Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού: Πόσο συχνά εμφανίζεται στην Ελλάδα και έξι τρόποι για να το αποφύγετε

Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού: Πόσο συχνά εμφανίζεται στην Ελλάδα και έξι τρόποι για να το αποφύγετε

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Αρκετοί και κυρίως, απλοί, είναι οι τρόποι που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει, προκειμένου να αποφύγει τα «δίχτυα» του Συνδρόμου του Ξεχασμένου Μωρού. Εκείνοι λοιπόν που αφυπνίστηκαν, στο άκουσμα της είδησης του τραγικού θανάτου από θερμοπληξία ενός 5,5 μηνών κοριτσιού στην Άρτα, συνέπεια του γεγονότος ότι ο πατέρας του το ξέχασε δεμένο στο παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου, μπορούν ακολουθήσουν απλές πρακτικές προκειμένου να μη βρεθούν σε μία θέση, στην οποία φαίνεται ότι έχουν έρθει περισσότεροι άνθρωποι από όσοι πιστεύουμε.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο γεγονός, που περιλαμβάνει την εγκατάλειψη ενός βρέφους μέσα σε αυτοκίνητο, έχει απασχολήσει τόσο τις Αρχές της Αμερικής, ώστε εδώ και αρκετά χρόνια να το έχουν κατονομάσει ως Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού (Forgotten Baby Syndrome – FBS). Και μπορεί πολλοί να είναι εκείνοι ποι αισθάνονται ότι για πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας, αλλά το παραπάνω μάλλον δεν ισχύει, όπως φαίνεται από όσα μεταφέρει στο GRTimes η Δρ. Καλλιόπη Μέγαρη, Λέκτορας και Επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Κλινική Ψυχολογία στο CITY College, University of York Europe Campus, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Νευροψυχολογικής Εταιρείας (ΕΝΨΕ).

«Σύμφωνα με σχετικά στατιστικά στοιχεία και έπειτα από μετρήσεις που έχουν γίνει ανάμεσα σε οικογένειες ανά την Ελλάδα, ένας στους δέκα γονείς, ανεξαρτήτως φύλου, έχει παραδεχθεί ότι έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, έχει ξεχάσει το παιδί του μέσα στο αυτοκίνητο», λέει συγκεκριμένα η κ. Μέγαρη. Και συνεχίζει: 

«Στις ΗΠΑ, κατά μ.ο. 38 παιδιά χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω του Συνδρόμου του Ξεχασμένου Μωρού. Στην Ελλάδα ευτυχώς δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο, δίχως ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι τα ευρήματα που αναφέραμε, αλλά και το πρόσφατο, τραγικό περιστατικό στην Άρτα, δεν πρέπει με κάποιον τρόπο να κρούσουν τον κώδωνα για όλους μας».

Οι αιτίες για την εμφάνιση του Συνδρόμου

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο, πολλά είναι εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν έναν γονέα στο άσχημο μονοπάτι της συγκεκριμένης εγκληματικής αμέλειας. Όπως ωστόσο λέει, κανένας από αυτούς τους λόγους δε φανερώνει ότι εκείνος που αμελεί, είναι απαραίτητα και ένας κακός γονέας, εφόσον φυσικά δε μαρτυρά κάτι τέτοιο το ιστορικό της σχέσης του με το παιδί.

«Είναι τέτοιος ο ρυθμός της ζωής μας και ο γνωστικός φόρτος που μας απορροφά, που δυστυχώς οδηγούμαστε σε αυτό το φαινόμενο και κάποιες φορές, υπάρχει -και πάλι δυστυχώς-, τραγική κατάληξη. Και ειδικά όταν μιλάμε για ένα βρέφος μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς ένα μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί μπορεί να χτυπήσει τα τζάμια ή να ανοίξει την πόρτα του οχήματος», εξηγεί η κ. Μέγαρη, περιγράφοντας το πιο σύνηθες αίτιο που ενισχύει τις πιθανότητες εμφάνισης του Συνδρόμου του Ξεχασμένου Μωρού. Άλλοι παράγοντες, όπως λέει, είναι η παροδική απώλεια μνήμης ή οι περισπασμοί που συναντά ο γονιός πίσω από το τιμόνι, κατά τη διάρκεια της διαδρομής του.

Οι ΗΠΑ και η καμπάνια ενημέρωσης για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας έχει ξεκινήσει την εκστρατεία “Look Before You Lock”, προκειμένου να υπενθυμίσει στους ανθρώπους που μεταφέρουν παιδιά να ελέγχουν το πίσω μέρος των οχημάτων πριν κλειδώσουν και εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο, «θα είχε νόημα να προσαρμόσουμε το παράδειγμά τους (σ.σ. των ΗΠΑ), στα δικά μας δεδομένα». Όπως τονίζει, θα μπορούσαν λ.χ. να γίνουν κάποιες καμπάνιες, παρόμοιες με εκείνες που είδαμε για το εμβόλιο κατά του covid-19, τα αδέσποτα ζωάκια, την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού κ.α.

Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να περάσουν, μέσω τεκμηριωμένων απόψεων, από τους ειδικούς στους γονείς. Στους γονείς, παράλληλα, θα εξηγούνταν ότι μπορεί να βιώσουν παρόμοια περίπτωση, πιο εύκολα από ότι νομίζουν. Ειδικά αν εξετάσουμε τον παράγοντα των ΗΠΑ, όπου, όπως είπαμε, αυτό συμβαίνει σε σταθερό ρυθμό εδώ και αρκετά χρόνια.

Απλές κινήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν η παγίδα του Συνδρόμου του Ξεχασμένου Μωρού

Ποικίλλων ειδών, φαίνεται ότι είναι οι κινήσεις που μπορούν να κάνουν οι γονείς, προκειμένου να… ξεμπερδέψουν μία και καλή από την ύπουλη εμφάνιση του συγκεκριμένου φαινόμενου.

Όλες είναι απλές, δε χρειάζονται ιδιαίτερη δαπάνη χρόνου και σίγουρα, σχεδόν όλες, μπορεί να τις κάνει ο καθένας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την κ. Μέγαρη, μπορεί κανείς:

  • Να έχει ένα λούτρινο ζωάκι, ή την τσάντα με τις πάνες του μωρού στο κάθισμα του συνοδηγού, ώστε βλέποντάς τα να θυμηθεί άμεσα την ύπαρξη του βρέφους
  • να ανοίγει την πίσω πόρτα του οχήματος κάθε φορά που παρκάρει και, σίγουρα, ανοίγοντάς τη, θα δει το μωρό στις πίσω θέσεις
  • να δένει το κάθισμα του μωρού στη μέση, προκειμένου να έχει συνεχή οπτική επαφή με το παιδί από τον καθρέπτη
  • να αποφεύγει τηλεφωνήματα γιατί εκτός από τους λόγους ασφαλείας, ενδέχεται ο συνομιλητής του να τον αποσπάσει, με συνέπεια να ξεχάσει το μωρό
  • να τραγουδά με το μωρό και να μιλά μαζί του, προκειμένου να μην ξεχάσει ποτέ την ύπαρξή του και, φυσικά:
  • σε περίπτωση που τον διακατέχει ένα συνεχές άγχος και μία ακατάπαυστη κούραση, να επισκεφθεί κάποιον ψυχολόγο προκειμένου να μοιραστεί τα βάρη του και να αποφορτιστεί, εφόσον φυσικά του το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρτα: «Η μητέρα δίνει ελαφρυντικά στον πατέρα για το νεκρό βρέφος»-Μαζί στην κηδεία το Σάββατο (VIDEO)

Θάνατος βρέφους-Άρτα: Το Σάββατο η κηδεία-Αύριο στον ανακριτή ο πατέρας (VIDEO)

Άρτα: Θερμοπληξία η αιτία θανάτου του βρέφους – Έμεινε σχεδόν 8 ώρες στο αυτοκίνητο (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top