Κοσμοσυρροή για τον Στ. Καλαφάτη στην εκδήλωση για τον απολογισμό του έργου του στο υπουργείο (VIDEO -ΦΩΤΟ)

Κοσμοσυρροή για τον Στ. Καλαφάτη στην εκδήλωση για τον απολογισμό του έργου του στο υπουργείο (VIDEO -ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Τους κυριότερους τομείς των έργων που έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχει ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή τους, παρουσίασε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης.

«Είμαστε ό,τι κάνουμε, όχι ό,τι λέμε. Αυτό είναι από τα “πιστεύω” μου, που τιμώ και υπηρετώ ακράδαντα. Οφείλουμε όμως, να λέμε και τι κάνουμε. Να ενημερώνουμε και να λογοδοτούμε. Κι αυτό κάνουμε σήμερα εδώ. Και επέλεξα να γίνει αυτό με αυτόν τον άμεσο και αδιαμεσολάβητο τρόπο, κοιτώντας πρόσωπο με πρόσωπο ο ένας τον άλλον», τόνισε ο κ. Καλαφάτης στον εισαγωγικό του λόγο, προτού ξεκινήσει να παρουσιάζει τον απολογισμό των έργων του στον Τομέα Μακεδονίας -Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών σε μια αίθουσα όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο.

Ο απολογισμός αφορούσε στη χρονική περίοδο 2021-2022, ενώ ο χώρος της εκδήλωσης γέμισε ασφυκτικά καθώς έδωσαν τον «παρών» πολιτικοί, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής και εκπαιδευτικής κοινότητας, επιχειρηματικών φορέων, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και φυσικά, πλήθος κόσμου.

«Ενώ είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά προκλήσεων και κρίσεων, έπρεπε να ‘’τρέξουμε’’ το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί. Ο τομέας μας έχει τη δίκη του συμμετοχή, προχωρώντας τις δικές του μεταρρυθμίσεις», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαφάτης απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο.

109 εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια

Αναφερόμενος στα έργα του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης του υφυπουργείου Εσωτερικών για το χρονικό διάστημα στο οποίο ο ίδιος είναι επικεφαλής, ο κ. Καλαφάτης είπε πως σημαντική ήταν -και είναι- η στήριξη που προσφέρεται σε πρωτογενή τομέα, τουριστικές επενδύσεις και εφοδιαστική αλυσίδα.

Μίλησε για τα συνολικά 109 επενδυτικά σχέδια τα οποία εγκρίθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία επί των ημερών του, καθώς και για τις πολιτικές στήριξης της κοινωνίας οι οποίες εφαρμόστηκαν την περασμένη διετία, στις οποίες ενέταξε και το πρόγραμμα «ΣΤΗΡΙΖΩ». Επίσης, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση για την ενίσχυση του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας και του Πανελληνίου Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, λέγοντας πως η προσπάθεια τους είναι συγκλονιστική.

Τα έργα του ΥΜΑΘ σε Μακεδονία και Θράκη

Ο κ. Καλαφάτης, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα έργα του υφυπουργείου Εσωτερικών -Τομέας Μακεδονίας και Θράκης (πρώην ΥΜΑΘ), έκανε ειδική μνεία στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας της Δυτικής Μακεδονίας.

Επιπλέον, είπε ότι «στη Θράκη έχουμε την κοσμογονία που γίνεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου γίνονται μεγάλες επενδύσεις που δίνουν μεγάλες δυνατότητες. Εκεί, διαμορφώνεται ένας μεγάλος πόλος ασφαλείας για όλη την Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία, μίλησε για τη συντήρηση των διατηρητέων κτιρίων «που αποτελούν παραδοσιακή κληρονομιά», αλλά και τη βελτίωση των συνοριακών διαβάσεων, συμπληρώνοντας πως «βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από εκεί που ήταν πριν λίγα χρόνια».

Πραγματοποίησε επιπλέον ειδική αναφορά στις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια, οι οποίες όπως είπε «αποτελούν επενδύσεις μεγάλων κολοσσών, ικανές να γυρίσουν πίσω στη χώρα μας τα παιδιά μας».

Η αναφορά στη Θεσσαλονίκη του 2030

Ο κ. Καλαφάτης περιέγραψε και την «ατζέντα 2030», με τα 30+ έργα για τη Θεσσαλονίκη.

«Τα έργα αυτά αφορούν τις υποδομές, την υγεία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς σε έργα όπως η ανάπλαση της δυτικής εισόδου, αλλά και το τεχνολογικό πάρκο Thess Intec.

«Το συνολικό κόστος των σχεδίων αυτών, έχει προϋπολογισμό 9,35 δις ευρώ.», συμπλήρωσε.

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στη σημασία της χωροθέτησης, αρχικά και έπειτα της ανέγερσης του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου, το οποίο θα εκτείνεται σε 150 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» του δήμου Παύλου Μελά, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ.

Μίλησε επίσης για την κατασκευή του παιδιατρικού νοσοκομείου στο Φίλυρο, αλλά και για τα νέα γήπεδα, τα οποία τόνισε πως «αποτελούν διαφορετικά πρότζεκτ με διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές προτεραιότητες.

Οι παρεμβάσεις στη δυτική Θεσσαλονίκη

Ο κ. Καλαφάτης στην παρουσίαση του απολογισμού του έργου του, έκανε ειδική αναφορά στη δυτική Θεσσαλονίκη.

«Η δυτική πλευρά της πόλης αποκτά έντονο τόσο αναπτυξιακό, όσο και κοινωνικό πρόσημο», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «το πάρκο Παύλου Μελά θα γίνει το κέντρο των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης», ενώ «η άτυπη βιομηχανική ζώνη και η νέα δυτική είσοδος θα αναβαθμίσουν σε έναν πελώριο βαθμό τη δυτική Θεσσαλονίκη».

Ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης τόνισε στο πλαίσιο αυτό ότι «οι συμπολίτες μας που διαβιούν εκεί αξίζουν πολλά και θα βάλουμε τα δυνατά μας να τα πάρει», με το κοινό της αίθουσας να τον χειροκροτεί.

Το «ευχαριστώ» στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Καλαφάτης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων της περιοχής ευθύνης του, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, τους εκπρόσωπους της αστυνομικής διεύθυνσης, αλλά και τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, για τον οποίο είπε ότι «έβαλε πλάτη» στις προσπάθειες για τις βελτιωτικές παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη.

Ειδική μνεία έκανε επιπλέον στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, ευχαριστώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος -όπως είπε ο κ. Καλαφάτης- «με εμπιστεύθηκε να δουλέψω για τη Θεσσαλονίκη μου, που τόσο αγαπώ».

Για τις παρεμβάσεις των δικών τους τομέων ευθύνης, μίλησαν επιπλέον ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος, αλλά και ο προϊστάμενος ΙδιωτικώνΕπενδύσεων, Δημοσθένης Ταχταλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καλαφάτης: “Οφείλουμε να υψώνουμε τείχος ενάντια στον ναζισμό, τον φασισμό, τον ολοκληρωτισμό”

Καλαφάτης: “Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να πάμε μπροστά ή να γυρίσουμε πίσω” (ΦΩΤΟ)

Καλαφάτης στην κοπή βασιλόπιτας των εργαζομένων του ΥΜΑΘ: «Σκοπός μας η βελτίωση της ζωής των πολιτών»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top