Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη που βραβεύτηκαν διεθνώς θέλουν να λύσουν το επισιτιστικό πρόβλημα! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη που βραβεύτηκαν διεθνώς θέλουν να λύσουν το επισιτιστικό πρόβλημα! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Εγχώριο, αλλά και διεθνές βραβείο απέσπασε η ελληνική μαθητική κοινωνική ομάδα «Food For Thought» του Πειραματικού Λυκείου του ΠΑΜΑΚ, τα μέλη της οποίας έχουν βάλει σκοπό να λύσουν το επισιτιστικό πρόβλημα-Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας και τι λέει στο GRTimes ο εκ των μελών της, Βασίλης Μαλασίδης

Η επισιτιστική κρίση αποτελεί ανέκαθεν το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η αφρικανική ήπειρος και πλέον, μοιάζει να απειλεί όλο τον πλανήτη, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει να επηρεάζει σημαντικά τις αλυσίδες εφοδιασμού. Μία μαθητική ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, έχει βαλθεί να συνδράμει προκειμένου το πρόβλημα να λυθεί!

Πρόκειται για την τριμελή ελληνική startup «Food For Thought», που αποτελείται από τους Βασίλη Μαλασίδη, Μαρία Τσιαούση και Βασίλη Τσερκέζη. Οι τρεις μαθητές της Β’ Λυκείου κατέκτησαν την πρώτη θέση του Διαγωνισμού Καινοτομίας του Junior Achievmenets, με αποτέλεσμα να κερδίσουν τη συμμετοχή τους στον 8ο Διεθνή Τελικό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay (SIR) Global Final 2022, τα βραβεία του οποίου απονεμήθηκαν διαδικτυακά.

Οι μαθητές από τη Θεσσαλονίκη κατάφεραν να «σκαρφαλώσουν» στην πρώτη θέση και στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, με τον Βασίλη Μαλασίδη, μέλος της startup, να δηλώνει στο GRTimes ότι η συγκεκριμένη διάκριση «μας έφερε μεγάλη ικανοποίηση, διότι καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια. Επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η ιδέα μας είναι βιώσιμη και ότι μπορεί να δώσει μία λύση στο πρόβλημα της επισιτιστικής κρίσης».

Πώς ξεκίνησε η ιδέα

Αφορμή για να ξεκινήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα, αποτέλεσε η συνεργασία των Ελλήνων μαθητών με τρεις ομολόγους τους από την Ουγκάντα.

«Στον διαγωνισμό συμμετείχαμε ως μία ομάδα της Ελλάδας, η οποία θα συνεργάζονταν με μία της Αφρικής. Κληρωθήκαμε με τα παιδιά από την Ουγκάντα, όπου επισιτιστικό πρόβλημα είναι μεγάλο και συμπτωματικά, το συγκεκριμένο γεγονός αποτέλεσε ένα πολύ καλό νέο για την ιδέα μας», όπως παραδέχεται ο Βασίλης, εξηγώντας ότι όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2021.

«Κληθήκαμε να δώσουμε μία λύση στην επισιτιστική κρίση και τον περιορισμό των Μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, που σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή. Οπότε σκεφτήκαμε να προτείνουμε την παραγωγή αλεύρων από γεωσκώληκα», εξηγεί ακόμη, λέγοντας πως για να φτάσουν στην υλοποίηση της ιδέας τους, οι μαθητές χρησιμοποίησαν τον εξοπλισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τις δοκιμές τους, καθώς αρωγός στην προσπάθειά τους στάθηκε η καθηγήτρια του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου, Φωτεινή Παρλαπάνη.

Τι ακριβώς έχει φτιάξει η ομάδα «Food For Thought»

Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται το άλευρο μέσω του γεωσκώληκα, μία ουσία με την οποία μπορούν να παραχθούν διάφορες τροφές και να υποκαταστήσει ακόμη και το μοσχαρίσιο κρέας, ο Βασίλης εξηγεί πως «αυτό που προτείνουμε εμείς είναι η παραγωγή αλεύρου από προνύμφες του σκώληκα των αλεύρων Tenebrio molitor.

Μπιφτέκι από άλευρο Tenebrio molitor

Τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου αλεύρου είναι ότι διαθέτει υψηλή διατροφική και θρεπτική αξία, πληθώρα αμινοξέων και άλλων συστατικών, που είναι δυσεύρετα στα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα στην Αφρική. Οπότε με τη συγκεκριμένη ουσία, μπορούν να παραχθούν τροφές οι οποίες θα θρέψουν μακροπρόθεσμα πληθυσμούς σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

Το προτείνουμε λοιπόν ως λύση στην επισιτιστική κρίση, γιατί παράγεται πολύ εύκολα, σε χαμηλό κόστος και σε μεγάλες ποσότητες και δύναται να αξιοποιηθεί από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Επιπλέον, ο εξοπλισμός που απαιτείται για την παραγωγή του δεν παράγει ρύπους, ενώ σχεδιάζουμε την παραγωγή του και με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για τις μονάδες παραγωγής».

Στο εγχείρημα της μαθητικής startup, ωστόσο, βοηθούν και οι συνήθειες των Αφρικανών, οι οποίοι έχουν εξοικειωθεί στη βρώση εντόμων.

«Τα έντομα θεωρούνται έδεσμα στην Αφρική, δεν υπάρχει το ταμπού που υπάρχει στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την κατανάλωσή τους», εξηγεί ειδικότερα ο Βασίλης, λέγοντας ωστόσο ότι το εγχείρημα της Food For Thought, δε θα περιοριστεί στην αφρικανική Ήπειρο:

«Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε στον περιορισμό των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων, επομένως, εάν δούμε ότι μπορούμε να συνδράμουμε την Αφρική, τότε θα θέλαμε να προσπαθήσουμε να “ταξιδέψουμε” το προϊόν μας και σε χώρες των υπόλοιπων ηπείρων».

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις και τι «φρενάρει» για λίγο τους μαθητές

Μπορεί να έγιναν όλα πολύ γρήγορα και η μαθητική ομάδα να «έχτισε» μέσα σε λίγους μήνες ένα εγχείρημα το οποίο απέσπασε εγχώρια και διεθνή βραβεία, αλλά η διαδρομή της ανακάλυψής τους, τώρα ξεκινά!

«Στο πλάνο μας, βρίσκεται η κατασκευή φαρμών στην Ουγκάντα, όπου θα απασχολούνται οι συνεργάτες μας. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η κ. Παρλαπάνη θα βοηθήσουν σε αυτό», όπως εξηγεί ο Βασίλης, λέγοντας ωστόσο ότι «αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου, καθώς αναγνωρίζουμε ότι μία επένδυση στην Αφρική ενέχει υψηλό ρίσκο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μαθητές.

Παρότι λοιπόν μία τέτοια ιδέα με τόσο μεγάλο πιθανό αντίκτυπο, μας γεμίζει με αισιοδοξία, χρειαζόμαστε εξοπλισμό για να καλύψουμε το όχι και τόσο υψηλό κόστος. Αναζητούμε, λοιπόν, οικονομικούς πόρους».

H Food for Thought θα ταξιδέψει στο Ταλίν της Εσθονίας στις 12 Ιουλίου, προκειμένου να παραλάβει το βραβείο της σε ειδική τελετή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας GEN-E του Junior Achievement Europe.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε το εξαιρετικό βίντεο της ομάδας που αναλύει την ιδέα της:

Ο Βασίλης Μαλασίδης και η Μαρία Ελευθερία Τσιαούση μίλησαν για το εγχείρημά τους και στη Μαρία Σαμολαδά, στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλησπέρα», στον Real Fm 107,1.

Ακούστε όλα όσα είπαν:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λύση στην επισιτιστική κρίση μέσω… εδώδιμων εντόμων από μαθητές του Πειραματικού Λυκείου του ΠΑΜΑΚ (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Πανελλαδικές εξετάσεις: Μαθητές που αρίστευσαν στη Θεσσαλονίκη μιλούν στο GRTimes (ΦΩΤΟ)

Πρωταθλητές φιλαναγνωσίας οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top