Θεαγένειο: SOS από τους εργαζόμενους για προσλήψεις και καταβολή δεδουλευμένων-Τί απαντά η Διοίκηση

Θεαγένειο: SOS από τους εργαζόμενους για προσλήψεις και καταβολή δεδουλευμένων-Τί απαντά η Διοίκηση

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Δεκάδες κενές οργανικές θέσεις καταγγέλλει στο GRTimes το προσωπικό του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης-«Μετακινείται προσωπικό σε άλλα νοσοκομεία και στερούμαστε τις υπηρεσίες του-Η απογευματινή βάρδια λειτουργεί με έναν και μόνο νοσηλευτή», λέει μεταξύ άλλων ο γγ του ΔΣ των Εργαζομένων, Δημήτριος Κοκαρίδας, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους τα χρήματα των υπερωριών και τα νυκτερινά εξαιρέσιμα-Απαντήσεις δίνει η διοικήτρια του νοσοκομείου, Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή

Τουλάχιστον 60 οργανικά κενά θέσεων έχουν δημιουργηθεί στο Θεαγένειο Νοσοκομείο, σύμφωνα με όσα μεταφέρει στο GRTimes ο γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου των Εργαζομένων του νοσοκομείου, Δημήτριος Κοκαρίδας.

«Ο φόρτος παραμένει ίδιος. Έχουμε τα ίδια ογκολογικά περιστατικά, τον ίδιο αριθμό χημειοθεραπειών, αλλά το προσωπικό με τις μετακινήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις, μειώνεται», εξηγεί συγκεκριμένα ο ίδιος, περιγράφοντας παράλληλα πως «ένας αναισθησιολόγος μας, μεταφέρθηκε στον Άγιο Παύλο για τρεις μήνες, αναισθησιολόγοι μας καλύπτουν τις εφημερίες του Νοσοκομείου Σερρών, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων στέλνονται στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, φεύγουν καρδιολόγοι σε διάφορα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Κοκαρίδας επιπλέον γνωστοποιεί πως «όσοι μετακινούνται στην Πυλαία και τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας “Νίκος Κούρκουλος”, δημιουργούν ένα ακόμη κενό στις δυνατότητές μας και δυσχεραίνουν το έργο του νοσοκομείου. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε προσλήψεις». Η υποστελέχωση είναι η αιτία, επιπλέον, που όπως λέει ο ίδιος μία χειρουργική αίθουσα έχει κλείσει, «με αποτέλεσμα το 20% των χειρουργείων να μετατίθεται για άλλες ημερομηνίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Όπως ακόμη τονίζει, «τις απογευματινές βάρδιες τις υπηρετεί ένας μόνο νοσηλευτής, με κίνδυνο να μην υπάρχει κάλυψη σε περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο, ή σε περίπτωση που παρουσιάζει το ίδιο το άτομα κάποιο κώλυμα».

«Υπάρχουν χρήματα τα οποία έχουμε δουλέψει και δεν τα πληρωθήκαμε»

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο θίγει ο κ. Κοκαρίδας, αφορά στην πληρωμή των υπερωριών και των νυχτερινών βαρδιών που συχνά χρειάζεται να υπηρετήσει το προσωπικό του νοσοκομείου, κάνοντας λόγο για χρήματα που δεν τους έχουν ακόμη καταβληθεί.

«Δεν έχουμε πληρωθεί τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο», λέει συγκεκριμένα ο γγ του ΔΣ του Θεαγενείου, υπογραμμίζοντας επιπλέον ότι «υπάρχουν χρήματα από τις απογευματινές επισκέψεις των ασθενών, ποσοστό των οποίων δικαιούμαστε και δεν τα έχουμε πάρει. Τα χρήματα αυτά, δυστυχώς, αφορούν όλο το 2022. Επιπλέον, μετακινούμαστε όπου μας αποστέλλουν, καλύπτοντας τα έξοδα μετακίνησης από την τσέπη μας».

Όπως μεταφέρει απεγνωσμένα ο εργαζόμενος του νοσοκομείου, «είναι κοροϊδία να λειτουργούμε πέρα από τις δυνάμεις μας και να μη μας καταβάλλονται ούτε τα δεδουλευμένα μας».

«Ζητήσαμε να προκηρυχθούν συνολικά 111 θέσεις»

Γνώση για τα ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό του νοσοκομείου, έχει και η διοικήτρια του Θεαγενείου, Ευαγγελία Κουρτέλη – Ξουρή. Όπως μεταφέρει η ίδια στο GRTimes, «στις 3/2/2022, εγώ προσωπικά ζήτησα να προκηρυχθούν 111 θέσεις».

Σύμφωνα με την κ. Κουρτέλη, «όλα τα ενδεχόμενα οργανικά κενά θέσεων θέλουμε κι εμείς να καλυφθούν. Για τον λόγο αυτό, ζητήσαμε να προκηρυχθούν τόσες θέσεις. Σε πρώτη φάση, έχουν εγκριθεί οι 16 από αυτές που αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό και πιθανώς να εγκριθούν κι άλλες. Ως διοικήτρια, έφερα το θέμα “μπροστά” γιατί θέλω να λυθεί όποιο ζήτημα προκύπτει».

Η ίδια επιπροσθέτως ξεκαθαρίζει ότι «έρχονται ήδη στο νοσοκομείο ένας από τους τρεις παθολόγους, ένας αναισθησιολόγος και ένας ακτινολόγος, τους οποίους περιμέναμε».

Θα πληρωθούν τα χρήματα που ξοδεύουν για να μετακινούνται οι εργαζόμενοι

Η κ. Κουρτέλη επιπλέον, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εξόδων μετακίνησης, αλλά και τη μη καταβολή μέρους των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στο Θεαγένειο.

«Κατανοούμε ότι είναι δύσκολο να μην προπληρώνονται τα χρήματα των μετακινήσεων στους εργαζόμενους, όπως έχουν αιτηθεί. Τα έξοδα αυτά ωστόσο, θα βαρύνουν τον φορέα, δηλαδή το δημόσιο που δυστυχώς είναι δύσκολο να τους τα προπληρώσει. Τα χρήματα, όμως, θα τους καταβληθούν».

Μιλώντας τώρα για τις υπερωρίες και τις νυκτερινές βάρδιες των εργαζόμενων, αλλά και για τα χρήματα των απογευματινών βαρδιών που τους οφείλονται, η ίδια τονίζει πως «δυστυχώς, υπήρξε υπέρβαση στον προϋπολογισμό, με ό,τι συνεπάγεται η λέξη “υπέρβαση”. Δυστυχώς και πάλι, οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες και δεν είναι στα χέρια του διοικητή η κατανομή των χρημάτων. Πρέπει, ωστόσο, να έχει πρωτεύουσα σημασία το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο στη χώρα.

Εμείς ζητάμε για το νοσοκομείο όσα του αναλογούν και του αρμόζουν. Ωστόσο, εξήγησα στους εργαζόμενους ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχουν πληρωθεί τα χρήματα του Μαρτίου, αλλά και του Απριλίου».

Όπως μάλιστα τονίζει η κ. Κουρτέλη, «το νοσοκομείο δε σταμάτησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους τους ογκολογικούς ασθενείς της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι γιατροί μας, χειρουργούσαν ακόμη και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Εμείς δε σταματήσαμε ποτέ τα χειρουργεία μας, τις θεραπείες και τις ακτινοβολίες των ασθενών μας. Η νέα δομή που άνοιξε στην Πυλαία, δουλεύει μέσα σε τρεις μήνες στο 100%. Τα επιτεύγματα αυτά, είναι συλλογικά, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του νοσοκομείου συνέδραμε σε αυτά και θέλω να εξάρω το έργο που προσφέρει το Θεαγένειο. Οπότε, δε φτάνει να μιλάμε μόνο για φιλότιμο. Δε διεκδικούμε τίποτα παραπάνω, από όσα νομίζω ότι δικαιούμαστε».

Και όπως καταλήγει η ίδια:

«Θέλουμε ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει για το νοσοκομείο μας, με τις παρούσες συνθήκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των νοσηλευτών του Θεαγένειου αύριο Πέμπτη

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Θεαγενείου (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top