σε επιφάνειες.

Ουσιαστικά, όπως λέει, «πρόκειται για μία πιο συμπαγή νιφάδα, που δύναται να διατηρηθεί περισσότερες ώρες σε θετικές θερμοκρασίες συγκριτικά με το χιόνι».

Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι, «για να δούμε τη θερμοκρασία να “μηδενίζει” σήμερα, θα έπρεπε να ανέβουμε περίπου στα 3.600μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αύγουστος και έπεσαν τα πρώτα χιόνια στον Όλυμπο! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε ξερά χόρτα στην Καρδία-Επί ποδός η Πυροσβεστική

Θεσσαλονίκη: Εκτροπή οχήματος στη Μουδανιών – Καθυστερήσεις στο σημείο (ΧΑΡΤΗΣ)

Υπ. Εργασίας: Οι 8 σημαντικές αλλαγές που «φέρνει» το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top