Μασούτης: Στη Θεσσαλονίκη το 1ο σούπερ μάρκετ φιλικό σε άτομα με οπτική αναπηρία (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μασούτης: Στη Θεσσαλονίκη το 1ο σούπερ μάρκετ φιλικό σε άτομα με οπτική αναπηρία (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος του είδους του, φιλικό σε άτομα με οπτική αναπηρία, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στο σούπερ μάρκετ “Μασούτης”, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου 

Πρόκειται για το πρότυπο καταστήματα “Μασούτης” στην περιοχή της σχολής τυφλών, το οποίο αναδιαμορφώθηκε και πλέον πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί ως το πρώτο σούπερ μάρκετ φιλικό σε άτομα με οπτική αναπηρία στην Ελλάδα.

Το κατάστημα παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες οι οποίες δημιουργούν στα άτομα με οπτική αναπηρία, ένα περιβάλλον όπου μπορούν πλέον να πραγματοποιούν τις αγορές τους με την ίδια ευκολία και άνεση που μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε άνθρωπος.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο γενικός διευθυντής της Μασούτης Α.Ε. Θεόδωρος Γεροστεργιούδης, καθώς και εκπρόσωποι της εταιρείας Tandem και του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), οι οποίοι συντέλεσαν καθοριστικά στην επίτευξη του project.

Την παράσταση ωστόσο “έκλεψε” η γνωστή Tik Toker Άννα Μπαλάν, μια νεαρή με οπτική αναπηρία, η οποία προσφέρθηκε να “ξεναγήσει” τους καλεσμένους των εγκαινίων, στο κατάστημα και να εφαρμόσει στην πράξη το σχέδιο προσβασιμότητας.

Ο “έξυπνος” χάρτης ατόμων με οπτική αναπηρία

Το Project σύμφωνα με την ομάδα που το επιμελήθηκε βασίστηκε στην ενίσχυση αυτονομίας σε δύο επίπεδα προσβασιμότητας με τις αντίστοιχες δράσεις/παρεμβάσεις:

Περιπατητική Προσβασιμότητα

-Επισήμανση με έντονο κίτρινο χρώμα κύριων σημείων του καταστήματος (είσοδος, χερούλια πορτών (ψυγείων, τουαλέτας κτλ)
-Εγκατάσταση οδηγού όδευσης στο πάτωμα ολόκληρου του καταστήματος ο οποίος και είναι αποτυπωμένος σε απτικοακουστικό χάρτη.
-Απτικοακουστικός χάρτης ο οποίος βρίσκεται μπροστά από τη reception του καταστήματος . Με τη χρήση γραφής μπραιγ καθώς και με τη βοήθεια ενός στυλού (pen friend) που μπορεί να διαβάζει φωνητικά, δίνεται στον αναγνώστη μια νοητική κάτοψη ολόκληρου του καταστήματος.

Προϊοντική Προσβασιμότητα

-Απτικά στα καρτελάκια τιμών κάθε προϊόντος
-Χρήση εφαρμογής σε Smartphone για αναγνώριση των προϊόντων και ενημέρωση προσφορών.

Η Άννα περιηγήθηκε στον χώρο του καταστήματος, με τη συνδρομή του σκύλου- οδηγού, διάβασε με την αίσθηση της αφής τον οπτικοακουστικό χάρτη, ο οποίος βρίσκεται στην reception και στη συνέχεια σκάναρε με το κινητό της τηλέφωνο τα προϊόντα στα ράφια, όπου με την εφαρμογή του Μασούτη, της δόθηκαν όλα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος καθώς και η τιμή του.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε ότι “στη Θεσσαλονίκη έγινε ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα. Η εταιρεία Μασούτης σε συνεργασία με την Tandem και το ΕΚΕΤΑ έφτιαξαν το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα φιλικό σε άτομα με οπτική αναπηρία. Με αυτό τον τρόπο δίνεται από σήμερα η δυνατότητα σε συμπολίτες με προβλήματα όρασης να έχουν πρόσβαση στην αγορά”.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Μασούτης Α.Ε. Θεόδωρος Γεροστεργιούδης αναφέρει ότι “πρόκειται για ένα πιλοτικό κατάστημα, ωστόσο δέσμευση μας είναι ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνει επέκταση των καταστημάτων που είναι φιλικά σε άτομα με οπτική αναπηρία και ο επόμενος σταθμός θα είναι η Αθήνα”.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης και μέλη της Ένωσης τυφλών Βορείου Ελλάδος, τα οποία ευχαρίστησαν με τη σειρά τους τα στελέχη της Μασούτης Α.Ε. για την πρωτοβουλία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για τον σχεδιασμό αυτού του καινοτόμου project ο ειδικός εκπαιδευτής τυφλών Θανάσης Σιδέρης, προσέφερε όπως λέει χαρακτηριστικά πολλές ώρες, ώστε να μην υπάρχουν “τυφλά σημεία” στο κατάστημα και να είναι 100% προσβάσιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΔΥ: Στο 16,72% η θετικότητα σε 18.468 rapid test την Τρίτη (5/7)

“Mouzenidis Travel”: Στο σφυρί μεγάλο ακίνητο στις Πόρτες Κασσάνδρας

Καιρός-Θερμοκρασία: Την Πέμπτη Ιούλιος, το Σάββατο Απρίλιος στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: 17χρονος ρήμαζε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στα δυτικά

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top