Με μυρωδιές και γεύσεις από τη μικρασιάτικη κουζίνα πλημμύρισε το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Με μυρωδιές και γεύσεις από τη μικρασιάτικη κουζίνα πλημμύρισε το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Γεύσεις από την ανατολική Θράκη, την Προποντίδα, τον Πόντο, την Ιωνία και την Καππαδοκία, από καταξιωμένους σεφ, στον υπαίθριο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Την ανάδειξη των γαστρονομικών επιρροών που δέχτηκε η ελλαδική από τη μικρασιατική κουζίνα, συμβάλλοντας καταλυτικά μακροπρόθεσμα στην αναβάθμιση του γευστικού αισθητηρίου του νεοέλληνα και εμπλουτίζοντας την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με νέα έθιμα και συνταγές, έχει στόχο η εκδήλωση «Γεύσεις Μνήμης» που πραγματοποιείται σήμερα από τις 11.30 έως και τις 22.30, στον υπαίθριο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Το πρωϊνό σκέλος της εκδήλωσης επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες, λόγω των βροχοπτώσεων όμως, αναβλήθηκε για σήμερα με το πρόγραμμα να διαμορφώνεται ως εξής:

11:30 Έναρξη με μαγειρική από την Ελένη Ψυχούλη
13:00 – 14:30 Παρασκευή εδεσμάτων από τη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
11:30 – 22:30 Μαγειρική παραδοσιακών εδεσμάτων από τους συλλόγους
19:45 Παρασκευή εδεσμάτων από τη σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου
22:30 Παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική

Η σημερινή μέρα διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αντιδημαρχία Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

“Σήμερα τιμούμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της παράδοσης μας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος βρέθηκε στο χώρο, δοκιμάζοντας πολλά από τα εκλεκτά εδέσματα που είχαν προετοιμάσει οι πολιτιστικοί σύλλογοι που συμμετέχουν.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης υπαίθριες δράσεις με τη συμμετοχή περίπου 35 Μικρασιατικών συλλόγων, που θα αναλάβουν να μας ταξιδέψουν στις αλησμόνητες πατρίδες μέσα από γεύσεις και αρώματα της Μικρασιάτικης κουζίνας αλλά και μέσα από παραδοσιακούς χορούς.

Συγκινημένη που συμμετέχει στη σημερινή εκδήλωση δήλωσε η γνωστη σεφ Ελένη Ψυχούλη, λέγοντας πως ένας από τους λόγους που ακολούθησε αυτό το επάγγελμα είναι οι ρίζες της καθώς είναι μισή Πόντια μισή μικρασιάτισσα.

Η ίδια ανέφερε πως η μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε μία ευκαιρία για την ανάπτυξη και εξέλιξη της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι εκδηλώσεις όπως η σημερινή μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για την ελληνική κουζίνα την οποία δοκιμάζουν και οι ξένοι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας.

Όλα τα έσοδα της γευσιγνωσίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top