Σχολική βία: 4 περιστατικά σε μια εβδομάδα – Από Σεπτέμβριο η Διαμεσολάβηση στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σχολική βία: 4 περιστατικά σε μια εβδομάδα – Από Σεπτέμβριο η Διαμεσολάβηση στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ημερίδα για την καταπολέμηση και εξάλειψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα (16/5) στη Θεσσαλονίκη. Από τον Σεπτέμβριο ο θεσμός της σχολικής διαμεσολάβησης «μπαίνει» στα σχολεία της πόλης.

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Το Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελόκηπων «Καραπάντσειο», φιλοξένησε σήμερα την ημερίδα με θέμα «Σχολική Διαμεσολάβηση» με στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προώθηση του θεσμού της σχολικής διαμεσολάβησης ως μεθόδου ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση και εξάλειψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Α. Κόπτσης: «Τέσσερα περιστατικά βίας αυτή την εβδομάδα»

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης κατά την διάρκεια της ομιλίας του τόνισε, πως αυτή την εβδομάδα υπήρξαν τέσσερα περιστατικά βίας και μόνο όταν οι ίδιοι οι μαθητές γίνουν άνθρωποι εμπιστοσύνης, τότε η συγκεκριμένη προσπάθεια θα έχει θετικό πρόσημο.

«Αυτή την εβδομάδα είχαμε τέσσερα περιστατικά βίας, όπως για παράδειγμα ό,τι ένας δάσκαλος χτύπησε έναν μαθητή, μαθητές τράβηξαν τα μαλλιά μιας δασκάλας ή ένα παιδί δάγκωσε ένα άλλο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνεται πιλοτικά σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θέλουμε να προχωρήσει σε όλη τη χώρα. Σε αυτό το εγχείρημα πρέπει να μορφωθούν πολύ ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί. Όταν οι ίδιοι οι μαθητές γίνουν άνθρωποι εμπιστοσύνης, τότε θα έχουμε νικήσει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στ. Καλαφάτης: «Στη Θεσσαλονίκη επιλέξαμε να δώσουμε έμφαση στην σχολική διαμεσολάβηση»

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης αναφέροντας τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε συχνά μάρτυρες τέτοιων φαινομένων με πιο πρόσφατο περιστατικό τη δολοφονία του Άλκη που μας συγκλόνισε όλους. Το κακό ξεκινά και εξελίσσεται σταδιακά, όποτε έχουμε χρέος να το χτυπήσουμε στην ρίζα του. Όλα ξεκινούν από τα σχολεία και τις τάξεις. Με αυτό το κοινωνικό κάλεσμα ανταποκρινόμαστε ως υπουργείο Εσωτερικών με το παραπάνω και συμφωνούμε όλοι ότι τα φαινόμενα βία δεν έχουν καμία θέση στην σύγχρονη εκπαίδευση. Καμία μαθήτρια και κανένας μαθητής δεν πρέπει να μένει ανυπεράσπιστος σε σχολικούς εκφοβισμούς».

Επιπλέον, πρόσθεσε ό,τι στη Θεσσαλονίκη θα δοθεί μεγάλη έμφαση στη σχολική διαμεσολάβηση και ταυτόχρονα, να εκπαιδευτούν όσο δυνατόν καλύτερα είναι εφικτό οι δάσκαλοι και οι καθηγητές για να σταματήσουν τον ρόλο του «αστυνόμου». «Ουσιαστικά ο πρώτος μας στόχος επιτεύχθηκε με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας τον Μάρτιο. Ο επόμενος, είναι να οριστούν οι μαθητές στον ρόλο των διαμεσολαβητών. Λέμε ένα δυνατό ΟΧΙ στην βία και στον σχολικό εκφοβισμό. Στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά μας».

Ο δήμος Αμπελόκηπων – Μενεμένης «μπροστάρης» στην προσπάθεια εξάλειψης της βίας στα σχολεία

Στην ημερίδα μίλησε και ο δήμαρχος Αμπελόκηπων – Μενεμενης, Λάζαρος Κυρίζογλου αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της σχολικής βίας στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά ανέλυσε και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιλυθεί το συγκεκριμένο θέμα.

«Η βία κατά τον Αριστοτέλη είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη φύση και κατά συνέπεια αυτό που πρέπει να νικήσει ο άνθρωπος είναι η υπάρχουσα βία. Στα σχολεία μας πρέπει να αποδεχθούμε ότι από το δημοτικό και καθ’ όλη την εφηβεία υπάρχουν τα φαινόμενα της λεκτικής, σωματικής και διαδικτυακής βίας. Επειδή μιλάμε για ελευθερία και δημοκρατία δεν υπάρχει καμία παρέμβαση διαχρονικά από κανέναν. Θα πρέπει αναγνωρίζοντας το πρόβλημα να παρέμβουμε με κατάλληλα εκπαιδευμένους, εκπαιδευτικούς, αλλά και κατάλληλους επιστήμονες για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο».

Από τον Σεπτέμβρη η σχολική διαμεσολάβηση στα σχολεία της Θεσσαλονίκης

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Φροσύνης από μεριάς του ανακοίνωσε ότι η υλοποίηση του εγχειρήματος θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο της νέας σχολικής χρονιάς. «Σκοπός της συνεργασίας που αναπτύχθηκε με όλους τους φορείς είναι, ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω. Ποντάρουμε ότι οι επόμενοι μήνες και τα επόμενα χρόνια μέσω του προγράμματος να φέρουν αλλαγές με θετικό πρόσημο».

Τέλος, η δικηγόρος, διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, HB, ΗΠΑ, Ζωή Γιαννοπούλου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που λαμβάνει χώρα η βία εκτός του σχολείου και στο πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί. «Τα δημοτικά είναι η αρχή όλης αυτής της προσπάθειας και έτσι θα εισαχθεί μια διαφορετική κουλτούρα. Το δύσκολο είναι πως η βία λαμβάνει χώρα εκτός του σχολείου και είναι ακόμη πιο δύσκολο μα αντιμετωπιστεί. Η σχολική διαμεσολάβηση λειτουργεί ως πρόληψη για να μην πραγματοποιούνται τέτοιες συγκρούσεις».

Αναλυτικά οι ομιλητές της ημερίδας «Σχολική Διαμεσολάβηση»:

Ζωή Γιαννοπούλου, δικηγόρος -Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, ΗΒ, ΗΠΑ europeanresolution.com. Τίτλος εισήγησης: “Σχολική Διαμεσολάβηση, Ειρηνική Επίλυση των Συγκρούσεων στα Σχολεία”.

Σοφία Ζιάκα, δικηγόρος –Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια. Τίτλος εισήγησης: “Διαμεσολάβηση και Συγκρούσεις, Θεωρία της Σύγκρουσης”

Ηλίας Λιάπης, Διευθυντής 19ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου. Τίτλος εισήγησης: «Μια εναλλακτική προσέγγιση για την επίλυση των συγκρούσεων στο σχολείο. Διαμεσολάβηση. Τα πρώτα βήματα…»

Παύλος Ακριτίδης, εκπαιδευτικός 3ου Δημ. Σχολείου Ελευθερίου – Κορδελιού. Τίτλος εισήγησης: «Όταν οι γονείς εμπλέκονται στη διαχείριση περιστατικών ενδοσχολικής βίας: Ο ρόλος των εκπαιδευτικών ως διαμεσολαβητές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Πώς η διαμεσολάβηση μπορεί να αμβλύνει τη βία-Η εναλλακτική λύση για την επίλυση διαφορών

Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Ρομποτικός κάδος «ρούφηξε» άνδρα – Ακαριαίος ο θάνατος του (VIDEO)

Κομισιόν για Ελλάδα: Προβλέψεις για ανάπτυξη 3,5% το 2022 και 3,1% το 2023

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε για το φόνο 26χρονου που επιτέθηκε στη θεία του

Θεσσαλονίκη: Την ενοχή δύο γιατρών για τον θάνατο 24χρονου υπέρβαρου πρότεινε η εισαγγελέας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top